Lep pozdrav!
Mene pa zanima ena zadeva, katera se tiče pravzaprav mojega brata. Star je 18 let. Odločil se je, da bo treniral in si “ustvaril kvadratke”. Je aktivni nogometaš, v prostem času pa vsak dan dela trebušnjake (sicer ne po tvoji metodi, pa za moje pojme prehitro) in dviguje uteži na “benču”. Prijatelj mu je svetoval naj vzame proteine, kateri se kupijo v eni ljubljanski trgovini in sicer v 2 kg vrečki. Ker nima pojma kaj za eni proteini so to, ker ni gor nalepke(pravzaprav mu jih je ta prijatelj prinesel in jih jemlje en teden), bi te prosila, če mi lahko pomagaš z nasvetom, kaj bi bilo dobro zanj, da bi si malo pripomogel k tem tako željenim mišicam, pa da ne bi bilo življensko ogrožujoče.
Najlepše se ti zahvaljujem za pomoč!
P.S.: lepo prosim, če je možno hitro odgovoriti, ker sedaj ga sploh ne moremo prepričati naj opusti te in vzame kaj bolj “zanesljivega”, če pa bom imela tvoj odgovor si bo mogoče vzel k srcu.
Mirjam,
Če gre le za kakšen proteeinski napitek, potem te nima kaj skrbeti. To da na vrečki ni nalepke, je morda zato, ker sta s prijateljem kupila skupaj kakšno večjo embalažo in si nato presipala vsak svoj del v vrečko.
Drugače pa so proteinski napitki popolnoma nenevarni… če jih piješ preveč se zrediš in dobiš odvečno maščobo, če pa jih piješ premalo se pa itak nič ne vidi.
Zaradi proteinov pa “kocke” na trebuhu ne bo dobil. Treba je imeti uravnotežen celoten jedilnik, kot tudi trening. Če bi bilo to tako enostavno, bi imeli vidne trebušne mišice prav vsi.
Če je pa res kupil od nekoga tiste proteine kar tako v vrečki, mu svetujem da v prihodnje kupuje v trgovini, kjer je varno zapakirana hrana. Tako namreč ne ve ali gre za staro ali novo blago, ali je potekel rok trajanja… pa niti sestave ne pozna. Tako mu je lahko nekdo natvezil, kaj je tam noter… dejansko pa ne ve nihče razen tisti, ki je stvari nasipal v vrečko in jih prodal.
Če ga zanima kaj več o takšni prehrani ima na moji spletni strani kar nekaj informacij, tako bo drugič lažje in pametneje izbral. Jaz nikdar ne bi kupil karkoli, kar tako v vrečki… kaj pa vem, kaj v resnici je v tej vrečki.
Lp,
Goran
Hvala lepa za odgovor. Prosila bi še, če bi bilo dovolj uporabljati tvoj trening 4-ih minut dnevno + uporaba uteži ALI našteto + proteinski napitki? Bi torej tvoji proteinski napitki kaj pomagali pri povečanju kvadratkov in ramenskih mišic? Sprašujem, ker ga zanima ali to sploh kaj pripomore pri povečanju ali pa je to samo za “moč”? In če bo tudi pomagalo pri tem katerega od svojih izdelkov bi ti najbolj priporočal.
Še enkrat se ti lepo zahvaljujem za pomoč in lp.
Mirjam,
Trening za trebušne mišice bo pripomogel k oblikovanju trebušnih mišic. Z ustrezno prehrano in dovolj aerobnega treninga, ki mu ga glede na to da aktivno igra nogomet, ne bi smelo manjkat bi sčasoma moral zmanjšati delež odvečne maščobe… s čemer bodo “kvadratki” vedno bolj vidni.
Kar se prehrane tiče:
– pomembno je da je hrana, ki jo je kvalitetna… nizkega glikemičnega indeksa. Da je obrokov več in so enakomerno razporejeni čez dan. Sami protinski napitki so dobri zati, ker imajo malo kalorij.
Za obrok zadostuje že 30-40g beljakovin… Izdelki, z visoko koncentracijo beljakovin… npr. sirotkini proteini imajo tudi nad 70% beljakovin v suhi snovi, tisti dražji tudi nad 90%. Če pogledamo enostaven primer: 70% beljakovin v suhi snovi.
Zadostuje 57g suhe snovi, da dobi obrok z 40g beljakovin, oz. 42g suhe snovi, da dobi obrok z 30g beljakovin.
Ti izdelki z visoko koncentracijo beljakovin imajo ponavadi le 1-2% maščobe, pa kakšnih 10% ogljikovih hidratov. Kar pomeni da ima porcija zelo malo kalorij, zato so takšni napitki zelo primerni tudi pri shujševalnih dietah. Kupimo jih lahko tudi v embalažah po 2kg ali več.
Kot primer izdelka iz spletne trgovine na moji spletni strani: Ultimate Pure Whey, 2270g ima ceno nekaj več kot 10.000 SIT… zadostuje pa kar za 75obrokov. Beljakovinsko enakovreden obrok bi dobili tudi iz kakšne ribje konzerve… ki pa povprečno stane več kot 300 SIT. Če bi kupili 75 ribjih konzerv po 300SIT, bi nas to stalo 22.500 SIT. Mislim, da je sedaj jasno zakaj se kupujejo ti proteinski napitki… glavni razlog je to, da so bolj poceni kot navadna hrana… enostavneje prebavljivi, praktični… za pripravo napitka pa porabimo minimalno časa. Pa še lahko si jih vnaprej pripravimo in vzameme s seboj na trening ali službo. Jaz sem pač navedel primer za izdelek firme Ultimate… lahko bi pa tudi za kakšno drugo firmo in računica bi bila podobna.
Zanimivo je to, da proteinske napitke uporabljamo lahko tako za pridobivanje mišične mase, kot tudi za izgubo odvečne maščobe. Ponavadi, imajo proteinski napitki, ki so bolj primerni za pridobivanje mišic več ogljikovih hidratov.. kakorkoli že… najenostavneje povedano, ti napitki se uporabljajo pr hujšanju predvsem kot nadomestilo obroka, pri pridobivanju mišične mase pa kot dodatni obroki.
Za optimalne rezultate pa je treba poznati nekoliko več dejstev o prehrani in treningu, ter prilagoditi ustrezno količino glede na individualne potrebe posameznika. Pri tem lahko uporabi vsak vsa že našteta pravila na tem forumu, na proteinske napitke pa mora pri tem gledati kot na hrano s kalorijami. Koliko je česa(kcal, OH, B, M) vsebuje piše na embalaži… tako kot na embalaži običajnih živil.
Lp,
Goran