POVIŠANI PROLAKTIN!
ojla,
zelo sem slabe volje in jezna sem pa še sama ne vem na koga!
danes sem bila pri G. da mi je povedal kakšen je izvid hormonov v krvi in ne boste verjele, da so mi po dobrih 2 letih po vseh možnih operacijah
(hsg, lapro,……) ugotvili da imam povišan hormon prolaktin in to 65, kar pomeni, da ne morem zanositi dokler se ne zniža.
Tako enostaven postopek pa ti ga dajo preverit čisto na koncu pred umetno oploditvijo in res ne vem zakaj tega ne naredijo čisto na začetku.
sedaj moram še 1x dati kri na 15 minut, in če bo rezultat nespremenjen
se zdravi z nekimi antibiotiki.
Zanima me ali je imela katera od vas podoben primer naj mi prosim pove s katerimi tableti se zdravi in koliko čase je potekalo zdravljenje?
Hvala za odgovore in veliko sreče in potrpljenja želim vsem!
Jadranka
Jaz sem imela povišan prolaktin in po jemanju bromergona se je ta še bolj povišal. Nato sem šla k endokrinologu ki so na tem področju bolj doma, dala tam kri in po njegovi terapiji se je stanje takoj poboljšalo.Naj te ne bo strah ker kolikor jaz vem s parimi meseci tabletk se vse postavi na mesto. Je pa tudi res da ti morajo kri jemati v miru,trikrat s nekaj pause vmes in to z že vstavljeno iglo tako da se res mirna kajti prolaktin je stresni hormon tako da če samo malo prestrašiš ko ti jemljejo kri lahko ta zelo naraste tisti trenutek in izvidi niso ta pravi.
Jaz sem edinkrat v vseh letih zanosila pa čeprav ni imel potem pogojev za razvoj in je zato šlo vse v nič ravno po terapiji od endokrinologa…tako da jaz bi kar pohitela 🙂
upam da sem uspela kaj razložit 🙂
Kako priti do endokrinologa. Imela sem povišan prolaktin. Reš mi je dal Bromergon, nato kasneje Klomifen. Vse skupaj me je spravilo v stanje menopavze po mnenju zdranika. Men. sem izgubila. Naj povem da imam 37 let.
Pred jemanjem tablet sem imela normalne men. na 24 dni po jemanju bromergona in klomifena pa so mi men. izginile za 5 mes. Ko pride čas men- težave.
Ker bi želela še mnenje endokrinologa me zanima na koga naj se obrnem.
Ne morem verjeti da sem pri svojih 37 v meni.
Prosim vas kitty za pomoč in hvala.
Meni je moj ginekolog napisal napotnico in sem se v Ljubljani na endokrinološkem oddelku naročila. Imena zdravnika se ne spominjam lahko ti pa le tega sporočim jutri…kolikor sem se jaz pozanimala in povprašala so mi ga vsi priporočili.
Sama sem imela imela probleme ravno po umetno vzpostavljeni meni zaradi operacije in se mi po nehanju jemanja tablet stanje ni samo popravilo…tako da mislim da bi ti endokrinolog lahko pomagal.
Zakaj mi ni uspelo zadržati ploda…Bila sem operirana za dvorogo maternico in septum od katerega je en košček ostal…to je ena možnost…po abraziji so opazili da se mi je istočasno naredil v maternici miom ki je tudi lahko krivec…en od ginekologov je rekel da je bila krvavitev na drugi strani kot plod torej naj bi bil eden od nepojasnenih vzrokov…mah bolj kot razmišljam zakaj pri vsej smoli še ta slabše je. Drugi teden grem na GK odstranit miom in preostalo pregrado in nato ponovno v boj 🙂
Če je ozdravitev prolaktina večna oz samo začasna ti ne bi vedela povedati. Med jemanjem tabletk NE SMEŠ zanositi ker povzročajo okvare ploda,lahko pa zanosiš tisti dan ko z njimi prenehaš. Hudo je ker na eni strani tabletke močno povišajo možnosti zanositve(kar je super) moraš se pa istočasno zaščititi…
Sicer pa jemlješ tri mesece tabletke in nato takoj na delo.
Jaz ti toplo priporočam da si greš po napotnico od endokrinologa(mislim da ti jo lahko da tudi osebna zdravnica) in ti tam naredijo preiskave na vse hormončke.Oni so res stručkoti ravno na tem področju in uporabljajo drugačna zdravila kot ginekologi. Jaz sem čakala da mi bo moj ginekolog naredil vse preiskave ki so potrebne pa mi je zbežalo sedem let..zdaj pa kar tečnarim vsepovsod malo :-))
Kaj ti prolaktin povzroča kakšne težave?
Danes sem se pa kar razpisala..hehe
ciao
Ne vem še čisto sigurno, ker so mi dali še 1x napotnico da mi pregledajo
prolaktin 3x v intervalu na 15minut, ker je možno, da sem se prvič ustrašila igle in se ta hormon poveča zaradi stresa.
Tako, da močno upam, da bo vse OK. Prvič sem ga imela 65, kar dosti povišan.
Hvala ti za napotke glede endokrinologa bom upoštevala, če že bom morala urediti moje hormončke.
lep dan
Jadranka
Oj – Bromergon cca. 2 leti, da so me sploh dali na komisijo za OBMP.
Vrednosti prolaktina sem že pozabila, čeprav sem vsake tri mesece hodila na odvzem krvi “za ritem” (3 x v 45 min.)
Nikoli nisem bila pri endokrinologu, ker sem verjela svojemu gin., da mi bo Bromergon pomagal. In tako je tudi bilo.
Bromergon sem jedla do potrditve nosečnosti z BHCG (15 dan po ET).
Mnogo, mnogo je bilo že napisanega o prolaktinu in bromergonu na tem forumu.
Veliko deklet, ki jih ni več tukaj so tudi opisale svoje izkušnje. Poskusi z iskalnikom, morda boš našla še kaj koristnega.
LP,
Nataša
Hvala za odgovore,
samo sedaj sem malo zmedena, namreč kity je napisla, da ne smeš zanositi
ko jemlješ bromergon ker lahko poškoduje plod če slučajno zanosiš med jemanjem teh tablet.
Zato me zanima če se še spomniš kako pogosto jih jemljep npr. par dni v mesecu ali cel mesec.
Torej če sem prav razumel si že ponosna mamica.
danes sem dala kri v intervalu 3x na 15 minut in se sploh nisem mogla sprostiti , močno upam, da bo vse OK.
lep dan
Jadranka
S prolaktinom sem se borila skoraj 10 let-vmes sem imela še nekaj operacij… Dobivala sem bromergon in nekaj časa neko testno ameriško zadevo. Stranski učinki so povečana poraščenost in včasih depresija. Nočem te strašiti, ampak tako je. Splača se potruditi, kajti po 11 letih vsem teh pirepetij in štirih epruvetah imam prekrasnega 21 mesečnega sinka. In po porodu so se moje težave uredile (tudi poraščenost se je delno zmanjšala).
Srečno, ne izgubi upanja in ne misli na stranske učinke!
Nina
Da se ne bo kdo res preveč ustrašil…kar si zgoraj napisala je res ampak pač tvoj primer….največkrat je prolaktin pozdravljen v par mesecih in to brez stranskih učinkov…poraščenost,izcedek iz dojk,akne,glavoboli,bolečine v očeh in še nešteto drugih…včesih so včasih pa ne..na srečo
Edini izredno pogost stranski učinek bromergona je slabost..siljenje na bruhanje ob jemanu in preneha isti dan ko ga ne vzamemo več…le to pa močno spominja na nosečniške slabosti tako da se splača nanje kar malo pripraviti :-))))
Meni se je zgodilo skoraj podobno kot tebi; po skoraj dveh letih pričakovanj, preiskav in nekaj posegov in tik preden sva se že odločala za umetno oploditev so ugotovili izredno povišano raven prolaktina in to kar 2309. Začela sem z jemanjem Bromergona (vsaj takrat – leta 2000 je bilo to edino zdravilo v Sloveniji), ki pa ga sploh nisem prenašala (slabosti, vrtoglavica, dušenja v prsih, šumenje v ušesih, izguba vida, ….., v glavnem prišla sem tako daleč, da sem parkrat celo kmalu omedlela). Zdravnik mi je takrat rekel, da drugih tablet ni in naj probam jemat po polovico tablete (ker baje, da rabi telo določen čas, da se na to tableto navadi) – ker pa sem take reakcije imela tudi po jemanju četrtinke tabletke, sem z njimi prenehala. Nakar so mi predlagali, naj probam jemanje teh istih tablet vaginalno in je DELOVALO in to zelo hitro. Sicer sem prvih par dni čutila malo sprememb, ki pa niso bistveno vplivale na moje vsakdanje življenje. Med tem časom sem dala skozi 4 IVF postopke in 5 transferjev in sem vsakič, vsaj cca. 1 mesec prej (pred IVF postopkom) začela jemati bromergon (2-krat eno zvečer vaginalno, razen v času menstruacije, kar pa ni bistveno vplivalo na dvigovanje ravni prolaktina). Nekaj časa sem jemala bromergon tudi, ko nisem bila v postopkih, ker sem pričakovala, da pa bom vendarle zanosila lahko tudi po naravni poti, vendar, ker se ni obneslo sem z zdravili kar sama prenehala in se odločila, da ga boj jemala izključno samo pred IVF postopkom. Moraš vedeti, da se raven hormona prolaktina (vsaj pri meni je bilo tako in mislim, da velja kar za večino, ki imajo te težave) izredno hitro spusti z jemanjem zdravil, kakor tudi se izredno hitro dvigne ob prenehanju. No, pa še to, ko sem bila v IVF postopku sem jemala bromergon do nastopa menstruacije oz. v nasprotnem primeru, v kolikor pride do zanositve do takrat, ko ti z odvzemom krvi potrdijo pozitiven beta HCG oz. 14 dni po transferju. Ne vpliva na morebitno nosečnost oz. zdravila naj ne bi škodila zaradku. LP, Mija