povišana temperatura
Lepo pozdravljeni!
Že skoraj dve leti imam težave s povišano temperaturo od 37,1 do 37,4. Traja nekaj dni, potem pa je nekaj časa v redu, pa se spet poviša. Včasih tudi samo za dan, dva. Bila sem na različnih preizkavah (pri otorinolaringologu, na infekcijski kliniki, pri zobozdravniku; pogledali so mi tudi delovanje ščitnice) in vsi izvidi so bili v redu. Meni se pa še vedno pojavlja povišana temperatura, ki jo vedno zaznam.
Zdravniki so rekli, da je najverjetneje psihičnega ali hormonskega izvora. Menstrualni ciklus imam reden, kontracepcijskih tabletk ne jemljem. Pred tremi leti sem jih poskusila jemati, vendar sem se po njih zelo slabo počutila, po Dianah sem na začetku celo bruhala. Probala sem tudi Cilest, vendar mi je tudi po njih bilo slabo.
Nisem imela nobenih ginekoloških težav, razen včasih kakšnega glivičnega vnetja. Zanima me, če se bi dalo v mojem primeru opraviti kake preizkave, da bi se tudi na tem področju izključil vzrok za moje subfebrilno stanje.
Stara sem 27 let, otrok še nimam.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani!
Normalna telesna temperatura se med posamezniki lahko zelo razlikuje. Temperatura do 37,5 stopinj celzija je še normalna. Zelo važno je tudi kdaj temperaturo merite. Jutranja temperatura je do stopinje celzija nižja od večerne. Opravili ste vrsto preiskav, ki niso pokazali odstopanj od normale, tako, da verjetno ne gre za resnejše obolenje. Po nekaterih prebolelih virusnih okužbah lahko ostane telesna temperatura mejno povišana še dolgo, tudi par let. Telesna temperatura se poviša za kako stopinjo tudi v drugi polovici menstrualnega ciklusa. Tudi prehrana bogata z beljakovinami lahko poviša telesno temperaturo, kakor tudi stres in telesna aktivnost. Vsekakor pa se telesna temperatura lahko poviša tudi pri kroničnih vnetnih boleznih. Če se počutite dobro, trenutno dodatne preiskave niso potrebne. Priporočam spremljanje, merjenje telesne temperature vedno ob istem času (zjutraj), zelo pomembna je tudi faza menstrualnega ciklusa. V primeru težav, pa je potreben obisk pri izbranem zdravniku splošne medicine.
Lep pozdrav!