Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija povišani trombociti

povišani trombociti

Pozdravljeni!

Zadnje hematološke preiskave so mi pokazale, da imam povišane vrednosti trombocitov in MCHC (kaj je to?), in sicer 466 ter MCHC 353.
Zanima me, kaj je temu in vzrok, možne posledice in kako vrednosti znižati. Stara sem 25 let.

Hvala za odgovor in lp!

Normalna vrednost MCHC je 310-350. Pri vas je vrednost za “las” višja od maksimalne normalne vrednosti.

Svetoval bi vam, da greste še enkrat na pregled krvi. Če boste dobili tudi pri naslednjih pregledih zvišane vrednosti, vam priporočam pregled pri hematologu, ki bo hkrati ponovno kontroliral vrednosti trombocitov in vam povedal način zdravljenja, če bo sploh potreben.

Obstaja manjši sum, da je prisotna blaga oblika krvne bolezni. Kaj več boste lahko izvedeli pri dodatnih preiskavah krvi.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

prosim za strokovni nasvet. Pred kratkim je fant odšel na zdravniški pregled. Krvne preiskave so pokazale, da ima zvišano vrednost trombocitov in sicer 350 in znižano vrednost HDL hlesterola (1.3). Doktor je predlagal, da preneha kaditi. Rada bi vedela, če je mogoče, da ima začetek arterioskleroze?

Za odgovor se vnaprej zahvaljujem in Vam želim lep vikend.

Katarina

Napisali ste, da želite izvedeti ali ima fant začetek ateroskleroze. Vrednost HDL 1,3 je pri mladih moških v normalnih mejah. Bolj pomembna, pri oceni stopnje ateroskleroze, je raven celotnega holesterola in LDL-holesterola. Predstavljam si, da fant ni star in, da ni družinsko obremenjen glede zgodnje ateroskleroze.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Kako je stem aspirinom protekt glede trombocitov?Sem bila pri hematologu in opravila tudi dodatne preiskave,ki pa za enkrat ne kažejo bolezni krvi, trombociti so pa vedno nekoliko povišani do 500 in sicer žekar nekaj let.Sem rekla hematologinji,da bi mi predpisala ta aspirin ž+e zaradi levokračnega bloka,ki ga tudi imam in za trombocite.Ta je odgovorila,da niti ni dokazano ali res učinkuje proti strdkom predpisujejo ga zgolj pri kapi ,ki se je ž+e zgodila.Torej me mora najprej trešćiti kap da bi mi hematologinja predpisala aspirin,kar mi je nekoliko smešno.Zdaj me pa zanima ali ga lahko jem preventivno in ali mi lahko škodi v primeru,da ga ne rabim jesti nujno.ali je pri levokračnem bloku nujno jesti aspirin ali ne?

Aspirin je zdravilo, ki ga zdravniki predpisujejo v odmerkih po 100 miliogramov na dan preventivno proti tvorbi strdkov v žilah in Asasantin (acetilsalicilna kislina 25 mg in dipiridamol 200 mg) po preboleli možganski kapi..
Pri levokračnem bloku zdravniki Aspirina ne predpisujejo, ker nima pri tej bolezni nobenega učinka. Če vam jemanje Aspirina ne povzroča težav v želodcu ga lahko jemljete

Ali se sme kljub izvidu hematologa ,da aspirin protect zaenkrat ni potreben vseeno poseči po njem?
Imam trombocite vseskozi 540 390 .Jas bi ga kljub temu jemala ,me pa skrbi kaj se naprimer dogaja v telesu če tega aspirina ne potrebuješ?Ali ga povsem zdravi tudi jemljejo in zakaj so si mnenja zdravnikov tako različna glede jemanja?Moja osebna zdravnica mi ga predpiše hematolog pa ne.

Po dosedanjih ugotovitvah je smiselno predpisati aspirin ljudem, ki so ogroženi, da zbolijo za posledicami ateroskleroze (predvsem srčni infarkt in možganska kap).Več krat so zdravniki v dilemi, zato me ne presenečata različni mnenji. Morda je bolj sprejemljivo stališče zdravnice.

Spoštovani, mož je imel pred 4 meseci pregled v službi. Izvidi krvi so bili ok, le trombocitov je omel 495. Par dni nazaj je šel ponovno na odvzem krvi, tudi tokrat vrednost 497. Baje je imel povišane tudi že tri leta nazaj, na zadnjem pregledu v medicini dela, vendar pa ga takrat ni nihče na to opozoril!??! Star je 39 let. Dobil je napotnico za k hematologu.
Zanima me,ali je to zelo povišana vrednost??? Ne predstavljam si. Vem, da so kadilci in ženske, ki jemljlejo kontrac. tbl tudi izpostavljene, vendar pa nimam primerjave. Ali je vrednost 500 zelo ogrožujoča? Kaj to pomeni, če ima torej že 3 leta povišane t? Kaj lahko sam naredi? Težav z zdravjem nima, ima pa ž leta težave z vraščanjem nohtov, ki se mu tudi gnojijo… bi bilo možno, da je to povezano s tem?
Vem, da se ne da kaj dosti narediti, vendar pa, ali bi bilo smiselno jemati aspirin? Kar slabo mi je od skrbi, imava 4 majhne otroke… Ali je s trombociti povezan tudi vitamin K oz. E? Ali bi z večjim uživanjem hrane z vitaminom E lahko kaj pripomogla k znižanju trombocitov?
Oprostite za zmedeno pisanje, sem zelo zaskrbljena. prosim za vaš odgovor oz. mnenje. lp; R

Vaše pisanje ni zmedeno. Je samo izraz zaskrbljenosti ob ugotovitvi nekoliko previsokih vrednostih trombocitov pri dveh preiskavah, opravljenih v razmaku treh let. Očitno ni izbrani zdravnik pripisal posebnega pomena prvemu izvidu previsoke vrednosti trombocitov, saj “bolnik” ni imel nobene posebne težave. Pravilno pa je sklenil, da bolnika sedaj napoti na pregled k hematologu ob ponovni ugotovitvi visokih vrednostih trombocitov. Težko bi povezal povečano število trombocitov s sedanjo simptomatiko nohtov. O tem bosta zanesljivo nekaj več povedala hematolog ali dermatolog. Ni mi znano ali je čakalna doba za pregled pri hematologu zelo dolga (več mesecev). V takem primeru mi sporočite. Vam bom skušal pomagati do čimprejšnjega pregleda. Srečno.

Spoštovani,

bila sem operirana zaradi tumorja na ledvici, kjer so mi naredili parcialno nefrektomijo. Približno 2 tedna po operaciji sem naredila laboratorijsko preiskavo krvi. Izvid je bil v glavnem normalen, razen povišane SR:78 ter števila Trombocitov: 513. Takšnega izvida doslej še nisem imela. Je možno, da je takšen izvid zaradi posledice operativnega posega ali gre moda za kakšno drugo zdravstveno težavo? Počasi okrevam, sem pa zaskrbljena.
Vnaprej se zahvaljujem za odgovor ter vas lepo pozdravljam.

Imam premalo podatov za pravilen odgovor. Mislim, da je skrb prezgodnja po operativnem posegu. Zato priporočam kontrolo krvi čez dober teden

Pozdravljeni, imam kronično vnetno črevesno bolezen. Samoplačniško sem opravila pregled krvi, izvid je pokazal povečano vrednost trombocitov (485), eozinofilcev (8,9), malnkost nižjo vrednost eritrocitov (4,1), hemoglobina (110) in hematokrita (0,34). So ti rezulatati zgolj posledica aktunega vnetja ali mislite, da je posledica česa drugega?

Hvala in lep pozdrav.

Vrednosti eritrocitov, hemoglobina, hematokrita so blago pod spodnjo normalno mejo, število eozinofilcev in trombocitov pa nad zgornjo normalno mejo. Mislim, da navedeni podatki sodijo v sliko kroničnega črevesnega vnetja. Indiciran posvet pri gastroenterologu.

Pozdravljeni…

Zanima me če imam lahko operacijo (liposukcijo) glede na naslednje izvide so malo povisani od normalnega k-elitrociti 5.01 normalno do 4.99 , k-trombociti 390 normalno do 384, eozinofilci 9.9 normalno do 1-6 , bazofilci 1.7 normalno 0-1, in eozinofilci 0.68 na 10/l normalno 0.67 na 10/l…..

lp in hvala

New Report

Close