Povzročitelj multiple skleroze?
Spoštovani,
zanima me če bi lahko bila vzrok za simptome Multiple skleroze (dvojni vid, tavanjem uma, slabši spomin, pozabljanje imen, težave pri iskanju besed med govorom) zelo stara fistula? Namreč pred cca. 12 leti sem imel na trtici fistulo, ki je nisem nikoli operiral se je pa po cca. 5 letih zacelila. Zacelila se je potem, ko sem se dvakrat med športom vanjo udaril in je skozi odprtino iztekla ogromna količina “gnoja” oz. neke obarvane tekočine. Predvideval sem, da se je zadeva uredila sama od sebe vendar sem po tolikih letih opazil, da se s telesom nekaj dogaja in dobil občutek, da imam v telesu vnetje, ki mi vseskozi dela težave kar vpliva tudi na imunskim sistem. Predvidevam, da se je zadeva obrnila navznoter in povzroča vnetje mielinske ovojnice (ne vem ali je ta teorija sploh možna, sprašujem za mnenje), ki bi bile posledično vzrok za kognitivne motnje. Moje laično mnenje je, da bi vnetje lahko nastalo zaradi bližine fistule hrbtenici.
Hvala za odgovor.
lp
Spoštovani,
natančen vzrok multiple skleroze ni znan. Navadno je vpletenih več dejavnikov (genska dovzetnost, okoljski dejavniki, okužbe, stres…), ki pri nekaterih sprožijo bolezen. Vsekakor ne moremo govoriti o tem, da se je vaše vnetje »obrnilo navznoter« in sedaj povzroča multiplo sklerozo. Gre torej za več dejavnikov, ki nam v celoti še vedno niso poznani, in skupaj privedejo do bolezni. Sami bi lahko zboleli tudi brez omenjenega vnetja.
Lep pozdrav,
Gregor Brecl Jakob, dr. med.