Povišana ALT in AST
Spoštovani
Imam težave z jetri. Vrednosti jetrnih encimov so se v zadnjih mesecih gibale takole (po vrsti, kot so datumi: 15.1.07; 16.7.07;11.9.07):
S-ALT: 0,95; 0,96; 2,05
S-AST: 0,50; 0,63; 1,14
S-LDL-holesterol: 3,6; /; /
S-gama GT: /; /; 0,72
Granulociti: 0,73; / ; /
Kako resna je motnja? Kaj je (statistično gledano) najverjetnejša diagnoza: hepatitis, zamaščena jetra…, da ne naštevam naprej. Daje me kronična utrujenost. Predvsem me zanima, kaj lahko storim sama, preden me pokličejo na polikliniko na pregled. Česa naj se izogibam, kaj naj jem. Bo potrebna biopsija? Skrbi me, da v primeru hepatitisa bolezen lahko prenesem na ostale družinske člane. Ultrazvok (8.8.07) je za jetra, žolčnik, pankreas, vranico, ledvica, urogenitalne organe, pokazal normalne slike, brez patoloških mas, tekočin (mnenje: normalen izvid).
Stara sem 40 let. Ne pijem alkohola, ne kadim, ne jem nobenih zdravil, nobenih prepovedanih substanc. Visoka sem 165 cm, imam pa 78 kg. Gibljem se zelo malo. Delam v kemijskem laboratoriju, vendar v stik z recimo kloroformom pridem dokaj poredko. Jem dokaj zdravo:
veliko sadja in zelenjave, zelo malo mesa in živalskih maščob, predvsem pa preveč hidratov. Osebni zdravnik mi je napisal napotnico za bolezni prebavil. Verjetno je mislil, da bom tam dobila kakšen napotke, vendar sem tam lahko samo oddala napotnico in kopijo izvidov, datum pa dobim po pošti.
Lep pozdrav
Spoštovani!
Težko rečem, čemu bi pripisal opisane izvide. Lahko gre za kakšno blažje vnetje jeter, kar pa nič ne spremeni, saj zdravljenja ni in se la čaka, da je bolnik v taki kondiciji ,da lahko spet bolj ali manj normalno funkcionira.
Pogosto se ne najde kakšnega konkretenga razloga.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Sem zaskrbljen zaradi patoloških laboratorijskih itvidov jeter!
Imam povišan S – AST : 1,42 qkat / l do 0.58
S – ALT : 2,48 qkat / l do 0,74
Zanima me zakaj?
Jem zdravp prehrano, pijem občasno,…..
Res pa je da rekreiram v fitnsu 3x do 4x tedensko z kar veliko obremenitvijo. Ali lahko kaj to vpliva na te trenutne vrednosti!
Hvala lepa za odgovor,….
Lp Benjamin
Spoštovani!
Pred letom dni so mi na zdravniškem pregledu ugotovili povišane vrednosti jetrnih encimov
S-AST 0,90
S-ALT 2,12
S-GAMA GT 2,12
Res je,da sem pred tem zaužil večje količine alkohola (veseli december) in da na prehrano nisem posebej pazil.
Pred dobrimi 4 meseci sem ponovno opravljal redni zdravstveni pregled in ponovno so bile vrednosti nekoliko povišane ,tokrat samo
S-ALT 1,14
Pred zadnjim pregledom sem bil na alkohol dokaj pozoren vendar pa nisem abstiniral. Kaj se pa tiče hrane, nisem bil posebaj previden.
Zanima me ali je to posledica nezdravega življenja ali se imam česa posebej bati?
Lp
Gregor
Lepo pozdravljeni!
V službi so me poslali na zdravniški pregled. Ogotovili so, da imam gama gt povečan na 2,9. Pravtako imam povečan še en jeterni test, ki kaže na obolenje jeter (ne na alkohol). Zanima me v kakšnih nevarnosti lahko govorimu tukaj? Je stvar resna ali se jo da z redno prehrano in telovadbo pozdravit? Nikoli nisem pila in zauživala nedovoljenih drog oz. kadila. Bila sem le veliko pod stresom in nisem jedla ravno zdrave prehrane in v večih obrokih dnevno.
višina 170 cm / 82kg
prosim za kakšen nasvet.
lp, J
Spoštovani!
Težko bi to kar na brzino pripisal kokakoli, čeprav je z zdravstvenega stališča uživanje tolikšne količine gaziranih in slajenih pijač.
Odstopanja so zelo majhna in bi ob odsotnosti kakršnih koli drugih težav priporočal kontrolo v enem letu.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Prosim,če mi lahko obrazložite moje stanje,saj sem zaskrbljena zaradi izvidov. Sem stara 34 let,ne pijem alkohola in ne zacutla nikakršnih bolečin v predelu jeter.
AST.mmol/l 0,1-0,45 moja vrednost 0,27
ALT.mmol/ 0,1-0,68 moja vrednost 0,14
AST.U/L 8-40 moja vrednost 13,69
ALT.U/l. 5-30 moja vrednost 8,07
AST/ALT 0,8-1,2 moja vrednost 2,00
Celokupni bilirubin 8,6-20,5 moja v.20,21
Konjugiran biliru. umol/l 2,2-6,1 m.v.5,11
Nekonjugiran.bili umol/ 1,7-10,2 m.v 15,09
Prosim ce mi lahko poveste ce je stanje alarmantno.
Hvala za vas odgovor
Spoštovani!
Hvala za vas odgovor. Tezavo imam z pretakanjem po crevesju. Povedali so mi da imam porusen prebavni sistem in vrjetno kronicni gastritis zato sem zacela jemati Lactoflorene tablete za uravnavanje crevesne flore.
Na blato grem redno in dokaj normalno,samo kar je pretakanje,kruljenje po obrokih ki je zelo neprijetno in tu pa tam zaspika na desni stani spodaj.
Se enkrat hvala,ker ste si vzel cas zame in mi odgovoril
Lp
Spostovani!
Hvala za vas odgovor in ker ste si vzeli cas zame. Moje tezave so z pretakanjem,kruljenjem v crevesju po obrokih in vsako tolko me zaspika na densni strani spodaj. Povedali so mi da imam porusen prebavni trak in vrjetno kronicen gastritis. Zato sem zacela jemati Laktoflorene plus tablete za uravnavanje crevesne flore. Ali mi Vi pri temu lahko kaj svetujete?
Hvala
Lp
Spostovani!
Hvala za vas pomirjen odgovor in moje tezave so pretakanje,kruljenje po crevesju in vsako tolko zaspika na desni srani spodaj. Povedali so mi da imam porusen prebavni trak in kronicni gastritis. Zacela sem jemat probijoticne tableta za uravnavo crevesne flore. Ali mi vi pri temu lahko kaj svetujete?
Hvala pa lep pozdrav
Spoštovani!
Ker vam niso ugotovili kakšnega stanja, ki bi se ga dalo z enostavnim ukrepom rešiti, boste tudi vnaprej odvisni predvsem od svoje iznajdljivosti in izvajanja ukrepov. Nekaj jih tudi omenjate, kakšne boste še poskusili. Pogosto ne znamo razložiti, zakaj nekomu določena hrana in snovi ustrezajo, drugemu pa ne, pa čeprav imata enako diagnozo.
Pri vnetju želodčne sluznice poleg izogibanja snovi, ki dražijo sluznico, pomagajo zdravila, ki zmanjšujejo izločanje želodčen kisline ali zaščitijo sluznico, in sprostitev.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik