pozabljena tabletka
Pozdravljeni!
Redno jemljem KT Yaz ob določenem času. En dan po končani menstruaciji sem tabletko (5. v prvi vrsti) pozabila. Zamuda je bila 11 ur in 45 min. Pred tem 1 teden nisem imela spolnih odnosov. Na dan 7.tabletke pa sva s fantom imela nezaščiten spolni odnos. Zanima me vaše mnenje in kaj točno pomeni “manj kot 12 ur” in kolikšna je možnost zanositve.
Najlepša hvala in LP
omenjeno “manj kot 12 ur” je zelo okvirno. Mislim, da je verjetnost zanositve minimalna, tako rekoč zanemarljiva.
Pozdravljeni,
KT Logest jemljem že dve leti. sedaj se mi je zgodilo, da sem pozabila vzeti 5 tabletko. Isti dan, ko bi jo mogla vzeti sem imela spolni odnos. Tabletko 5 sem nato skupaj s tabletko 6 vzela takoj naslednji dan. A je kljub temu možno, da pride do zanositve, čeprav sem imela spolni odnos pred pozabljeno tabletko?
Hvala za odgovor
Spoštovani,
verjetnost, da bi zanosili je kljub pozabljeni tabletki mnogo manjša kot če bi jih ne jemali, je pa malce večja kot če bi je ne pozabili. Kdaj ste točno imeli spolni odnos niti ni tako pomembno, pred ali po pozabljeni tabletki, saj pozabljena tabletka lahko kvečjemu omogoči sproženje ovulacije, do katere traja še vsaj nekaj dni od pozabljene tabletke. Če boste v naslednjem tednu dni poleg KT uporabljali še mehansko zaščito ali se SO odpoveste, verjetnost zanositve zmanjšate takorekoč na enako, kot če bi KT jemali redno.
Spoštovani!
V petek sem pozabila vzeti 17. tabletko, torej v tretjem tednu jemanja. Jemljem sicer Diane 35. V navodilih so opisane dve možnosti – 1. vzeti 2 tabletki in nadaljevati tudi z naslednjo tablico nepretrgano ali 2.narediti premor, ki ne sme biti daljši od 7 dni in nato nadaljevati z drugo škatlico. Odločila sem se za drugo možnost, naredila premor, nato pa me je po brskanju po internetu zagrabila panika in sem začela v ponedeljek jemati tabletke iz naslednjega omota. Krvavitve ni bilo nikakršne, premor je trajal le tri dni.
Glede na vse kar ste že napisali na forumu, sklepam, da sem ravnala prav in da je zaščita ostala nespremenjena. Kot ste napisali v enem odgovoru, je možnost zanositve še manjša, če ni prišlo do krvavitve, če nisem te trditve napačno posplošila na svoj primer.
Zanima pa me naslednje: ali sta ti dve možnosti res povsem enakovredni? Opazila sem, da pogosto v takih primerih svetujete, naj uporabnice kar naprej jemljejo tabletke, brez da bi naredile premor in naj vzamejo pozabljeno tabletko hkrati z “redno”. Je to boljša možnost?
Ni se mi zgodilo velikokrat v več letih jemanja KT, ampak kadar se mi je, da sem bila primorana vzeti 2 tabletki hkrati, so bile posledice katastrofalne. Bilo mi je slabo, začela me je boleti glava, počutila sem se grozno, zato sem preostanek dneva preživela v postelji z vrtoglavico. Sicer se ob rednem jemanju tabletk ne počutim slabo. V enem odgovoru ste napisali, da naj tabletko gospa poje enkrat vmes “da ne bo povzročala zmede”. Je to edini razlog, da je treba vzeti dve tabletki hkrati? Trudim se, da tabletke redno jemljem, a če se mi bo kdaj v prihodnosti zgodilo, da jo bom pozabila za 24 ur, lahko v tem primeru vzamem le eno, pozabljeno pa izpustim? Obljubim, da je ne bom vrgla v smeti, ampak nesla v lekarno, da jo pravilno deponirajo, če je to razlog, da se uporabnicam svetuje takšno ravnanje:)
Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
no, priznam, da tudi sam ne vem točno, zakaj se priporoča dve tabletki, ampak mislim, da gre zgolj za to, da se jo porabi. Učinek namreč ni nič boljši, če se vzame ena ali dve. Če vam je ob zaužitju dveh slabo, ni potrebno, da vzamete dve. Tudi sicer je sistem povsem zavrt, čim mine 7 zaporednih dni rednega jemanja KT. Če ste torej pozabili 17. tabletko, bi teoretično imeli 7 dni premora brez vpliva na kontraceptivni učinek. Če ste naredili 3 dni premora in nato ponovno začeli z uporabo novega zavitka, niste nič naredili narobe. Premor je bil krajši od 7 dni, kar je najpomembneje. Dokončajte zdaj novi zavojček KT, starega pa zavrzite oziroma oddajte v lekarni.
Pozdravljeni!
Že 6 let redno jemljem kt Logest. Po 6 (ne 7) dnevnem premoru sem vzela prvo tabletko v prvem tednu, imela čez 12 ur spolni odnos, naslednjo (drugo) tabletko pa sem vzela s 15-urno zamudo. Po tej zamudi sem redno jemala tk in uporabljala dodatno zaščito. Danes sem vzela sedmo tabletko v prvem tednu in bom do konca zavitka uporabljala dodatno zaščito. Zanima me, kakšna verjetnost obstaja, da sem zanosila zaradi prepozno vzete druge tabletke?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
verjetnost, da ste zanosili je majhna, kako oziroma koliko majhna, pa ne vem.
Pozdravljeni,
pozabila sem vzeti prvo tabletko iz nove škatlice in je potem nisem vzela niti naslednji dan niti katerikoli dan do konca škatlice, kar pomeni, da sem imela 8 dnevni premor in jedla tabletke 20 dni. Če sedaj po 7-dnevnem premoru začnem s tabletkami normalno, pomeni, da sem zaščitena od 1. dne jemanja in lahko začnem s spolnimi odnosi brez dodatne zaščite?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
če sem vas prav razumel, le tiste pozabljene tabletke niste zaužili, ste pa vse ostale? V tem primeru ste bili zaščiteni ponovno že po 7 zaporedni tabletki iz prejšnjega zavitka KT, ste zaščiteni ves premor 7 dni in tudi naprej.
Spoštovani!
V zadnjem tednu jemanja kontracepcijskih tabletk Yasminelle sem dobila drisko. Od tega je bila driska zares huda le en dan (tako da je kar “teklo” iz mene) in zato predvidevam, da se verjetno ni dobro absorbirala predzadnja tabletka. Paket sem pojedla do konca, dobila menstruacijo in kakor ponavadi začela nov paket.
Zanima me kako je z zaščito zdaj oziroma ali je potrebno uporabljati dodatno metodo?
Lp
pri nas ni takšnih drisk, ki bi pomembno zmanjšale učinkovitost KT. Drugače je, če ženska bruha prej kot 4 ure po zaužitju KT. Mislim,da ste povsem varni, še posebej zato, ker se je to dogajalo povsem ob koncu zavitka, ko celo pozabljena tabletka ne vpliva na varnost, seveda pa bi bilo v tem primeru z novim zavitkom začeti 1 dan prej (premor sme biti največ 7 dni).
Spoštovani!
Stara sem 22 let in dobra 3 leta redno uporabljam KT. Imam KT Yaz. 28.12.12 sem začela z novo škatlico in sem 2. tableto izbruhala. Bruhala sem prb. 3 ure po zaužitju. 30. 12.12 sem imela spolni odnos. Test sem opravila 16.1 in je bil negativen. Ponavadi dobim menstruacijo na torek zvečer ali sredo zjutraj. Včeraj (23.1) sem jo dobila in je bila blaga, kot ponavadi prvi dan. Danes je že drugi dan in menstruacija je še vedno blaga. Je to nosečnost ali je lahko povezano s tem, da sem izbruhala tabletko in da so zaradi tega motnje?
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Spoštovani,
s čim in če imajo omenjeni dogodki sploh kakšno zvezo bi težko rekel, pomembno pa je le, če je test nosečnosti negativen, saj to z 99% verjetnostjo izključuje nosečnost. Navsezadnje ste vseeno dobili krvavitev, le malce drugačna je kot običajno, morda zgolj zato, ker ste tokrat zelo pozorni na vsako malenkost. No, v dvomu ostane še 100% zanesljivi krvni test nosečnosti, ßhCG.
Pozdravljeni, imam en problem-no vsaj zame.
Že dve leti in pol jemljem tablete yaz, vendar se mi že kar nekaj časa dogaja da pozabim vzeti tablete. Največ sem jih pozabila vzeti 5 in sem nato 6 dan(ko sem se spovnila) vzela 6 tablet, včasih jih pozabim vzeti 3…včasih jemljem redno. Skratka..moja zadnja M je bila novembra 2012, decembra je nism dobila.oz. je bila samo 1 dan. Januarja pa zopet ne isto(samo 1 dan)-če je bila sploh M(ker sem imela ravno takrat probleme z nekakšno okužbo-verjetno glivično).Naj povem, da imam tudi že od decembra probleme med in po splonim odnosom, zelo me boli in peče. Uato sem januarja Uporabljala canesten tablete in kremo, kar mi je predlagala sestra pri ginekologu.
sedaj pa so se začeli problemi. Slabost, otekli prsti, zelo močna utrujenost….in čudn občutek nasploh v mojem telesu.
Danes sem naredila test za nosečnost (s ClearBlue) in se je po manj kot dveh minutah pokazal zelo viden +, nato pa je izginil in je bil samo minus. kaj naj to pomeni?
Na vas sem se obrnila, kajti pri ginekologu me vsaj še 1 mesec nočejo vzeti na pregled.
Lp in že vnaprej hvala za odgovor!
Spoštovani,
če se omejim le na vprašanje, kako lahko na CB testu najprej nastane +, ki po dveh minutah izgine, moram priznati, da nimam pojma. Vse kar lahko predlagam je, da se poslužite krvnega testa ßhCG, ki nikoli ne laže. Test izvajajo v večini zdravstvenih domov, na urgencah bolnišnic pri ginekologu in v nekaterih neodvisnih laboratorijih. Tudi če se izkaže, da niste noseči, pa si nosečnosti v resnici ne želite, priporočam, da se z ginekologom dogovorite za kakšno drugo zanesljivo obliko kontracepcije, kajti za nekoga, ki je sposoben pozabiti na 3 ali celo 6 zaporednih tabletk, KT niso primerna kontracepcija. Morda bi se dogovorili za maternični vložek Mirena?
Spoštovani!
Imam 21 let,sem uporabnica KT že dve leti ,najprej sem imela Rigevidon ,sedaj ko jih ni več pa jemljem Stediril m. Do zdaj sem pri jemanju tabletk vedno bila zelo dosledna. Zdaj se mi je namreč zgodilo,da sem v enem dnevu vzela v paniki dve tabletki hkrati saj sem mislila da sem eno pozabila..ko sem šla še enkrat šteti tabletke sem ugotovila da sem tisto petkovo ki naj bi bila pozabljena vzela iz konca zavojčka(verjetno sem bila tako zaspana,da sem vzela tableto z druge strani)saj imam na zadnji strani ploščice tabletke označene samo po dnevih,torej zanima me kaj naj storim,je kaj narobe,ker sem vzela po pomoti dve hkrati..kako naj nadaljujem z jemanjem?Vnaprej se vam že zahvaljujem za odgovor,lp
Spoštovani,
zaradi dveh zaužitih tabletk ne bo nič narobe, le na koncu vam bo zmanjkala ena, pa tudi to ni nič hudega. Edino kar morate tokrat paziti je, da premor ne bo daljši od 7 dni, zato boste morali z novim zavitkom začeti dan prej kot običajno. Bo to šlo? Če vam je prvi dan zelo pomemben, vam ne ostane drugega, kot da 21. tabletko nadomestite iz novega zavitka, naredite 7 dni premora in nadaljujete z 2. tabletko iz novega zavitka kot bi vzeli prvo in tako prestavljate ciklus, dokler bo šlo ali pa enkrat preskočite premor in namesto po 7 dneh začnite z novim zavitkom 2. dan, pa boste spet na čistem, kar zadeva navajenih dni v tednu, ko se začne in izteče zavojček KT.
Pozdravljeni.
Že tri leta jemljem KT (Yarina). tokrat se mi je prvič zgodilo, da sem zamešala dneve in tableto pozabila vzeti, tako da sem namesto 21 vzela 20 tablet. tableto sem izpustila v začetku tretjega tedna. 13.2. sem imela spolni odnos. 16.2. bi morala dobiti menstruacijo, vendar se je namesto nje pojavil le rjav izcedek, ki pa je kmalu izginil (krči, kot jih imam vedno med menstruacijo so prisotni).
zanima me kaj ta rjavi izcedek pomeni, saj se mi je v teh treh letih jemanja KT pojavil prvič. je mogoče da sem zanosila?
najlepše se vam zahvaljujem za odgovor,
LP
Spoštovani,
ponavljam: če se ženski skozi možgane sprehodi misel, da bi morda lahko bila noseča, naj naredi test in ne sprašuje okrog, če bi lahko bila noseča! Tudi strokovnjak tega ne more vedeti! Možnost namreč obstaja, čim ima spolne odnose, tudi če redno, pridno jemlje KT. Možnost je zelo majhna, a vseeno. Kaj pomeni rjav izcedek ne vem. Ob KT je namesto odtegnitvene krvavitve možen tudi rjav izcedek ali celo nič in vse to je lahko normalno.