Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Povišan utrip srca

Povišan utrip srca

Pozdravljeni!

Sem zdrav 29 letnik, ki se občasno ljubitelsko ukvarja z nogometom in inlinehokejem. Imam težave z bitjem srca predvsem s povišanjem bitja srca. Brez razloga se mi srčni utrip poviša na 150 udarcev na minuto in tudi več. Ko si izmerim pritisk in utrip z neko domačo napravo je oboje povišano iz normalnih (utrip) okoli 135/85 na kar visokih 180/100 ali celo več.. srčni utrip pa se se dvigne iz 70 na 150 ali več. To se mi dogaja pribižno 3 tedne vsaj enkrat do dvakrat na teden. Zdravnica me je poslala na EKG, ki pa ni pokazal nič in me je napotila h kardiologu. Ker so vrste kar dolge bom še nekaj časa čakal na kardiologa zato me zanima vaše mnenje, kaj bi lahko bil razlog za tako delovanje srca. Zdravnica mi je predpisala tudi Propranolol. Po teh napadih imam tudi nekaj dni malo težav s dihanjem, ki potem izginejo a se ob napadu kaj hitro pojavijo nazaj.

Za odg. se vam zahvaljujem že v naprej.

LP Grega

Mislim,da imate napade, ki jih zdravniki imenujemo “napadi paroksizmalne tahikardije”. Taki “napadi” se lahko pojavijo pri zdravih in bolnih srcih. Upam, da imate zdravo srce in, da so napadi “živčnega ” izvora. Napade zdravimo z različnimi zdravili. Bolniku, ki ima take napade, zdravniki najprej predpišejo zdravilo Propranolol (ki nastop napadov ovira, nekoliko zniža krvni tlak in upočasni delovanje srca). Včasih je učinkovito že blago pomirjevalo. Bolnikom priporočamo zdrav način življenja (nekajenje, omejeno uživanje alkohola, več polurnih sprehodov v teku tedna s fazami pospešenega gibanja, izogibanje stresom, itd.)
V dopisu ste navedli, da imate po napadih skozi nekaj dni občutek težkega dihanja. Težko bi pravilno odgovoril. Morda vas napadi izčrpajo, morda se nagibate k astmi. Če izbrani zdravnik meni, da je pregled pri kardiologu nujen, prosite ga, da vam izda napotnico z ustrezno pripombo.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

Z srcem se nikoli nism pretirano ukvarjala, ker sem bila vedno zdrava (nikoli kadila, zdrava prehrana), redko pri zdravniku in ker nimam avta vse oblazim peš ali z avtobusom. Lani sem se začela ukvarjati s tekom (5 km 3x na teden), zato so mi prijatelji ob rojstnem dnevo podarili uro z merilnikom utripa. Šele ob tej uri sem opazila, da je moj utrip relativo visok (mirno sedenje – 85, ob premiku v sosednjo sobo že skoči na 110, ob pospravljanju in sesanju pa je presegel 120).

Zdaj pozimi hodim tudi na ZUMBO – 2x na teden, kjer imam utrip že po ogrevanju na 170-175, in je skozi ves trening v tem območju (če imamo med pesmimi premor (do 60 sekund) mi utrip hitro pade na 145-150). Po končanem treningu se utrip hitro spusti, a nikoli ne pade pod 120 (pod 100 gre šele doma, ko se usedem in ne delam praktično nič). To stanje me je popolnoma šokeralo in že več tednov razmišljam v čem je problem.

Drugih težav nimam, nikoli ne slišim srca, nisem zadihana, menim da imam kar nekaj kondicije, vedno sem imela nekoliko nizek pritisk, ki mi občasno povzroča težave (zaspanost, mrzle roke/noge). Pregled ščitnice sem imela pred 2 letom (zaradi drugih težav) in je bil izvid BP. Kar se tiče stresa, je prisoten kot pri vseh ljudeh (slabi, boljši dnevi).

Zanima me kaj naj naredim, da se stanje izboljša (jemanja zdravil se kar malce otepam).

Hvala lepa za odgovor!!

P.s. stara sem 30 let (174cm/69kg).

Izgleda, da vas skrbi velika srčna frekvenca v mirovanju (okrog 100 utripov na minuto) in ob telesnih obremenitvah (okrog 175 utripov na minuto). V dopisu ni podatka ali se ste zaradi tega že posvetovali pri izbranem zdravniku.
Pri ljudeh, ki imajo pospešeno srčno frekvenco opravimo več preiskav z namenom, da ugotovimo vzrok za tako stanje. Izključimo bolezen ščitnice, slabokrvnost, vnetje srčne mišice, povišano telesno temperaturo, ki so glavni povzročitelji pospešene srčne frekvence. Če so vse preiskave negativne moramo pomisliti na možnost, da je prisotno stresno stanje. Pospešeno srčno frekvenco imajo tudi nekateri bolniki z nizkim tlakom. Če se izkaže, da gre najbolj verjetno za stresne (živčne) vplive, bolnikom predpišemo večtedensko jemanje zdravila Concor ali Procoralan. Vsem bolnikom priporočamo polurno živahno hojo 3 – 4 krat na teden za relaksacijo.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

najlepša hvala za odgovor.

Zaenkrat do zdravnika še nism šla, ampak se bom odpravila. Zanima me še, kaj če se vzroka ne najde, ali si potem trajno na zdravili?
In kaj dolgoročno pomeni, če se tako stanje ne zdravi?

Predvidevam, da mi nadalnje ukvarjanje s športom (tek, aerobika) ne bo škodilo?

Lep pozdrav!

Bodite brez skrbi. Lahko mi ponovno pišete, če pri pregledih ne bo ugotovljen vzrok stalne tahikardije. Če bo tahikardija še trajala, lahko začnete jemati Procoralan tablete, ki zanesljivo zmanjšajo srčno frekvenco v teku nekaj tednov. Ni zadržkov za jemanje pomirjeval. Ne zanemarite velike koristi rednih polurnih živahnih pohodov za znižanje srčne frekvence pri ljudeh, ki imajo zdravo srce.

Pozdravljeni, stara sem 30 let in zadnje pol leta se mi dogaja, da se ponoči zbujam, ker mi je vroče.Če vstanem iz postelje mi srce zelo hitro in močno razbija in se začnem tresti, tako da ponavadi se vsedem za kakih 10 min,da me mine. Tudi ko noč normalno prespim so zjutraj simptomi enaki. Par krat se mi je to zgodilo tudi v toku dneva, npr. kar med branjem časopisa ali gledanja tv. Glede na to, da v zadnjem pol leta me čez dan veliko zebe in ponoči ne morem spati zaradi vročine, že na to sem pomislila ,da je nekaj lahko narobe. Imam pa še nasledne simptome, ki se mi ponavlajo že kako leto dni v presledkih,vedno bolj pogosto ter intenzivno:
boleče in mravljinčave roke,neznosne migrene,bolečine v mišicah nog(enkrat leva drugič desna) ter hude bolečine v trtici,ki pa ne trajajo več kot uro.
Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Izgleda, da imate napade hitrega bitja srca in prezgodnje utripe. Mislim, da bi se stanje zboljšalo že z blagimi pomirjevali. Poizkusite jih.

Lep pozdrav. Stara sem 20 let in pred kratkim povsem nakljucno ugotovila kako visok utrip imam. V mirovanju doseže tudi 120 (80 je res zelo redko, manj pa praktično nikoli), med aktivnostjo pa tudi do 200.
Tečem do 4 krat na teden po 5-6 kilometrov. Z drugimi športi razen z občasnim plavanjem se ne ukvarjam, vendar vseeno nebi rekla da sem povsem brez kondicije.
Prebrala sem da je za visok utrip lahko kriva ščitnica. Ali je morda to tudi vzrok za potenje, predvsem dlani? Odkar sem ugotovila za visok utrip se mi zdi da sta te dve stvari povezani, vendar ne vem ce ne gre le za “paranojo”. Ostalih problemov oz. simptom nimam.

Priporočam pregled ščitničnih hormonov. Morda bo potrebno zdravljenje. V primeru, da bo izvid normalen, predvidevam, da bodo zadostna, za normalizacijo srčne frekvence in znojenja, že blaga pomirjevala. Pri daljšem trajanju hitrega bitja srca, če ne leži krivda v preživahnem delovanju ščitnice, lahko stanje popravimo z zdravilom iz skupine betablokatorjev ali s Procoralanom.

pozdravljeni. Stara sem 35 let in zadnje case se mi dogaja da ko se zbudim in vstanem in lezecega v stojeci polozaj se mi srcni utrip dvigne na 120. Ob tem mi rata vroce,se zacnem potiti,slabost… prav tako se mi to zgodi ko grem na veliko potrebo. Naj omenim da sem v zadnjih 4ih mesecih bila ze 5 krat na ekg,ker mi je po porodu srcni utrip padel tudi na 39 v mirovanju. V mirovnju je se zmeraj nizek,okoli 50-55,cim vstanem naraste preko 100… ekg vredu,bila sem tudi na ultrazvoku srca ki naj bi bil tudi vredu,nobene posebnosti ne vidijo. Cakam se 24 urni holter,ceprov je kardiologinja mnenja da imam zdravo srce in nebi bilo potrebe po njem. Strah me je ker imam tri majhne otroke da se mi kaj zgodi,ker res ni prijetno ko se mi tako na hitro srcni utrip povzdigne in tudi ko se vlezem prav tako hitro pade..lp

Spoštovana

Pri hitri spremembi položaja telesa večkrat pride do hitrega dviga utripov. Številni dejavniki lahko povzročijo, da se oseba zbudi s hitrim bitjem srca, vključno s stresom, pomanjkanjem spanja, apnejo v spanju in spremembami ravni sladkorja v krvi. Včasih se lahko ob prebujanju počuti, kot da srce bije zelo hitro ali razbija v prsih. Oseba se lahko tudi počuti tresočo ali zaskrbljeno, ko se to zgodi. Glede na dejstvo da ste praktično opravili vse smiselne preiskave, in da je vse normalno, je težko karkoli svetovati. Počakati bo treba na Holter ki bo pokazal vse ev. motnje srčnega ritma. Mogoče bi bilo smiselno opraviti še kontrolo hormonov ščitnice.

LP

New Report

Close