pozabljena tabletka
Pozdravljeni!
Sama jemlejm Yasminelle 1 leto, a se mi je prvič zgodilo, da sem pozabila vzeti tabletko.
Prejšnji teden sem imela teden brez KT, M je bila normalna, zadnji spolni odnos sem imela v petek. V sredo bi morala vzeti prvo KT, vendar sem pozabila in sem vzela 2 v četrtek zvečer (kot jih jemljem ponavadi).
Zanima me, če obstaja možnost, da sem zanosila.
Hvala in lep pozdrav,
Ana
Spoštovani,
morda se vam zdi nepomembno, vendar poskusite prebrati svoj dopis še 1x. Iz njega kljub poskusu natančnega opisa ciklusa ne morem razbrati ključnih reči: kdaj bi morali vzeti prvo tabletko in kdaj ste jo oziroma katero tabletko po vrsti ste pozabili vzeti ter kdaj (kateri dan) ciklusa ste imeli spolni odnos. Kaj namreč pomeni “prejšni teden” za nekaj, kar traja 1 teden ne morem vedeti. Je to od pon. – ned. ali od ned. – sob. ali …??? Izražati se je torej treba enako, bodisi v zaporednih dnevih cikklusa ali oznaćiti ključne informacije z dnevom v tednu (npr. ta in ta dan sem vzela zadnjo tabletko iz prejšnega zavitka …) Prav?
Zadnjo tabletko iz prejšnjega zavitka sem vzela v torek. V petek sem imela zadnji spolni odnos, M sem dobila v soboto. Prvo tabletko iz novega zavitka bi morala vzeti prevčerajšnjim – v sredo – tj. prvo tabletko v prvem tednu. Ker sem pozabila, sem pozabljeno in četrtkovo tabletko vzela v četrtek – včeraj.
Lp, Ana
Aha! Torej je nevarnost zanositve minimalna, skoraj nična, KT pa uporabljajte naprej kot bi se nič ne bilo zgodilo.
Pozdravljeni,
imam podoben problem kot je že opisan, tabletke Yasminelle jemlem 7 mesecev redno, pri osmi tablici pa sem 6. dan pozabila vzeti tabletko, ta isti dan sem imela tudi nezaščiten spolni odnos, nato pa sem 16 ur kasneje vzela pozabljeno tabletko. Zanima me, če je potrebno vzeti morning after pill, ali je možnost zanositve tako majhna, da je boljše zame da je ne vzamem in raje naslednjih 7 dni uporabljam dodatno zaščito?
hvala za odgovor
možnost zanositve je tako minimalna, da bo dovolj, če naprej uporabljate KT kot doslej in 7 dni dodate mehansko zaščito.
Pozdravljeni!
Zadnja dva meseca sem jemala tabletke Yasminelle brez premora (julij, avgust). V avgustu nisem dobila menstruacije oz. sem enkrat zasledila samo rjavkast madež. Sem se mislila, da zaradi dolgega jemanja tabletk pač ni menstruacije. Sedaj pa bi bo tudi morala dobiti, pa je ni. Imam sicer nek rjav izcedek in rahle bolečine. Menstruacije pa ni. Proti koncu jemanja dveh škatlic tabletk skupaj, sem pozabila vzeti eno tabletko, ki sem jo potem vzela naslednji dan. Spolni odnos pa sem imela v premoru, ko bi morala dobiti menstruacijo. Do sedaj sem čakala in upala, da jo dobim. sedaj me pa že skrbi. A bi lahko šlo za nosečnost ali kaj drugega?
Hvala.
po daljšem neprekinjenem jemanju KT, včasih pa tudi po daljšem normalnem jemanju po shemi 21/7 lahko tudi izostane odtegnitvena krvavitev, s čimer ni nič narobe. Če vas skrbi, da bi bili noseči, preprosto preverite s testom, vendar sem skoraj prepričan, da bo negativen.
Pri nekaterih uporabnicah KT po daljši uporabi Odtegnitvene krvavitve povsem prenehajo.
lep pozdrav!
pozabila sem vzeti 1. tabletko prvi dan ciklusa(takoj po 4 – dnevnem premoru). Zato sem takoj naslednjidan vzela dve ter normalno nadaljevala z jemanjem. Pet dni po tem sem imela nezaščiten odnos z mojim fantom. Zanima me ali so možnosti zanositve zelo velike…jemlem pa kontracepcijske tablete yaz. hvala!
spoštovani,
ker uporablajte KT YAZ vam ne bi bilo potrebno vzeti dveh KT skupaj, kajti YAZ so v bistvu enake KT kot Yarina, le da je v njih 24 namesto 21 tabletk. Premor torej lahko brez škode traja tja do 7 dni, če pozabite ravno 1. in/ali 2. tabletko, ni nič hujšega razen, da se vam zamakne ciklus.
Zivjo!
Pozabila sem vzeti 7. tabletko v 1. tednu (v nedeljo). Naslednji dan sva s fantom imela spolne odnose, vendar ni prislo do izliva. Takoj po tem sem vzela pozabljeno in redno tabletko hkrati. Zanima me, koliksna moznost je, da sem noseca in ali priporocate, da vzamem jutranjo tabletko. KT jemljem redno že 2 leti.
Hvala vnaprej za odgovor!
Spoštovani,
glede na to, da ste KT jemali že 2 leti in je maternična sluznica že dodobra atrofična ter ste KT jemali redno vsaj 6 dni mislim, da posebne možnosti za zanositev ni in da “backup KC” ni potrebna.
Pozdravljeni,
tudi jaz imam podobni problem kot punce tukaj. Včeraj bi po 7 dnevnem premoru spet morala začeti z jemanjem tabletk, vendar recept in tabletke dobim komaj jutri, torej v 1. tednu jemanja ne morem vzeti že kar prva dva dni. Kaj svetujete? Počakam ta mesec in se zaščitim drugače ali kako?
Že vnaprej se Vam najlepše zahvaljujem!
spoštovani,
hm?,
1. lahko greste v lekarno, kjer ste zadnjič dvignili KT in ste že v računalniku ter farmacevta prosite, če vam “posodijo” KT za dan, dva, ko boste zanesljivo prinesli recept.
2. lahko greste do splošnega zdravnika, ki vam sme napisati recept za 1 zavitek KT
3. lahko se odpoveste spolnim odnosom ali uporabljate kondom še vsaj 7 dni po novem, zakasnelem začetku uporabe KT.
Za drugič pa si zapomnite, da takšnih reči ne gre reševati zadnji hip, saj se da točno predvideti, kdaj vam bodo pošle KT, mar ne? Tudi vi ste glede tega pokazali dobro mero neresnosti … 🙁
če je premor med prejšnjim in novim zavitkom > 7 dni, je potrebnih nadaljnjih 7 dni uporabe KT, da se zaščita spet obnovi.
Pozdravljeni!
Moj problem ni v pozabljeni eni tableti,temveč kar 7 pozabljenih tabletk. Minulet jemljem redno 4 leta,še nikoli nisem pozabila vzeti tabletke,sedaj sem pa kar skrajšala nehote jemanje za ves teden.Zadnjo tabletko sem vzela prejšnji petek. Krvavitev je nastopila v torek. Danes, ko sem vzela novo škatlico,za novo tabletko,sem našla v starem zavojčku še 7 tabletk. Spolne odnose sva imela v ponedeljek. Kako naj jemljem tabletke naprej in kolikšna je možnost zanositve?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
hm…če smem povzeti še po svoje: vzeli ste 14 tabletk zapored in nato naredili 7-dnevni premor? če je tako, potem zaščita ni bila pretrgana, dokler premor ni trajal dalj kot 7 dni. Kombinirana hormonska KT namreč delujejo tako, da po 7 zaporednih dneh uporabe za vsaj naslednjih 7 dni “uspava” reproduktivni sistem, preden se ta lahko ponovno aktivira. V teoriji bi torej lahko jemali KT tudi le 14 dni na mesec (2 x po 7 dni) in imeli 2 odtegnitveni krvavitvi, kar pa je seveda brez smisla.