Pozitiven ICT
Pozdravljeni,
danes so me klicali iz gin. ambulante, da je bil ICT test pozitiven in sicer, da so bila zaznana protitelesa nerazvidne specificnosti. Gre za mojo 4. nosečnost, trenutno 11t5d.
1. nosečnost 2022- biokemična
2. nosečnost 2023- zdrav otrok
3. nosečnost 2025 – na NS odkrit hidrops, sledila UPN in genetska preiskava pokazala T21.
Ponovno sem zanosila 3 mesece po prekinitvi (z enim nezaščitenim spolnim odnosom). ICT testi so bili do zdaj vedno negativni. Sem A Rh+, K-.
Kaj zdaj to pomeni za trenutno nosečnost? A je lahko povezano z izidom prejšnje nosecnosti (hidrops, prekinitev)?
Sestra, ki me je klicala, je rekla samo, da moram pred naslednjim pregledom, ki ga imam v 16. tednu, še enkrat oddat kri za ponovitev testa. NS imam naslednji teden, potem sem pa že narocena na BHR (zaradi prejsnje nosecnosti in t21). A pozitiven ICT lahko voliva na izvedbo BHR?
Ne rabim vam razlagati, kako zelo me skrbi, ze itak sem v grozni stiski, ker se bliza NS, zdaj pa se to. Res ne vem, kako bom presesla, ce bi slo spet kaj narobe, res mi je tezko in hudo. Tudi mlada vec nisem (37 let). Hvala za odgovor.
Obupana597, 23.12.2025 ob 11:15
Pozdravljeni,
danes so me klicali iz gin. ambulante, da je bil ICT test pozitiven in sicer, da so bila zaznana protitelesa nerazvidne specificnosti. Gre za mojo 4. nosečnost, trenutno 11t5d.
1. nosečnost 2022- biokemična
2. nosečnost 2023- zdrav otrok
3. nosečnost 2025 – na NS odkrit hidrops, sledila UPN in genetska preiskava pokazala T21.
Ponovno sem zanosila 3 mesece po prekinitvi (z enim nezaščitenim spolnim odnosom). ICT testi so bili do zdaj vedno negativni. Sem A Rh+, K-.
Kaj zdaj to pomeni za trenutno nosečnost? A je lahko povezano z izidom prejšnje nosecnosti (hidrops, prekinitev)?
Sestra, ki me je klicala, je rekla samo, da moram pred naslednjim pregledom, ki ga imam v 16. tednu, še enkrat oddat kri za ponovitev testa. NS imam naslednji teden, potem sem pa že narocena na BHR (zaradi prejsnje nosecnosti in t21). A pozitiven ICT lahko voliva na izvedbo BHR?
Ne rabim vam razlagati, kako zelo me skrbi, ze itak sem v grozni stiski, ker se bliza NS, zdaj pa se to. Res ne vem, kako bom presesla, ce bi slo spet kaj narobe, res mi je tezko in hudo. Tudi mlada vec nisem (37 let). Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
zelo razumem, da vas skrbi. A preden vas še bolj zaskrbi je nujno opraviti ponovni odvzem krvi in ugotoviti, zakaj je ICT pozitiven. Pogosto se ugotovi, da je pozitiven zaradi prisotnosti protiteles, ki ne vplivajo oz imajo zelo majhen vpliv na potek nosečnosti (in v teh primerih gre potem nosečnost mirno naprej, včasih test še ponavljamo). Seveda se lahko ugotovijo tudi pomembna protitelesa in v tem primeru je potrebno skrbno spremljanje nosečnosti. V primerih, ko se pojavijo zapleti, jih pogosto lahko uspešno rešimo. Ampak najprej je potrebno vedeti, če gre za “nevarna” protitelesa oz kakšen vpliv na nosečnost lahko pričakujemo.
Glede na predhodno nosečnost s T21 naj povem, da je možnost za ponovitev T21 relativno majhna – tveganje se poveča za 0,75% oz je za 0,75% večje kot pri enako starih ženskah, ki še niso imele nosečnosti z dokazano T21. Seveda je za 100% diagnozo nujno opraviti diagnostični test – biopsijo horionskih resic ali amniocentezo. Test se lahko opravlja tudi pri pozitivnem ICT, vendar je potrebno imeti prej specifikacijo protiteles, da vemo, ali je po posegu potrebna antiD zaščita. Torej priporočam, da pokličete v vašo gin ambulanto in jih prosite, da vam čim prej odvzamejo kri za ponovni ICT in specifikacijo protiteles. Pa tudi dvojni test je dobro opraviti nekaj dni pred nuhalno in priti z izvidom na UZ, tako boste imeli ob koncu UZ pregleda zelo natančen izračun za T21.
Pa še to – presejalni testi, ki jih uporabljamo danes, so zelo zanesljivi – če opravite nuhalno in dvojni test ter se pri izračunu tveganja upoštevajo vsa pomembna dejstva (predvsem starost in dejstvo, da je bila T21 v predhodni nosečnosti), izključite T21 z 90% verjetnostjo. Če nato opravite še NIPT test, je detekcija več kot 99%. Tako da je smiselno ponovno pretehtati ali 100% test res potrebujete.
In še eno pomembno dejstvo – zapleti pri diagnostičnih testih (BHR ali AC) so redki. Tako da – karkoli se odločite je velika verjetnost, da bo šlo vse v redu. Držim pesti za vas.
srečno, N