Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Pozabljena kontracepcijska tabletka yaz

Pozabljena kontracepcijska tabletka yaz

Najlepša hvala za tako hiter odziv.

Res, najboljši ste!

Lp

Zivjo.

Pozabila sem vzeti 17 kt yaz, vzela sem jo 25 ur prepozno. Spolnih odnosov 5 dni prej nisem imela, prav tako ne 3 dni po pozabljeni kt. A vseeno me skrbi, saj se je 3 dni po kt zgodil spolni odnos brez dodatne zaščite, saj v navodilih ni pisalo, da jo je potrebno uporabiti.

Zanima me, kolikšna je verjetnost da zanosim in kdaj bi bilo smiselno uporabiti test nosečnosti, da bi pokazal verodostojen rezultat? Pred tem sem pravilno vzela vse tabletke iz ovojčka.

Hvala in lp.

Živjo!

Verjetnost zanositve je zelo zelo mala. Test lahko opravite vsaj 14 dni od spolnega odnosa.

Matjaž

Se pravi mislite, da se ni potrebno vznemirjati in da tudi test nosečnosti ni potreben?

Hvala in lp

Vznemirjal se ne bi, za moje pojme tudi test ni potreben, ampak ženske v takšni situaciji običajno nekoliko drugače gledate na vse skupaj, kot jaz “zunanji” opazovalec, zato nič ne nasprotujem, že želite narediti test.

Matjaž

pozdravljeni. v soboto sem pozabila vzeti tableto, vzela sem v nedeljo zato 2 (obe zvecer). v torek sem imela nezasciten sploni odnos. ali bi lahko bilo kaj narobe? ( sem pa v prvih 7 dneh nove skatlice )

Pozdravljeni!

Bi pričakoval, da vas bo to skrbelo preden ste imeli nezaščiten odnos… Menim, da ne bo nič narobe.

Matjaž

Ker mi nosečnost ni dala mira, sem naredila test (20. dan po nezaščitenem spolnem odnosu, 25 dni nekje od pozabljene tabletke), bil je negativen, vendar nisem uporabila jutranjega urina (pisalo je, da ni potrebno, a da je vsebnost hormonov zjutraj večja Healgen One Step Rapid Test, 25mlU/ml). Mislite, da je rezultat verodostojen ali test naredim še enkrat z jutranjim urinom? Bi se 25mlU/ml po 20 dneh od spolnega odnosa že morala poznati, če bi bilo pozitivno ali pa bi morda morala uporabiti takšnega ki zazna že 10 mlU/ml? Hvala res, se opravičujem če vam morim, vendar me res pomirite in to je vse kar rabim, da pomirim sama sebe 🙂

Menim, da je test pokazal realno stanje, ne glede na to, da niste uporabili jutranjega urina. Če vas še vedno skrbi, potem pač test (katerikoli) ponovite/ponavljajte, dokler ne boste pomirjeni. Nima pa smisla, da teste delate vsak dan.

Matjaž

Pozdravljeni!

Prebrala sem mnogo tem na KT Yaz, vendar bi se rada o nečem prepričala. Torej, KT Yaz jemljem 4 mesece. Pozabila sem vzeti 21. in 22. tabletko in zanima me naslendje: ali lahko naredim premor kar takoj( torej 4 dni placebo), in potem nadaljujem z novim paketkom? Ali je zaščita v tem primeru manjša prvi teden?

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Ja, najbolje, da kar takoj naredite premor oz. upoštevate, da je bila 20. tableta kot 24. tableta, nato naredite 4 dni premora (ali jemljete 4 bele tablete) in nato začnete z novim zavojčkom. Zaščita tako ne bo zmanjšana. Ob predpostavki, da ste prej tablete redno jemali.

Matjaž

Super, najlepša hvala za odgovor.

Sicer sem že prebrala nekaj teh tem, vendar je res kot so napisale že ostale – navodila so precej nejasna. Vedno piše, da se naj nadaljuje z jemanjem tabletk takoj (iz novega paketka), tudi če se jo pozabi v zadnjem tednu. Kar pa bi pomenilo, da ni odtegnitvene krvavitve.
Zato sem bila zmedena, da zaščite v času prvega tedna novega ovojčka ne bo.

Hvala.

Pozdravljeni!

6 mesecev sem jemala KT Yaz, vendar niso vredu. Sem veliko bolj razdražljiva, koncentracija mi upada, veliko bolj sem zaspana, etc. Na kratko, menim da te tabletke zame niso vredu. Poleg tega, da mi po 6ih mesecih jemnja KT, krvavitev (oz. odtegnitev) pojavlja že v tretjem tednu, in traja tudi po 14 dni. Do sedaj se to še vedno ni umirilo oziroma stabiliziral, zato sem razmišljala o zamenjavi KT – in sicer z Stediril-M.
Ginekolog mi je že predpisal poskusni recept za nove KT, torej Stediril M. Zanima pa me naslendje:
če želim, da sem zaščitena že v prvem tednu, moram začeti jemati Stediril M takoj po zadnji Aktivni tabletki Yaz (torej 24ta tabletka) ter ne naredim nikakršega premora, bele tabletke izpustim? Ali je bolje da 1 mesec ne jemljem KT in potem začnem z Stediril M 1. dan nove menstruacije?

Hvala za odgovor.
Manja

Ane-marie: tudi če odtegnitvene krvavitve ni, ni nič narobe.

Matjaž

Pozdravljeni!

Jaz ne bi kompliciral. Zaključite zavojček Yaz (vključno s 4 neaktivnimi tabletami, v tem času se pričakuje odtegnitvena krvavitev, če je ni, pa tudi nič hudega) in nato nadaljujete s Stediril.

Matjaž

Hvala za tako hiter odgovor.

Torej, normalno pojem vseh 28 Yaz tabletk, in nato kot 29to vzmamem prvo Stediril M?

Da.

Matjaž

Najlepša hvala.

Kako je pa potem glede hormonov? Ker sem videla da imasta ti dve različne sestavi. Yaz vsebujejo 0,02 mg etinilestradiola in 3mg drospimerona medtem ko Stediril m vsebujejo 150g levnorgestrela in 30mg etinilestradiol-a. Je zaščita v tem primeru še vedno 100%?

Je.

Matjaž

Zivjo.
Vceraj sem pozabila vzeli tabletko yazz 12. torej v drugem tednu.. tabletke ponavadi jem ob 2.30, danes sem pa opazila ob 4.00 in pojedla dve (za vceraj in danes).torej sem tabletko pozabila za vec kot 25ur. ker pa nisem se danes vedela, da sem jo pozabila, sem imela spolni odnos ravno eno uro pred pojetimi tabletkami.. ali je potrebno da vzamem se jutranjo tabletko? Kaj naj naredim:((

New Report

Close