Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje Pozabila dihati?

Pozabila dihati?

Spoštovani,
kmalu bo dva meseca od kar sem prenehala s kajenjem. Še vedno se borim z utrujenostjo, prevelikim apetitom in težavami z dihanjem. Z utrujenostjo, ki je posledica padca srčnega utripa in nizkega pritiska si pomagam z kavo, energetskimi napitki in prehranskimi dopolnili, ki so mi jih dali v lekarni ter fizično aktivnostjo in lahko prehrano…in seveda upam, da bo nekega dne bolje :))). Večje težave pa imam trenutno z dihanjem. Večkrat na dan imam potrebo po tem, da zrak zajamem s polnimi pljuči (vedno mi to ne uspe) saj preplitko diham. Zdi se kot, da bi pozabila dihati. Ali je to res lahko posledica prenehanja kajenja? Med kajenjem sem večkrat globoko vdihavala dim…sedaj pa tega (globokih vdihov) ne počnem več… Ali se moram spet naučiti dihati? (zvečer in zjutraj izvajam dihalne vaje) Mi lahko kaj svetujete? Hvala za vsakršen nasvet!

Dihanje je avtomatsko, podzavestno. Ne razumem, kako bi se vi spet radi naučili dihati?
Če ne bi avtomatsko dihali, bi ponoči v spanju umrli. Telo si bo že samo vzelo toliko zraka, kot ga potrebuje. Če pa imate občutek, da vas duši oziroma primanjkuje zraka, bo pa to najverjetneje kakšna depresija ali anksioznost zaradi prenehanja kajenja.

Spoštovana!

Povsem pravilno je, da izvahjate dihalne vaje. Ob potrebi po globokem vdihu, pa vam svetujem, da počasi skozi nos vdahnete in izdahnete ter se umirite. Velikokrat ljudje v paniniki začnejo globoko dihat, kar je narobe, organizem pa odreagira tako, da omejuje te vdihe, sam človek pa ima občutek, da ga duši. Težave z dihanjem niso direktno povezane s kajenjem, res pa je, da ste včasih s cigaretnim dimom vdihnili precej ogljikovega monoksida, ki je izrinjal kisik iz krvi. Kot že rečeno, je predvsem pomembno, da se umirite v takem primeru in počasi umirjeno skozi nos dihate.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Spoštovani!
Hvala za odgovor. Danes je 4 mesece in 3 dni od prenehanja kajenja. Težave z dihanjem so minile in vsekakor se strinjam z MitoFanom, da je šlo za težave psihičnega izvora :))). Imam še nekaj težav z brezvoljo in pasivnim odnosom do življenja ter napadi apetita a se zavedam, da je to posledica nekajenja in da bo bolje (pomagam si z fizično aktivnostjo in zdravo prehrano). Večkrat si rečem tudi,da je ok ker imam oz. sem šla čez ogromno abstinenčnih sindromov saj me ti še bolj odvračajo od tega, da bi še kdaj v življenju prižgala (sploh sedaj ko vidim za kako močno odvisnost gre). Važno je, da se zavedaš kaj vse te lahko čaka (zato hvala forumu in vam za informacije) in seveda izkušnje drugih kako so si takrat pomagali.

je mogoče, da se težave šele začnejo 2 meseca po prenehanju kajenja? (kadila 25 let) tudi jaz imam težave, kot da imam preveč zraka…omotična in vrtoglava postajam šele sedaj, je to mogoče? poleg tega imam po celem telesu nekak čuden občutek, kot takrat, ko se moraš pretegniti, kot da me vsi živčni končiči opozarjajo nase. a kdo, ki je nehal to pozna? od česa bi to lahko bilo?

Povsem mogoče je, da se te težave pojavijo tudi po tem času. Abstinenčni simptomi so vlečejo lahko še od pol do enega leta, včasih tudi dlje. Nasvet je enak, kot sem ga dal že v svojem prejšnjem odgovoru.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

jaz2 lahko rečem samo to, da sem šele sedaj po 4 mesecih normalno zadihala. Šele sedaj lahko preživim dopoldne samo z eno kavo, šele sedaj spim brez prebujanja (sedaj ko sem na dopustu spim tudi po 12 ur – kar je zagotovo tudi posledica prenehanja), šele sedaj normalno diham in šele sedaj se mi tisti nenormalni apetit umirja (oz. ga deloma lahko obvladujem) in šele sedaj mi popušča tista zmedenost, vtroglavica, občutki slabega počutja :))) in vem, da vse kar me sedaj še muči bo nekega lepega dne konec, jaz pa svobodna brez cigaret, zdrava in zadovoljna :)))) Zato zdrži in se (ko bo hudo ) spomni, da BO minilo!

Vau pišuka, Pišuka to je pa že rezultat. Č E S T I T A M.

Sam tokrat nisem imel tako močnih abstinenčnih sindormov. Vem pa od prej kako je, če ti vsako misel in delček telesa prevžema nikotinska odvisnot.

Pišuka edino kar pogrešam pri tebi je telesna aktivnost oziroma nepisanje o njej če tečeš.

Poglej, po dolgih letih abstinence sem ponovno začel pred leti kaditi mnogo prej kot sem prižgal prvi cigaret!!! In sicer ko sem nehal redno teči, le da se tega nisem zavedal. Načeloma je pametno eno odvisnot nadomestiti z drugo odvistnostjo – tekom, vsakodnevnim hitrim sprehodom, ki traja vsaj eno uro….

Lep pozdrav in drži se

Gruber hvala za čestitke 🙂 enako tudi tebi! Sem prebirala forum vse počez tako, da vem kakšne bitke si bil :)) Torej z mojo fizično aktivnostjo je tako, da sem začela (prej v življenju nikoli) s prenehanjem tečt. Imam en faj krog in ko me popade želja po cigaretu grem tečt – to je za hude trenutke 🙂 med vikendi skrbim za preventivo z raznimi vzponi na hrib. Brez fizične aktivnosti mi zagotovo nebi uspelo – prav tako z zdravo prehrano (več sadja in zelenjave) to zdaj zagotovo vem. Nisem pa zamenjala cigarete za tek ali s čimerkoli drugim. Preprosto ne kadim več :))) Imam le en majen trik (ok poleg teka) da možgane ko pomislijo na cigaret preusmerim na drugo bolj pametno (še nedoseženo) željo.

New Report

Close