Pozabljena kontracepcijska tabletka yaz
Pozdravljeni!
Redno jemljem KT Yaz. Danes sem opazila, da sem pozabila vzeti 6. tabletko (vzela sem jo 23 ur prepozno). Nekje 72 ur pred tem sem imela spolni odnos. Zanima me, kaj je v tem primeru najbolje narediti, kajti v navodilih piše, da v primeru spolnega odnosa v preteklem tednu se naj posvetujem z zdravnikom? Kako kritična je zamuda 23 ur (še vedno vseeno manj kot 24 ur, vendar vsekakor blizu meje 24 ur)? Ali naj uporabim jutranjo tabletko, da preprečim morebitno zanositev ali morda menite, da zaradi 23 urne zamude, stanje ni tako kritično in možnosti zanositve niso nič večje kot bi bile drugače?
Zanima me tudi, ali naj v naslednjih dneh uporabim dodatno zaščito? Pred tem sem vse tabletke vzela popolnoma pravilno, pri prejšnjem zavojčku sem porabila 4 placebo tablete, nato sem 5. aktivnih tablet v novem zavojčku vzela popolnoma pravilno, 6. tableto pa sem nehote odložila za 23. ur, 7. tabletko pa bom vzela čez nekje dobro uro.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Lp
Pozdravljeni!
Menim, da kljub zamudi ne rabite nujne kontracepcije in lahko KT normalno jemljete naprej po urniku. Zaradi vaše mirnosti predlagam dodatno zaščito v naslednjih 7 dneh. Če hočete mnenje zdravnika, potem se obrnite na vašega ginekologa ali pa vprašanje zastavite na forumu ABC ginekologije in porodništva, kjer odgovarja dr. Pušenjak.
Matjaž
Pozdravljeni,
samo, da se prepričam, me zanima kakšno je tveganje za zanositev, če sem z nekje 23 ur zamude vzela 23. tabletko. Zato sem zdaj zadnji dan roza tabletk vzela tako 23. kot 24. tabletko. Ali je ok, če nadaljujem kar naprej s placebo tabletkami?
Ali se poveča tveganje za zanositev, če imaš spolni odnos v naslednjih dneh jemanja placebo tablet?
Hvala za odgovor in lp