pozabljena tabletka
Pozdravljeni
Zanima me kako naj nadaljujem z jemanjem tabletk yasminelle ker sem jih ze drugič pozabila vzeti in sicer:
8mo sem pozabila vzeti, zato sem zvečer okol 11h, kot jih ponavadi jemljem vzela 2 naenkrat (8mo in 9to). Ponoči mi je bilo tako slabo, da sem šla bruhat. naslednji dan sem normalno vzela eno tabletko, potem pa sem spet pozabila dve. eno sem vzela takoj ko sem se spomnila in sicer danes ob 12h. Kako naj jemljem naprej tabletke. v času ko sem pozabila tabletke nisem imela spolnega odnosa, le v prvem tednu ko sem normalno jemala. Ali naj naredeim premor brez tabletk in vključim pozabljene ali kako drugače?
hvala za odgovor in lp
uporabljajte KT naprej, kot bi jih ne pozabili, priporočam pa, da vsaj teden dni po zadnji pozabljeni tabletki bodisi nimate odnosov ali pa se dodatno zaščitite s kondomom. Če boste še kdaj v kratkem pozabili KT, bo morda bolje, če se z ginekologom dogovorite za drugačno obliko kontracepcije.
pozdravljeni!
zelo sem v skrbeh,zato se obračam na vas,in vas prosim za odgovor.
jemljem tabletke Yaz že deveti mesec.ta mesec sem normalno vzela 1 tabletko v tablici,naslednjih 5 nisem,ker sem škatlico pozabila čez teden doma,študiram v lj.spolnih odnosov tisti teden seveda nisem imela.nadaljevala sem s 7 tabletko in tako naprej redno jemala vse tabletke.v tretjem tednu (po 20 tabletki) sem imela nezaščiten SO.Zaradi strahu sem tretji dan po SO kjub vzetih vseh ostalih KT,vzela še NURLEVO.Pred 3 urami sem končala s belimi placebo tabletkami,menstruacije pa še nisem dobila,cel teden imam rahle krče.kolikšna je možnost zanositve?HVALA za odgovor
Spoštovani,
ker ste s KT prekinili med 2. in 5. dnem in nato z njimi nadaljevali naslednjih 14 dni brez prekinitve, je zanositev skrajno malo verjetna (za ponovni kontraceptivni učinek zadostuje 7 dni neprekinjenega jemanja). Odsotna odtegnitvena krvavitev naj vas ne vznemirja. Lahko naredite test nosečnosti in če bo negativen, po placebo tabletkah normalno začnite z novim omotom KT.
Spoštovani!
Počutim se že precej neumno ker zganjam takšno paniko a sem se vseeno odločila, da vam pišem, da končno dobim neko konkretno, strokovno mnenje.
Tabletke yasminelle jemljem že 9 mesecev in do sedaj se mi še nikoli ni zgodilo, da bi katero izpustila. No ta mesec, pa sem v soboto pozabila vzeti 4. tabletko. Tabletko sem pojedla takoj naslednji dan okoli 12 ure (žal je minilo že prib. 17 ur, saj jih jemljem ob 18h) in sem potem normalno nadaljevala z jemanjem tablet.
Po tem dogodku spolnih odnosov nisem imela, sej mi je pa zgodilo, da se je fant (10. dan jemanja tabletk) po tem ko mu je že prišlo (sva se zadovoljevala ročno) pomotoma podrgnil obme, tako da bi nekaj sperme lahko zanesel na vhod v nožnico. Res je sicer, da je od trenutka ko mu je prišlo pa do takrat ko se je podrgnil vame minilo nekaj minuta (vem da sperma na zraku umre), vendar me še zmeraj zelo skrbi če bi bila slučajno kakšna možnost za zanositev?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
Glede na to, da je od pozabljene tabletke minilo že 6 dni in celo pozabljene tabletke niste pozabili za celih 24 ur (domnevam, da tudi prebojne krvavitve niste imeli), menim, da je verjetnost zanositve ob omenjenem dogodku skrajno majhna.
Pozdravljeni,
resda sem prebrala vaše prejšnje poste, a bi se vseeno rada pozanimala glede mojega konkretnega primera.
Stara sem 24 let, tablete Yasminelle sem začela prvič jemati 5 let nazaj, od novembra lani pa sem bila dva meseca brez jemanja, začela sem spet letos z januarjem.
Moj problem je sledeč: pozabila sem včerajšnjo tabletko, ki je bila 7. v ciklu: morala bi jo vzeti včeraj (jemljem jih okoli 19., 19. 30), a sem jo šele danes zjutraj malo pred 8 (torej sem vseeno zamudila nekaj več kot 12 ur). Pred tem sem imela (na dan pozabljene tabletke) spolni odnos, ki se je končal z izlivom v nožnico.
Seveda sem prvo poklicala ginekologa, in to dva: skrbi pa me predvsem to, da sem dobila dva različna odgovora. V prvi ordinaciji so mi svetovali, naj grem v lekarno po urgentno kontracepcijo, pri mojem izbranem ginekologu pa sem dobila informacijo, da glede na to, da že jemljem tablete, urgentna kontracepcija ne pride v poštev.
Znaima me Vaše mnenje in kaj bi bilo najbolje storiti.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
ne moremo reči, da urgentna tabletka ne pride v poštev, je pa vprašanje, če bo kaj dodala k varnosti. Do zanositve sicer lahko pride ampak z zelo zmanjšano verjetnostjo, ki je reda velikosti verjetnosti po vzeti postkoitalni tabletki, zato mislim, da dodatno ni potrebno storiti ničesar. Le od zdaj dalje v tem ciklusu poskusite ne pozabiti več nobene tabletke.
Spoštovani,
žal ni nepomembno katero tabeltko po vrsti ste pozabili. Ampak, glede na to, da uporabljate Yaz in ta ima le 4 dnevni premor ter glede na to, da ste tabletko nadoknadili prej kot po 24 urah, menim, da ni večje nevarnosti za zanositev.
ne, jutranje tabletke ne potrebujete.
Pozdravljeni,
jemljem tablete Cilest. Pozabila sem vzeti zadnjo tableto iz ovoja na soboto zvečer in sem jo vzela nato na nedeljo zvečer. Krvavitev sem že imela, ker jo vedno dobil približno dva dni pred koncem jemanja tablet. Z novim ovojem sem začela ponovno v nedeljo. Ali ta zadnja pozabljena tableta iz ovoja, ki sem jo vzela šele po 24 urah kakorkoli vpliva na zaščito? Ali vpliva eventuelno na začšito v naslednjih sedmih dnevih ali se lahko zaradi tega poruši celoten koncept zaščite?
Hvala za odgovor in lep dan.
Spoštovani,
venomer pišem, da ni vseeno, katero tabletko po vrsti se pozabi, niti katere KT se uporablja in nič od tega iz vašega dopisa ni zanesljivo razvidno. Mislim, zapis, da ste z novim ovojem začeli v nedeljo ne pove, zakaj ste z njim začeli, ker ste pozabili tabletko in tako piše v navodilih za primer pozabljene KT ali zato, ker je bil itak že na vrsti? Ko pišete vprašanje me morate opremiti z vsemi informacijami, ki jih ima sicer vaš ginekolog pred seboj na prvi pogled v kartonu in s tem, ko vas vidi pred seboj. Tega namreč jaz nimam!!! Če se tega ne držite, je tako, kot bi se mutavi in gluhi zaletel in oglasil na telefon!
Pozdravljeni, ker ne vem, če ste dobili moje ponovno vprašanje, vam pišem še enkrat.
Torej, jemljem tablete Cilest, pozabila sem vzeti zadnjo, 21-eto tableto (morala bi jo vzeti na soboto zvečer, vzela pa sem jo na nedeljo zvečer – 24 urni zamik). Nato sem naredila šestdnevni premor in začela v nedeljo jemati tablete iz novega zavoja. Zanima me, kako ta pozabljena tableta, ki sem jo vzela s 24urno zamudo vpliva na zaščito? Skrbi me, da se je porušil celoten koncept zaščite, ali nisem bila zaščitena samo sedem dni po pozabljeni tableti?
Hvala za vaš odgovor.
nobene posledice ne bo. Lahko bi celo zadnjo KT povsem izpustili in ponovno začeli z novim pretisnim omotom 7 dni kasneje, torej po dnevih v tednu 1 dan prej kot običajno. Če slučajno še ne veste, zaščita v času premora ni prekinjena, torej je permanentna do popolne prekinitve jemanja KT + 7 dni.
Pozdravljeni
Imam vprašnje
Uporabljam tabletke Yaz
V tretjem vrsti sem v četrtek (15.3) pozabila vzeti kontracepcijsko tabletko. Vezla sem jo, takoj ponoči ko sem se spomnila (16.3), potem sem normalno nadaljevala z tabletkami in tudi bele tabletke sem jedla. Nato sem v četrtek 22.3 normalno dobila menstruacijo, in sem potem začela jamati novo škatlico tabletk. V nedeljo 25.3 sem pa imela spolni odnost, vendar mi ni nič notri sputil. Ali je možnost zanositve glede na to, da sem 15.3 pozabila vzeti tabletko?
Prosim za čim hitrejši odgovor
verjetnost zanositve ni tako rekoč nič večja kot če bi redno in pravilno jemali KT.
Pozdravljeni.
Imam vprašanje glede možnosti zanositve. V prvem tednu jemanja tabletk sem pozabila vzeti 4. tabletko. Jemljem jih vedno ob 20.00. Pozabljeno tabletko sem vzela takoj naslednje jutro ob 8.00. Nato sem tabletke redno jemala naprej vsak dan. Dva dni po pozabljeni tabletki sem imela spolni odnos in nisem uporabila dodatne zaščite. Ali je možna zanositev?
zanositev je vedno možna, tudi in celo ob rednem jemanju KT, je pa zelo majhna. Po omenjenem dogodku je verjetnost zanositve malenkost večja, pa še vedno zelo majhna. KT ste namreč pozabili le za 12 ur.