Povišani levkociti in bakterije v urinu
nič posebnega. Bakterije ima v seču skoraj vsaka ženska, nekaj levkocitov pa tudi še ne pomeni nujno vnetja. Le vnetje pa je potencialno lahko nevarno. vnetje pri prisotnih bakterijah preprečujemo s spiranjem, torej z obilnim prenalivanjem s tekočino in le če to ne zaleže, uporabimo tudi zdravila. Sicer pa bo podrobnejša preiskava pokazala, če gre za značilno infekcijo ali le za prisotnost bakterij.
Spoštovani,
bi kar nadaljevala že začeto temo, in sicer me zanima, v kakšnem smislu je lahko nevarno vnetje (preveč levkocitov v urinu) za otroka oz. nosečnico, če se vnetje ne pozdravi do samega poroda.
Sama sem v sredini 36 tedna in se že dva meseca “bojujem” s preveč levkociti v urinu. Sprva sem imela ++, nato +++ in sedaj po 1 tedenskem jemanju Gyno-Daktarina in nato dveh tednih Vagisana (ena svečka na dva dni) sem še vedno na ++. Zanima me, če lahko še kaj naredim, poleg ponovnega jemanja že prej omenjenih svečk, ki mi jih je gin. ponovno predpisala (za en teden Gyno-Daktarin in nato še za tri tedne Vagisan). Pijem tudi (po nasvetu gin) čaj za sečila.
Omembe vredno je verjetno tudi to, da imam nosečniško sladkorno (3x na dan jemljem inzulin). Stara sem 25 let, drugič noseča, do sedaj sem se zredila 9 kg.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
hm…z nožničnimi svečkami proti glivicam pač ni mogoče vplivati na levkocite v urinu, 1. zato, ker so rodila in sečila povsem ločena in 2. zato, ker so levkociti verjetno posledica vnetja, ki ga povzročajo bakterije, ker gliv v sečilih ni. Proti spremembam v mehurju pomaga kvečjemu veliko vode, ki povzroča spiranje, če se z ustreznimi preiskavami ugotovi vnetje sečil (urinokultura po Sanfordu?) pa še z antibiotiki. Sladkorna bolezen lahko poveča verjetnost vnetja sečil, če ni dobro urejena, torej, če so vrednosti sladkorja v krvi večkrat nad normalno ravnijo. Vnetje sečil pa je lahko nevarno, ker lahko ogroža vaše lastno zdravje, zlasti ledvic, redko lahko povzroči sepso, pri resnejših infektivnih stanjih pa je možen tudi predčasen porod, kar pa pri 36 tednih na srečo ni več usodno.
Spoštovani dr. Pušenjak,
prosila bi vas za komentar k dvema laboratorijskima izvidoma, ki sta bila v osnovi sicer delana zaradi kontrole pri nosečniškem diabetesu, ampak me je diabetolog posebej opozoril, da so pri drugem izvidu opazili zelo številne bakterije v urinu. V oklepajih so pripisane referenčne vrednosti.
1. izvid (23.1.)
Hematološke preiskave:
K-Lkci 8.27 109 (4.0-10.0)
K-Erci 4.07 1012/L (4.2-6.3)
K-Hb 117 g/L (120-180)
K-Ht 0.343 1 (0.37-0.54)
MCV 84.3 fl (81-94)
MCH 28.7 pg (26-32)
MCHC 341 g/L (310-350)
K-T 267 109/L (140-340)
Preiskave urina:
U- proteini 0
U-glukoza 0
U-metilketoni-aceton 0
Analizator:
Eritrociti 24 /uL
Levkociti 22 / uL
Bakterije 1115 / uL
Vodno polje mikroskop:
Eritrociti 4
Levkociti 4
Biokemijske preiskave:
S-glukoza 4.5 mmol/L (3.6-6.1)
S-sečnina 1.6 mmol/L (2.8-7.5)
S-kreatinin – E 36 umol/L (44-97)
S-urat 156 umol/L (150-420)
S-holesterol 5.61 mmol/L (4.0-5.7)
S-trigliceridi 2.1 mmol/L (0.6-1.7)
S-HDL-hol. 1.95 mmol/L (0.90-1.67)
S-LDL-hol. 3.2 mmol/L (do 4.9)
K-HbA1c (NGSP) 5.0% (4.3-6.1)
K-HbA1c (IFCC) 31 mmol/mol
oPKG 5.4 mmol/L
2. izvid (10.2.)
Hematološke preiskave:
K-Lkci 8.09 109 (4.0-10.0)
K-Erci 4.15 1012/L (4.2-6.3)
K-Hb 120 g/L (120-180)
K-Ht 0.347 1 (0.37-0.54)
MCV 83.6 fl (81-94)
MCH 28.9 pg (26-32)
MCHC 346 g/L (310-350)
K-T 235 109/L (140-340)
Preiskave urina:
U- proteini sled
U-glukoza 0
U-metilketoni-aceton 0
Analizator:
Eritrociti 118 /uL
Levkociti 50 / uL
Bakterije 5961 / uL
Vodno polje mikroskop:
Eritrociti 21
Levkociti 9
Bakterije zelo štev.
Biokemijske preiskave:
S-glukoza 5.0 mmol/L (3.6-6.1)
S-kreatinin – E 49 umol/L (44-97)
K-HbA1c (NGSP) 5.3% (4.3-6.1)
K-HbA1c (IFCC) 34 mmol/mol
oPKG 5.9 mmol/L
Naj še povem, da sem v 32. tednu nosečnosti in so mi diagnosticirali nosečniško sladkorno bolezen. Uravnotežen sladkor v krvi vzdržujem z dieto. Ali lahko bakterije v urinu kakor koli škodujejo plodu? Kontrolo pri svoji ginekologinji imam 6.3. Ali je dovolj, če do takrat pijem večje količine tekočine ali bi se bilo potrebno prej pokazat? Lahko sama še kakor koli drugače pripomorem, da se znebim teh bakterij?
Hvala za dogovore in lep pozdrav.
Spoštovani,
bakterije v urinu pri ženski so praktično vedno, vprašanje pa je njihove koncentracije. Povsem znebili se boste bakterij v spodnjih sečilih pravzaprav težko, lahko pa vzdržujemo nizko koncentracijo z zadostno skrbjo za pretok urina, torej pitjem dovolj tekočine in le če to ne zadostuje, uporabimo tudi antibiotike. dokler se bakterije zadržujejo le v mehurju in ne napredujejo v ledvice, to nosečnosti ne škodi, vendar je od infekcije mehurja do infekcije ledvic le korak. Vzemite pitje vode torej resno, saj je to osnovni način borbe proti infekciji sečil.
ne, to s toksoplazmo nima popolnoma nobene zveze. Omenjeni izvid kaže na možnost vnetja mehurja, prva in obvezna terapija pa je prenalivanje z vodo (3 L do 4 L na dan!).
Spostovani,
Imam vprasanje glede izvidov urina. Danes sem bila na pregledu v 16. tednu nosecnosti, ginekologinja me je opozorila, da imam povisane levkocite v urinu in mi predlagala, da bi zaenkrat “zdravili” brez antibiotikov, samo s cajem za secila za nosecnice. V materinski knjizici je zapisano pri urinu levkociti 3+, ce prav razumem je to rezultat z urinskega testnega listica, ki pomeni zelo povisane levkocite? Ostali parametri so bili ok (sklepam da tudi nitriti, najbrz bi bilo kje zapisano ce bi bili povisani?) Ker berem o morebitnih komplikacijah, ce se okuzba razsiri na ledvice me zdaj malo skrbi in se sprasujem ce sem bila malo prevec pogumna ko sem se strinjala z zdravljenjem s cajem in ali bi bilo pametno pogledati se bakterije v urinu in kri? Ze nekaj casa imam sicer zmerne bolecine v spodnjem delu trebuha in pogosto hodim na vodo, ampak sem do sedaj to pripisovala nosecnosti. Se nekaj me zanima – ze nekaj tednov me boli nekak nad trtico v levi ritnici, to najbrz ne more biti povezano z okuzbo secil?
Najlepsa hvala za odgovor,
LP
Spoštovani,
pri resnem vnetju mehurja nikoli niso zvišani samo levkociti ampak gre za pestro sliko prisotnosti različnih parametrov, od nitritov, beljakovin(vsaj 1+), tudi eritrocitov, ploščatih celic….zakaj ste imeli prisotne levkocite in nič drugega, torej ni jasno. Obilno prenalivanje je preventivni ukrep, ki vedno sodi v repertoar preprečevanja in zdravljenja infekcij sečil in tega dela ni mogoče nadomestiti z AB, v veliki večini pa celo zadostuje brez AB. Očitno se ginekologinji stanje ni zdelo dovolj problematično, da bi opravila dodatne preiskave, zlasti mikroskopski pregled urina. Morda je šlo celo za onesnažen vzorec urina s stanjem v predelu izvodila sečnice (nožnično vnetje?). Ste oddali srednji curek urina? Če ne, je itak vse zaman…
Pozdravljeni.
Pisala sem vam ze, da imam dokaj pogoste bolecine v predelu ledvic. Na levi strani. V cetrtek sem imela edino povisano v urinu levkocite, in sicer 3enote. Pise da naj bi smelo biti 0. Ostalo je ok. V soboto in ned pa je bil urin bp, ko sem.bila v porodnišnici pregledana zaradi bolecine. Mogoce veste zakaj levkociti povisani? Oddala sem tudi kri zaradi pregleda pri revmatologu. Povisana je sedimentacija, in sicer 26. Trombociti so 331, fibrinogen pa 3,3, najvec je lahko 3,5. Crp ni povisan. Verjetno bi pri vnetju bil?
prosim lepo, ne spuščajte se v analizo izvidov krvi, ker v nosečnosti standardi, dopustne meje in normalne vrednosti niso enake kot piše v referencah izvidov. Vse vrednosti vseh izvidov so pričakovane, pa četudi katera ni povsem normalna, pa vseeno ni patološka.
Pozdravljeni,
noseča sem 28t 0d, stara 25 let, to je moja prva nosečnost. Sicer sem zdrava.
4.2. sem šla k svoji ginekologinji, ker mi je 2 dni zelo pogosto otrdeval trebuh, podnevi in ponoči, tudi če sem ves čas ležala. Če sem hodila samo 5 minut, me je začelo boleti spodaj v trebuhu na levi in desni strani, imela sem občutek, da mi vse “pritiska navzdol”. Ginekologinja je ugotovila vaginalno infekcijo, naslednji dan sem dala tudi urin, ki je pokazal bakterije: številne in levkociti: 11-20. Predpisala mi je amoksiklav per os, gyno-daktarin vaginalne svečke in buscopan.
Zdelo se mi je, da se je vmes stanje izboljšalo, ta ponedeljek sem pa zopet dala urin in je izvid zdaj še slabši: bakterije: številne, levkociti: 21-30, epitel. ploščati: številni, epitel. okrogli: prisotni.
Zgleda da antibiotik ni bil pravi. Danes sem oddala urin na sanford, ginekologinja pa se bo odločala o zdravljenju ko prejme izvid.
Zanima me še vaše mnenje, kaj bi vi naredili v tem primeru. Je dovolj, če se ob takem izvidu prenalivam z vodo in pijem brusnični čaj? Seveda bi želela jemati čim manj zdravil, še posebej antibiotikov.
Zanima me še glede otrdevanja trebuha, to se mi pojavlja nekje od 16. tedna naprej, vendar temu nisem posvečala večje pozornosti, ker sem pač razumela to kot normalno stvar. Ginekologinja pa pravi, da je to normalno, če so vsi ostali izvidi bp, kar pri meni niso in da meni verjetno to vnetje povzroča otrdevanje trebuha, kar pa lahko vodi v prezgodnji porod. Je to res? Skrbi me, ker če pijem veliko vode, imam ves čas poln mehur, to pa mi povzroča še pogostejše otrdevanje trebuha, torej je nekakšen začaran krog. Koliko je preveč otrdevanja? Ker včasih mi otrdeva tudi vsake 5 minut, pa potem preneha.
Pri prejšnjem pregledu, ko mi je precej otrdeval trebuh in sem bila točno 24t noseča, mi je izmerila tudi maternični vrat, ki naj bi bil zaprt, dolg 30mm, vendar se na eni slikici vidi lijak, kar pa ni komentirala.
Najbolj me skrbi prezgodnji porod ali da bi vnetje in zdravila kakorkoli vplivalo na otroka.
Najlepša hvala z odgovor.
Spoštovani,
hm? kaj bi ja storil v tem primeru? Predvsem ne bi predpisal kopice zdravil samo zato, ker se mi ne sanja, če je kaj narobe. V bistvu bi vam dal, če kaj, preveriti le urinokulturo po Sanfordu še preden bi predpisal antibiotik, kajti zdaj, po antibiotiku je ta preiskava skoraj nesmiselna, ker bo negativna, četudi bi slučajno res imeli urinsko infekcijo. Otrdevanje maternice je tako dolgo normalno, dokler se MV ne začne pomembno krajšati in odpirati in Buscopan itak ni zdravilo, ki bi to lahko preprečilo. Tudi zgolj infekcija mehurja še ne more povzročiti poroda, je pa to predstopnja resnejše urinske infekcije s prizadetostjo ledvic (nefritis), kar pa je modro preprečiti. Verejtno bi vam za začetek priporočil le obilno prenalivanje z vodo (3 do 4L/dan) ter kontrolo stanja čez 3 do 4 dni.
Spoštovani,
Noseča sem točno 14t0d. V petek popoldne (9.12.) me je pričela pečt sečnica, stanje se je proti večeru izboljšalo, ponoči pa je postalo skoraj neznosno, pekoča sečnica, boleč spodnji predel (mislim da mehur), pogosto in boleče uriniranje, v urinu je bila prisotna kri in krvni strdki. Potem sem se prenalivala z vodo, tako da sem čez dan včeraj (v soboto) spila med 3 in 4 l vode, brusnični čaj in d-manozo. Zvečer sem zmanjšala pitje in zadeva se je poslabsala, začelo me je tiščati navzdol in boleti nekje v predelu mehurja, bi rekla, spet kri v zadnjih kapljicah urina, urin sicer zelo svetel, vendar moten. Zato sem šla kar na urgenco in sem ravnokar od tam. Dala sem urin (srednji curek) v splošni ambulanti in rezultati so sledeči: SG 1.005, pH 8, PRO NEG, GLU NORM, KET NEG, UBG NORM, BIL NEG, LEU 500 leu/mikro liter +++, BLD 250 ery/mikroliter +++, NIT NEG.
ker dodatnih preiskav ne delajo čez vikend, mi je zdravnica predpisala amoksiklav 1000 za 5dni na 12ur, vendar je rekla da ni nujno da bodo prijeli, drugega ab pa ni upala dati zaradi nosečnosti.
Ali je glede na rezultate po Vašem mnenju smiselno začeti jemat amoksiklav ali naj raje nadaljujem s prenalivanjem in v ponedeljek prosim še za druge preiskave?
Trenutno je stanje spet vredu, sem pa v zadnji uri spet spila 6dl vode, tako da če se prenalivam, je počutje vsekakor boljse, kakor hitro pa preneham pa spet slabo. V zadnjih mesecih sem imela probleme s porušeno vaginalno floro in posledično sem prejela kar nekaj ab zapored, zato me je strah da mi ta ab spet poruši floro in se bom potem borila še z bakterijsko vaginozo spet. Sicer pa cel čas izmenično uporabljam gynophilus, vitagyn c in vagisan.
Zanima me še ali je glede na zgornji izvid lahko moje stanje nevarno za plod?
Že vnaprej se Vam najlepše zahvaljujem za odgovor.
S spoštovanjem,
Maja
Spoštovani,
se opravičujem za pozen odgovor, ampak se je obvestilo o vprašanju na forumu zataknilo nekje med spletno slamo, pa sem prezrl.
Upam, da ste zdaj zadevo že uredili. Glede na izvide je res težko komentirat, ker so ob tako hudih simptomih praviloma v urinu prisotni ne le eritrociti in levkociti ampak tudi nitriti in beljakovine. Stanje vnetja spodnjih sečil za nosečnost sicer še ni nevarno, povečuje pa tveganje, da zadeva napreduje v zgornja sečila in pride do nefritisa in potencialno do sepse. Tisto pa je potem lahko problem. Vsekakor priporočam ob vsakih antibiotikih redno uporabiti nožnične probiotike na osnovi mlečne kisline, da se, kot sami pravite, ne bi preveč porušila naravna vaginalna flora.