Najdi forum

pozitivna samopodoba

Ne vem čisto točno, kaj točno vključuje samopodoba. Ampak sama s svojim izgledom nisem čisto zadovoljna in vsakič, ko se pogledam v ogledalo, se mi zdi, da sem najbolj grozna. Kako do pozitivne samopodobe? Tudi to, da sem dolgo študirala (med drugim sem med študijem delala in potovala), na koncu npr. mi je bil vsak izpit grozna muka, trepetala sem, ali ga bom naredila ali ne – vsi so bili ustni (FF), blazno težko se mi je bilo soočit s profesorjem. Ko sem prihajala na faks, mi je srce razbijalo in v trebuhu me je zvijalo. Skratka po mukah sem le dokončala faks. Zdaj pa ko hodim na razgovore se mi zdi, da nisem ravno prepričljiva. Zdi se mi, da predmetov, ki sem jih študirala sploh ne obvladam, da bi jih učila – enostavno me je strah, da bi kdo ugotovil, da nič ne znam. Pa čeprav verjetno znam. Gre v mojem primeru za negativno samopodobo? Ali mi primanjkuje samozavesti?

Malo strogo bom povedala, ampak verjemi, da ne mislim s tem nič slabega. Če sama o sebi misliš tako, potem nimaš šans, da bi si drugi (profesorji, delodajalci) mislili kaj bolje. S svojo samopodobo se moraš ukvarjati sama, nihče ne bo samo rekel “puf” in tvoja samozavest bo višja. Veliko knjig je napisanih o tem, naj ti malo pomagajo (ampak jaz ne bi zaupala kar vsem po vrsti, malo poglej na avtorje, vsak samooklicani terapevt nima dovolj znanja). Ampak kot sem rekla in kot je vedno govorila moja profesorica psihologije: največ moraš narediti sama, ker sicer ne bo nič.
Saj je vendar jasno, da obvladaš stvari, ki si jih študirala. Jasno je tudi, da si želiš določeno službo in si se na razgovor dobro pripravila. Ne smeš kar sesuti vseh dokazov, ki ti govorijo, da si dobra, uspešna in da zmoreš. Res bi bilo škoda.

ce mene vprasas ti to naredi FF – sm sama kle gor, tik pored diplomo in morm povedat da bolj unicene in z nizko samopodobo se tut jst se nisem pocutila….vem, da je vzrok v njih v veliki meri…..
druga stvar pa je, da tut jst nisem ravno prepricana da sploh kej znam, ceprav valda da moram kej znat, ce sm vse to naredila….ampak se mi zdi je to en tak bolj *v vetru* faks in sploh ne ves, a sploh kej znas al kako….
prodat samo sebe na kaksnem intervjuju – mislm, da bom pogrnla na celi crti….prvic, ne znam glih lagat, drugic mi pa manjka te samozavesti za nabijanje kok sm dobra in tralala….
ampak mislm, da se morva kr same mal potrudt v tej smeri – res, mogoce kksno knjigco prebrat, mogoce pa ze sam s tem, da tak beden okolje zamenjas, pridobis mal na seb…..to pomojem velik vpliva…..
in ko mas enkrat sluzbeno okolje pozitivno, clovk mal zraste, k se ne pocut stalno kt debil…..
no, ne vem, to je moj mnenje, lahk da je cist napacn….:))
lp

Lahko pa gre za socialno fobijo, depresijo itd…

Stopi do psihiatra, te reči so z zdravili precej ozdravljive.

Ko sem pred leti končala ekonomski faks sem se enako počutila. Najbrž je to tipično za samokritične ljudi v tem obdobju. V službi boš šele spoznala, da obvladaš sceno. V prvih dneh službe mi je bilo jasno, da mi je vse jasno. Brez skrbi, tudi tebi bo.

Hvala vsem za nasvete in podporo!
Lahko predlagate še kakšno knjigo na to temo?

New Report

Close