povisana SR
Lepo pozdravljen Dr. PUSENJAK!
Stara sem 28 let (prvic noseca),v 34.tednu nosecnosti. Sem zelo zaskrbljena,ker imam povisano SR- 70. Zanima me koliko je normalna SR v nosecnosti? Bila sem pri osebni dr.(splosni)zaradi bolecin v nogi-nart me boli in zaradi bolecin v hrbtu (verjetno so pogojene z nosecnostjo). Ostali izvidi krvi in urina so v mejah normale. Zanima me ali lahko tako visoka SR skodi otroku ali meni kakorkoli? Drugace se pocutim dokaj uredu. Moja gin,je rekla,da take SR ne zdravimo.Po vase zaradi cesa je prislo do takega povisanja SR? Prosila bi za vase mnenje in odgovor!Hvala ze v naprej! LP iz soncne Primorske!
Kristi
Spoštovani,
preiskave, ki jih delamo nenamensko in brez jasnega cilja, kaj bomo ukrenilim, če bo izvid patološki in kaj, če ne bo, so škodljive in če drugega ne, zapravljanje denarja. Kaj pomeni zvišana sedimentacija pri vas seveda ne vem, brez kliničnega razloga pa je izvid neuporaben. SR se zviša ob številnih boleznih, predvsem vnetnih, pa tudi fiziološko, ob anemiji, v nosečnosti zaradi spremenjene sestave krvi, premalo beljakovin v serumi ipd. Pri vas bi torej ta izvid bodisi ignoriral ali pa opravil še dodatne preiskave, npr. CRP, levkociti, diferencialna bela krvna slika. Tudi ob tem pa naj bo jasen cilj, ki sem ga navedel v uvodu, sicer je bolje preiskav ne opravljati.
Levkociti in CRP sta normalnih vrednosti,diferencialne krvne slike pa mi niso delali. Je mozno,da bi se mi SR povisala zaradi bolecin v L nogi,katere trajajo ze nekaj casa?Ce vec hodim imam tudi pri hoji tezave. Kaj mi proporocate naj storim glede izvida? Res sem zaskrbljena,da ne bo kaj narobe z otrocickom zaradi povisane SR!
Hvala za vas trud in LP! Kristi
Ne, povišane SR ne zdravimo, ker to ni bolezen temveč laboratorijski izvid. Kot sem omenil se takšna SR lahko pojavi tudi brez bolezni in v nosečnosti bi si upal trditi, da je kar pogost izvid. Tudi zato nosečnicam SR redko merimo.