povišan tumorski marker s-ca125
Pozdravljen gospod Pušenjak!
Že nekaj časa imam bolečine v spodnjem delu trebuha in občasne krvavitve, ki so bolj kot izcedki.Prav zaradi teh težav sem odšla na ginekološki pregled, kjer je ginekolog ugotovil, da imam na materničnem vratu nekoliko atipične TZ z zgostitvenimi žlezami. Leta 2007 sem imela laparoskopsko enukleacijo mioma maternice, kjer so tudi ugotovili, da imam desno adneksalno številne zarastline med jajcevodom in ovarijem. Prav zaradi težav, ki me spremljajo že nekaj časa se je ginekolog odločil za določitev CA 125. Sedaj sem dobila izvid in je vrednost le tega 46.4 kar pomeni, da je povišan. Sedaj pa me zanima vaše mnenje kaj bi vi v takšnem primeru naredili pri svoji pacientki? Naj še povem, da imamo na žalost raka tudi v družini že najmanj tri generacije. Hvala za vaš cenjen čas in komentar.
Lp
Spoštovani,
žal niste eksplicitno navedli niti svoje starosti niti reprodukcijske funkcije (ciklus?)….Pred leti smo imeli za Ca125 dve mejni vrednosti, 35 u/L za menopavzalne ženske in 65 U/L za ženske v reproduktivni dobi in to ni bilo slabo. ne vem zakaj se je višja mejna vrednost izgubila, kajti v reproduktivni dobi je Ca125 lahkop zvišan iz najrazličnejših razlogov in je zato zelo omejeno upšoraben marker. Zvišujejo ga ovulacija, menstruacija, vnetja vseh vrst in oblik v trebuhu, miomi, endometrioza in celo nosečnost. Skratka, vaša vrednost ne izpolnjuje kriterija za povišano vrednost za ženske v reproduktivni dobi in celo za menopavzalno žensko je zelo blago zvišana. Kaj bi storil z vami? Ta hip ne vem, ker vas iz dopisa premalo poznam. Pri kroničnih težavah v trebuhu in ob nemi Uz in klinični sliki, bi bila utemeljena kvečjemu invazivna diagnostika, torej laparoskopija, ampak to je zeloooooo na pamet in na splošno.
Pozdravljen gospod!
Se opravičujem za nepopolne podatke. Stara sem 32 let in sem rodila dva otroka. Prvega otroka sem rodila leta 2006 bil je fantek velik 49 cm in težek 3300g. Vmes sem leta 2008 imela tudi spontani splav v 7 tednu nosečnosti. Tri mesece kasneje sem zanosila in tudi rodila leta 2009 deklico veliko 48 cm in težko 3200g. Oba poroda sta bila inducirana zaradi pomanjkanja plodovnice. Prvič je bil porod sprožen v 42 tednu nosečnosti. Drugič pa v 40 tednu nosečnosti. Hčero sem dojila malo več kot 19 mesecev. Ko sem prenehala z dojenjem sem takoj naslednji mesec dobila prvo menstruacijo. Pred drugo nosečnostjo sem imela redne cikluse na 31 dni sedaj se mi pa ciklus iz meseca v mesec krajša.Po prvi menstruaciji po dojenju sem še dva meseca imela ciklus na 29 dni nato se je začel krajšati in ga imam sedaj na 23 dni. Med ciklusi imam občasno tudi krvave izcedke in zadnja dva meseca so se mi začele občasno pojavljati bolečine v spodnjem delu trebuha in bolečina občasno sega v dimlje. Zadnja dva tedna pa je bolečina v spodnjem delu trebuha postala kar redna in me spremlja podnevi in ponoči.Ta bolečina me še najbolj spominja na bolečino, če bi naredila preveč trebušnjakov in rahlo slabost.Bolečina je močnejša na desni strani kjer imam že ugotovljene številne zarastline med jajcevodom in ovarijem. Glede na stvari, ki sem jih prebrala me je začelo močno skrbet, da se ta zadeva ne bo ali pa se mogoče že je sprevrgla v rakavo stanje glede na to, da je v družini rak prisoten.Prosim za vaše mnenje. Jaz osebno bi še najraje videla , da se mi jajcevod in jajčnik odstranita.Ne vem sicer, če je to pomembno ampak imam moža s katerim sva skupaj 14 let in nimam nobenih drugih spolnih partnerjev in tudi moj mož ne. Nimam glivičnega vnetja niti kakšnega drugega vnetja niti nobene spolne bolezni.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
v danih okvirih je torej vaš izvid Ca125 skoraj nesumljiv, če so bolečine stalno prisotne in se stopnjujejo, pa je na koncu edini način pojasnitve lahko invazivna diagnostika, torej laparoskopija. Pojem “rak v družini” ne pove spet ničesar, kajti posamezne oblike raka so lahko tudi dedne, druge ne in kasneje v življenju, kot se posamezni raki pojavljajo, manj ima pri tem opraviti dednost in več preproste starostne spremembe in naravna okvara popravljalnih mehanizmov dedne snovi, ki je značilna za staranje. Pogovorite se v to smer s svojim osebnim ginekologom, ki je edini, ki vas lahko pošlje naprej.
Pozdravljeni,
stara sem 29 let in pred dobrima dvema letoma sem rodila sina. Pred zanositvijo so moje menstruacije bile normalne, točne in močne (6 dni). Tudi drugih težav nisem nikoli imela, razen leta 2013 lletz in po operaciji spet vse vredu.
Sedaj pa že več kot leto dni pogosto čutim močne bolečine v spodnjem delu trebuha, še močneje pa me pogosto boli desni jajčnik (včasih je potreba kaka protibolečinska tableta). Moja menstruacija ni več točna in traja samo 2 ali 3 dni (pa še to je zelo zelo slaba). Prisotni so še glavoboli in potenje. V teh dnevih pade tudi moja koncentracija. Končno sem spet obiskala ginekologinjo, katera me je pregledala tudi z ultrazvokom in videla, da levi jajčnik takrat sploh ni deloval, na desnem pa je opazila majhen mehurček, ciste nimam. Omenila je možnost predzgodnje menopavze in priporočala še vse ostale krvne teste preko svoje osebne zdravnice, katere sem pa naredila danes.
Opravila sem tudi teste tumorskih markerjev, in CA125 je pokazal manjšo povišanost na 58.0.
Zanima me vaše mnenje in kaj priporočate glede na mojo starost in težave, sedaj pa še rahlo povišan marker? Rada bi ugotovila vzrok mojih težav, ker očitno ne bodo prenehale same od sebe.
Z vsem spoštovanjem.
Sandra
Spoštovani,
iz zapisanega bi kdorkoli težko odgovoril, kaj vam je. Za menopavzo ste vsekakor premladi, zato smo ob utemeljeni misli na kaj takšnega(npr. nizko število antralnih foliklov v jajčnikih in simptomih menopavze) dolžni narediti ustrezne preiskave in rezultate tudi jemati resno. Zakaj so vam preverjali tumorske markerje, mi ni jasno, lahko pa povem, da s tumorskimi markerji ne iščemo raka in jih v bistvu brez utemeljitve ne bi smeli delati, kajti če jih preverjamo, moramo imeti načrt, kaj bomo potem naredili, če bodo zvišani. Če ob njihovem zvišanju ne naredimo nič, je to polovičarska obravnava. Želim povedati, da je Ca125 v reprodukcijskem obdobju zelo pogosto zvišan iz povsem banalnih, benignih razlogov, zato moramo temeljito razmisliti, kdaj jih določamo.
ob sumu na prezgodnjo menopavzo, se preverja FSH, LH, morda še estradiol (E2) in morebiti še AMH, z UZ pa se šteje antralne folikle v jajčnikih.
Spoštovani,
pišem vam zaradi povisanih vrednosti tumorskih markerjev in sicer
CA125=61,1
AFP=9,50
Ostali markerji so ok.
Ali so lahko markerji povisani zaradi trenutnega vnetja-izcedka iz nožnice, ki je smrdec-zdravljenje s Fluomizinom.
Za določitev markerjev sem se odločila sama. Do sedaj preiskave vse ok( Rtgpc, ct glave, ekg,orl, kri…imam namreč vrtoglavice, povisan RR, tiskane v prsih…
Stara sem 43, 4x noseca.
1. Splav v 13.tednu
2. Nato 2x rodila, mesec dni pred rokom ,oba otroka zahirana
3. Mrtvorojen otrok v 34. Tednu
Pred prvo nosečnostjo sem opravila laparoskopijo, policisticni jajčniki,odstranjena pregrada. Amenoreje, neredne menstruacije.
Jemljem EUTHYROX 125
Controloc 40 zj.
Zahvaljujem se vam za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani,
tumorskih markerjev brez kliničnega razloga se ne da interpretirati. Žal. Zato ji praviloma tudi indiciramo zdravniki po tem, ko najdemo kaj v trebuhu ali na rodilih, kar kliče po dodatnih pojasnilih in ne obratno. Tu. markerji niso presejalni test za iskanje tumorjev. Vnetje oziroma infekcija nožnice ni razlog za zvišano vrednost tu. m. Pri omenjenih simptomih bi morda morali pogledati svoj življenjski slog? Takšne simptome pogosto vidimo pri preobremenjenosti ali pri psihični izgubljenosti, izgorelosti. Imate kak velik problem v življenju, ki ga ne zmorete servisirati ali rešiti?
Spoštovani,
Hvala za vaš odgovor.
Tudi sama sem pomislila na izgorelost, sem preobremenjena pred vsem v sluzbi, pa vendar so mi svetovali, da bi bilo potrebno izključiti morebitne somatske vzroke za težave.
Ginekološko nimam posebnih težav, sicer neredne menstruacije, ki so zelo močne, občasno prisotne močne bolečine med menstruacijo. Pregled sem opravila avgusta 2021, na kontrole hodim enkrat na leto.
Ali so lahko povisane vrednosti t.m pokazatelj, da se vendar nekaj dogaja oz. ali so lahko povisani iz kakšnega drugega razloga?
Hvala za vaš odgovor.
ne vem kaj lahko dodam k že povedanemu. T.m. se uporabljajo za pojasnjevanje bolezni, ne za iskanje ali celo napovedovanje bolezni, dokler jih ni. Vedno se lahko nekaj dogaja, ampak tega dogajanja ne moremo najti s t.m. Konec zgodbe.