Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Povišana sedimentacija

Povišana sedimentacija

Spoštovani!

Prosim za vaše mnenje.
Pred enim mesecem so mi po večji obremenitvi (veliko hoje po stopnicah) otekla kolena in gležnji, naslednji dan pa še sklepi na rokah (prsti). Oteklina je izginila v treh do štirih dnevih. Posebnih bolečin nisem imela, razen občutka, da imam v kolenih vse »zategnjeno«.
Krvni izvid je pokazal, da imam povečano sedimentacijo (27). Po treh tednih sem imela ponovno kontrolo krvi izvid je sledeč:levkociti 4.2, eritrociti 3.75, hemoglobin 108, hematokrit 32.1, MCV 85.5, MCH 28.7, MCHC 336, trombociti 235, sedimentacija pa se je povišala na 43. Zdravnik me je napotil na pregled k revmatologu.
Zanima me kaj je lahko vzrok, da se je sedimentacija v tako kratkem času toliko povišala? Zanima me kaj bo, če bo sedimentacija še naprej naraščala (kontrolo krvi imam ponovno čez 14 dni, čakalna doba pri revmatologu pa je dolga)? Ali je lahko to vzrok za kakšno resno obolenje? Splošno počutje je zaenkrat v redu, razen občutka rahlo utrujenih nog.

Zahvaljujem se za odgovor, Alenka

Spoštovani!

Malo butasta odločitev, če ni preveril revmafaktorja. Sama sedimentacija je slabo merilo, ali bolezen je ali ne, je boljše merilo aktivnosti bolezni, pri kateri se sedimentacija poveča. Tako pogoste kontrole so popolnoma nesmislene, ker se v tem času ne more niti sedimentacija niti hemoglobin bistveno spremeniti. Vidi se mogoče le nek trend. Opisano nihanje je lahko čisto slučajno in ne pove dosti. Smotrne kontrole sediemntacije in hemoglobina so na 1 ali še bolje na 3 mesece. Ob anemiji, je že to lahko razlog za pospešeno sedimentacijo. Preveriti bi bilo treba tudi železo.

Opisnao stanje ne kaže najbolj na revmatoidni artritis, bolj verejtno je šlo za reaktivno (odziv na obremenitev ali karkoli drugega) stanje. če nimate bolečin je pregled pri revmatologu nepotreben. Tudi če bi vam odkrili kakšno revmatično stanje, se nadaljnje zdravljenej in ukrepanje popolnoma nič ne spremeni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hvala za odgovor.
Samo še eno vprašanje glede na vaš odogovor:
Ali sem ob sicer na splošno dobrem počutju, vendar glede na izvide lahko v skrbeh, da je to vzrok za kakšno drugo resnejše obolenje?

Lep pozdrav, Alenka

Spoštovani!

Ta trenutek ne. Je pa potrebno urediti anemijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close