Povišane vrednosti sladkorja v krvi pri šolarki?
Stara sem skoraj 40 let in pred enim letom in pol so mi na službenem sistematskem pregledu ugotovili, da imam povečano vrednost glukoze v krvi (8-11). Potem sem šla na pregled k svojemu izbranemu zdravniku, povedala za te rezultate in bila napotena na obremenitveni test. rezultat je bil diabetes. Ne motena presnova glukoze, ne preobčutljivost, preprosto diabetes. V začetni fazi. Zdravnica mi je predpisala dieto in da moram shujšati, zdravil mi ni hotela dati v tej fazi.
Ker sem bila resnično skoraj vse življenje predebela, sem se lotila hujšanja in v nekaj manj kot enem letu shujšala iz 140 kg na okoli 100 kg. Tudi nivo sladkorja v krvi se mi je zelo popravil. Zdaj še naprej počasi izgubljam kilograme, nivo sladkorja uravnavam z dieto in smo jaz, moja izbrana zdravnica in sesta, ki vodi diabetološko ambulanto v našem kraju,zadovoljne z mojim krvinim sladkorjem in kilogrami.
Moram omeniti še to, da sem bila vsa leta, ko sem bila na 90-130 kg, tudi med tremi nosečnostmi, pod normalnim zdravniškim nadzorom, kar se tiče sladkorne bolezni. Tudi sama sem si občasno merila nivo glukoze v urinu in NIKOLI ni bil ta nivo presežen. Očitno je prišlo pri meni v zadnjih dveh letih od zadnjega pregleda krvi do takšnega poslabšanja, da je bil moj diabetes diagnostiziran.
Po diagnozi diabetesa sem kupila glukomer za domač nadzor nivoja glukoze, s katerim sem si sprva dnevno, zdaj pa nekajkrat tedensko, merila nivo glukoze. Pred nekaj dnevi sem čisto po naklučku, ker je otroke zanimalo, kaj počnem, tudi njim izmerila krvni sladkor. In pri najstarejšem otroku namerila vrednosti, zaradi katerih sem zaskrbljena, ker so velilko previsoke glede na to, kar so meni pojasnili, da naj bi bile spremjemljive vrednosti.
Sladkor smo ji merili kmalu po tem, ko je spila okoli 3 dcl kakava (brez dodatnega sladkanja), torej po obroku z precej visoko vrednostjo sladkorja. Ker se mi je po prvem merjenju zdela vrednost previsoka, sem merjenje nekajkrat ponovila.
Vrednosti so bile naslednje:
20 minut po obroku – 10,9
30 minut po pobroku – 10,4
40 minut po obroku – 8,7
65 minut po obroku – 5,4
Merila sem ji tudi vrednost glukoze v nekaj naslednjih dnevih (čisto naključno, nisem bila pozorna na to, kdaj in kaj je jedla predhodni večer) na tešče in so bile vrednosti okoli 4,8-6,7.
Hči je stara 13 in pol let. Je visoka, precej razvita, dejansko je videti kakšna 3 leta starejša. V zadnjih dveh letih se je tudi precej zredila. Danes ima oba ob skoraj 170 cm okoli 63-67 kg. V zadnjih mesecih sem tudi večkrat opazila, da je tožila zaradi žeje, tudi, ko ni bilo prevroče in ko nismo jedli preslanih obrokov. Šlo je za nekaj dni trajajočo dolgotrajno žejo, ko je tožila, ˝da je že cel dan žejna, da se ne more odžejati, ne glede na to koliko vode spije, da ji je že slabo od pitja, pa je še vedno žejna˝. Temu dejansko takrat nismo posvečali posebne pozornosti, ko pa sedaj gledam nazaj, se mi zdi, da je to sktb vzbujajoč simptom.
Hči je v osnovi vitkejše postave, manekenske konstrukcije (dolge okončine), vendar nima popolnoma nobene mišične mase. Tako se ji na telesu že kažejo posledice. Kljub višini je dejansko videti ˝zašpehana˝, na nogah in v predelu trebuha se ji nabira maščoba. Ima sicer neke zdravstvene težave (zelo hude alergije in sklepne okvare revmatoidne narave), ki ji omejujejo gibanje na prostem in šport, kljub temu pa se je po mojem mnenju v zadnjih dveh letih občutno zredila (kakšnih 15+ kg, zrastla pa mogoče slabih 10 cm). Menstruacijo je dobila pri starosti 10,5 let in ima že skoraj dve leti redno (z nekajdnevnimi odstopanji). Porast teže je posledica tega, da se nezdravo prehranjuje (predvsem v šoli in v oskrbi starih staršev in v času organiziranih aktivnosti, doma se trudim forsirati zdravo prehrano), uživa preveč nezdrave hrane (fast food), ne mara jesti zelenjave, obenem pa naravnost obožuje sladkarije (pogosto se prav bolestno prenajeda sladkarij).
A gre pri hčeri za kakšno stanje, ki kaže na ogroženost za sladkorno bolezen, genetsko nagnjenje, bi bilo smiselno uvesti dieto in omejiti vnos sladkorjev, bi bilo smiselno v tem času izvesti kakšno bolj natančno laboratorijsko testiranje (glukozni obremenitveni test) ali gre za vrednosti znotraj normalnih? Hči je bila zaradi prebavnih motenj (izmenjujoča zaprtja po 7-15 dni in driske večkrat dnevno) pred kakšnega pol leta testirana za laktozno (ne)toleranco. Rezultati testiranja so pokazali, da normalno presnavlja laktozo, nič pa nismo izvedeli, kako je s presnovo glukoze, če so bile vrednsti le-te kaj povečane.
Kaj svetujete? Razen tega, da še naprej forsiram zdravo prehrano in čim več gibanja, kolikor pač je zanjo zaradi zdravstvneih omejitev mogoče.
Pozdravljeni,
najprej naj vas pohvalim glede vaše izgube telesne teže. Vidim, da ste se zares zavzeli za spremembo življenjskega sloga. Verjamem, da boste s tem nadaljevali.
Glede hčerke: njena telesna teža je povsem primerna. Z aparatom ne moremo povsem točno določiti krvnega sladkorja – KS. Takoj po jedi ima vsakdo višje vrednosti; glede na smernice, KS do 11 mmol/l, izmerjen kadarkoli, še ne pomeni sladkorne bolezni. Pri hčeri je eno uro po jedi že povsem nizek, tako, da ni nič narobe. Nekoliko višja je vrednost 6,7 na tešče. Ker imate vi sladkorno bolezen, je hči genetsko tudi bolj dovzetna za njen nastanek. Zaenkrat ne bi delali “panike”. Ko pa boste odšli k zdravniku, ali na sistematiki, pa prosite za določitev KS na tešče ali za za OGTT (odločil se bo zdravnik). Spodbujajte jo k zdravi prehrani, vendar ne pretiravajte – je ravno v letih, ko se lahko upre. Bolje, da dovolite prekrške, jih poznate (o tem se pomenite z njo), kot da jih čisto prepoveste, ker bodo potem slajši in jih bo jedla na skrivaj. Vseeno mislim, da mora poiskati telesno dejavnost, ki jo bo veselila in ne povzročala preveč težav, na primer sprehodi, v času cvetenja pa sobno kolo, plavanje…
Doma imejte zdrav življenjski slog, otrokom pa prepustite več svobode in jih bolj kot k določeni hrani, spodbujajte k telesni dejavnosti. In …vaša hči je najlepše dekle na svetu.
Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.