Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT Pozitiven indirektni coombsov test

Pozitiven indirektni coombsov test

Pozdravljeni!

Vprašanje sem že zastavila ginekologu, le ta pa me je naslovil na vaš naslov. Upam, da se boste odzvali na moj problem, ki vam ga bom v nadaljevanju na kratko pojasnila.

Stara sem 27 let in sem noseča že drugič. Moj prvi otrok je star 19 mesecev. Sem v 10 tednu nosečnosti. Na rednem pregledu mi je bilo
z indirektnim coombsov testom ugotovljeno, da so v plazmi prisotna šibka aloprotitelesa specifičnosti anti-M, ki reagirajo izključno s homozitogi M+N-.

Imam krvno skupino 0, Rhd negativno, mož pa A, Rhd neg. V prvi nosečnosti pred približno dvemi leti sem dobila 50g Rhgam zaradi negativne krvne skupine, nikoli nisem dobivala nobene transfuzije.

Prosim, če mi lahko pojasnite, zaradi česa je prišlo do takih rezultatov, kakšne so možne nevarnosti za plod, zame in kakšne so možne posledice po porodu.

Hvala za odgovor, Dijana.

Pozdravljeni!

Resnično imamo tudi krvno skupino MM, MN ali NN. Antigensko pa je šibka in le redko povzroča klinično opazno reakcijo v smislu hemolize, pri plodu oziroma novorojenčku.
Po tem kar ste napisali sklepam, da je vaša krvna kupina NN moževa pa MM. očitno ste se v prvi nosečnosti (najpogosteje je to v času poroda ) senzibilizirali na antigen M, ki ga ima vaš prvorojenec in razumljivo tudi otrok, ki ga nosite. Tvorba anti M protiteles, ki so jih pri vas zaznali z indirektnim Coombsovim testom v tej nosečnosti pa vseeno zanj ne predstavlja velike nevarnosti, da bi utrpel hujše propadanje rdečih krvnih celic. Protitelesa iz vaše krvi res prehajajo skozi posteljico v otrokov krvni obtok, vendar vezava antigena M na njegove rdeče krvničke običajno ne povzroča znatnejšega propadanja (hemolize). Protiseruma oz. zdravila s katerim bi nevtralizirali to dogajanje ni. anti D globulin pri tem dogajanju nič ne pomaga.
V nosečnosti bodo večkrat kontrolirali nivoje protiteles in zdravlje ploda tako kot vam je razložil ginekolog. Teoretično je možno, da bi zaradi te reakcije plod postajal slabokrven in bi potreboval zdravljenje (transfuzijo) vendar takšna reakcija nikakor ni pričakovana niti pogosta.

LP tudi možu.

Najlepša hvala za ta odgovor.

Lep dan še naprej.

Dijana

New Report

Close