Povišane vrednosti jetrnih testov v nosečnosti
Pozdravljeni,
stara sem 36 let in sem v 20. tednu nosečnosti, pri zadnjem pregledu sem imela povečane vrednosti jetrnih testov
16.12.2015
Biokemične preiskave
S-AST 0,87
S-ALT-1,68
Hematološke preiskave
K-Erci 4,17
K-Hb 119
K-Ht 0,355
Preostale vrednosti so bile normalne.
Ginekologinja mi je dala napotnico za Ambulanto za rizično nosečnost.
Dodala bi še, da se zdravim zaradi visokega pritiska in sicer z Methyldopo STADA, v nosečnosti je pritisk normalen. Ginekologinja je na pregledu tudi ugotovila, da imam posteljico spredaj in nizko.
Zanima me vaše mnenje zakaj so vrednosti povečane in če lahko zmanjšam povečane vrednosti jetrnih testov? Morda z kako dieto? Kateri hrani se moram izogibati in katera hrana se priporoča? Kako se v teh primerih postopa?
Hvala in lep pozdrav.
Mony
Spoštovani,
razlogov za takšno zvišanje jetrnih encimov je lahko veliko, zato je malce neprimerno zapisati le te vrednosti. Raje bi videl celoten izvid vseh jetrnih testov, tudi gama-GT. LDH, alkalna fosfataza, bilirubina, žolčnih kislin ipd. Nenazadnje tudi te vrednosti niso ne vem koliko zvišane. Če takšni izvidi niso bili preverjeni, bi jih bilo vsekakor smiselno ponoviti in preveriti še vse ostalo. Pri 20 tednih pa načeloma za takšno zvišanje ne vidim razloga, saj je za jetrno okvaro v nosečnosti še prezgodaj. Od hrane se pri jetrni okvari priporoča jetrno dieto v celoti. Kaj vse to vključuje in izključuje, vam ne znam vsega našteti, ampak načeloma je enaka kot pri žolčnih kamnih ali pri hepatitisu. Lahko bi bil za takšne jetrne teste izjemoma celo odgovorno zdravilo Metil Dopa.
ta izvid ni zvišan, zato bi kvečjemu čez nekaj dni do 1 teden ponovil jetrne teste, ampak tokrat vse (GOT, GPT, gama-GT, alkalna fosfataza, bilirubin, žolčne kisline, albumini, + testi hemostaze: fibrinogen, INR, PČ)
čez teden dni bi ponovil preiskavo urina na beljakovine in še naprej bi si meril krvni tlak kot doslej.
ne, ni potrebno