Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Pozabljena tableta in še kakšna težavica

Pozabljena tableta in še kakšna težavica

Pozdravljeni,
sem “nova” v svetu “ščitničarjev” . Čisto na kratko o moji dosedanji zgodovini – hipertiorza zaradi avtonomnega delovanja ščitnice, decembra ambulantni radiojod, sedaj hipotiroza. Od marca predpisane tablete Euthyrox 50 (sem vaša pacientka).
V navodilih za uporabo tablet piše, da se jih uživa zjutraj, najmanj pol ure pred prvim obrokom. Do sedaj mi je to vedno uspevalo. Do danes… Na tabletko sem se spomnila med zajtrkom. In jo vzela.
Zanima me, ali je to OK, ali je smiselno čakati oziroma kako ravnati v takih primerih.

Prav tako se mi v zadnjem času pojavljajo ekstremno suhe oči. Sedaj si poamgam s kapljicami visine za utrujene oči in čakam, da to mine. Ali je mogoče, da je to posledica uravnavanja hormonov v telesu ali je slučajno sovpadlo s pričetkom jemanja zdravil?

Hvala za odgovor in lep vikend.

Spoštovani!

Vsekakor je nadomestni l-tiroksin (Euthyrox, Eltroxin….) pri hipotirozi priporočljivo jemati redno vsak dan, ni pa nikakršna katastrofa, če zdravilo pozabite vzeti. V tem primeru priporočam zdravilo vzeti kasneje tekom dne, oziroma nadaljevati naslednji dan z rednim jemanjem. Suhe oči se včasih lahko pojavijo pri hipotirozi (posebej pri Hashimotovem tiroiditisu, redkeje pri drugih vzrokih hipotiroze). Če se stanje glede oči ne bo izboljšalo je vzrok iskati drugje in potreben je pregled pri oftalmologu.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hvala lepa za odgovor.

New Report

Close