Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja povišana sedimentacija

povišana sedimentacija

ali mi lahko kdo pove kaj pomeni povošana sedimentacija? Res ne vem. Jaz jo imam 18, menda je normalno 15?

To pomeni,da je nekje v tvojem telesu žarišče nekega vnetja. Ampak ni taka kriza pri tvoji povišani sedimentaciji.

Pojem sedimentacija se nanaša na hitrost tonjenja eritrocitov (rdeče krvničke) v stolpcu krvi standardne kapilarne cevke (metoda določanja hitrosti sedimentacije). Ker se sedimentacija zelo spreminja glede na spol in starost, so zgornje normalne vrednosti določene s formulo:
– za moške: leta starosti / 2
– za ženske: leta starosti + 10 / 2 (torej je pri ženskah že naravno višja).
Problem so absolutne referenčne vrednosti (ki jih tudi ti navajaš), ki so navedene na večini obrazcev, saj samo delajo zmedo in nepotrebne skrbi, ker pač za večino ljudi ne veljajo (sploh za starejše in ženske).
Povišana sedimentacija je najpogosteje odraz nekega vnetnega dogajanja v telesu (tako pri akutnih kot kroničnih vnetjih ali drugih boleznih) – spada med t.i. vnetne parametre ali kazalce vnetja, ki se jih določa pri preiskavah krvi. V takih razmerah se v krvi namreč poviša tudi koncentracija določenih večjih beljakovin (npr. fibrinogen), ki z eritrociti delajo agregate – večje skupke, ki zato (ker imajo večjo maso, kot posamezni eritrociti) hitreje tonejo. Značilno je tudi, da se sedimentacija po bolezni zelo počasi normalizira – tudi, ko je bolnik že povsem zdrav, sedimentacija ostaja visoka še kar nekaj tednov.

Jaz sem imela 21, pa so rekli, da ni to nič.

Povišana sedimentacija je res najcenejša preiskava, ampak vnese toliko zmede med ljudi, da potem delajo kup nepotrebnih preiskav, ki jo naredijo potem drago. Torej sedimentacija 18 je popolnoma normalna hitrost sedimentacije eritrocitov. O povišani sedimentaciji, ki je potrebna resne obravnave, govorimo kadar so vrednosti okoli 100 (no, recimo nad 70). To, da piše na listku do 15 je popolnoma brezveze, ker kot je napisala polžek se z leti ta vrednost spreminja, pa tudi sicer je odvisna od številnih dejavnikov posameznika (npr. kadilci imajo višjo, pa v nosečnosti je višja) ne le od bolezni. Lahko si čisto pomirjena saj je tvoja sedimetacija normalna.
LP

Mene pa tudi zanima (čisto tako na splošno):

Kako se po laboratorilskih izvidih loči bakterijsko vnetje od virusnega?

Vem, da ima neko vlogo sedimentacija. Kaj pa levkociti? Pa CRP?

lp

To pa je že bolj specialno vprašanje in mogoče ni ravno tema za ta forum….:)
Zdravnik seveda mora nekako ločiti bakterijsko od virusnega vnetja, žal pa 100% kazalca, ki bi natačno ločil kaj je bakterijsko in kaj virusno, ni. Zato se poslužujejo različnih kazalcev (CRP, levkociti pa tudi sedimentacija) in ob tem upoštevajo tudi bolnikov potek bolezni, epidemiološko situacijo(npr. doma so vsi prehlajeni izd.) in najdbo ob pregledu. Kar se tiče omenjenih kazalcev bi lahko napisali nekako tako, da kadar je CRP višji od 140 gre gotovo za bakterijsko vnetje, kar pa ne pomeni, da ob nižjem CRP ne more bit “na delu ” bakterija.To mora znat presodit zdravnik. IN v drugi skrajkrajnosti, kadar je CRP recimo 20 lahko rečemo, da v kolikor so takšne težave, gre za virozo ali sploh nič (virusi načeloma naj ne bi imeli velikega vpliva na CRP, nekako do 100 bi se naj dvignil). No levkociti so dodatno preiskava, ki je še manj natančna za ločevanja bakterij od virusov, še dosti manj natančna preiskava pa je merjenje sedimentacije. Pogosto zdravnik naredi vse tri teste, vendar ima v mislih še druge razloge za omenje preiskave, ki pa presežejo okvir tega foruma (npr. sedimentacjia je povišana lahko pri raku, pa boleznih imunskega sistema in ne le pri “klasičnem” vnetju, enako so številni razlogi za povišane levkocite, še najmanj je drugih razlogov za povišan CRP).
LP

New Report

Close