Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Povišan tumorski marker

Povišan tumorski marker

Spoštovani,

zanima me ali povišan tumorski marker (v mojem primeru kromogranin) vedno pomeni tumor ali je lahko tudi znak česa drugega?

Hvala za odgovor.

LP

https://www.facebook.com/actio.si

Povišan je lahko tud pri sladkorni bolezni. Na vsak način pa je treba razčistiti, zakaj je povišan. Lp in srečno.

Sladkorna bolezen sigurno ni, ker je glukoza in vse ostalo vredu.

Sem pa naročena pri endokrinologu.

Zasledila sem, da gre lahko tudi za nepravilno delovanje nadledvične žleze, pa ne vem, če sem pravilno razumela, sem namreč čisti laik na tem področju.

Hvala za lepe želje.

LP

https://www.facebook.com/actio.si

Ja, če ni sladkorna, potem je res še najbolj verjetno, da je nekaj narobe z nadledvično žlezo. Bolezenski znaki so lahko: previsok pritisk (vsaj občasno), glavoboli, potenje, razbijanje srca…

Sicer pa brez skrbi, endokrinolog bo gotovo naredil vse potrebne laboratorijske teste in vas po potrebi poslal naprej na slikanje (UZ, CT, scintigrafija). In tudi če se izkaže, da gre res za tumor -feokromocitom mogoče, je ta večinoma benigen. Je pa nujno zdravljenje.

Vse dobro in lep pozdrav.

Hvala za vspodbudne besede.

Lep dan vam želim.

LP

https://www.facebook.com/actio.si

Na svojem krvnem izvidu sem opazila, po operaciji metastaz na jetrih in kar nekaj zapletih povečan tumorski marker S CA 125 =116 (normalen do 37). Nihče ni nič komentiral, kontrola je šele čez 14 dni. Me zelo skrbi ampak ne vem kaj lahko naredim, sploh zdaj, ko sem še v bolj slabem stanju, tudi kontrola pri onkologu bo šele ……? jeseni, ker so vmes še dopusti, kakšna gneča je na OI pa vsi vemo. Ima kdo kakšne izkušnje s tem. Hvala.

A number of benign conditions can cause elevations of the CA 125 level, including pregnancy, endometriosis, uterine fibroids (benign tumors), pancreatitis, normal menstruation, pelvic inflammatory disease, and liver disease. Benign tumors or cysts of the ovaries can also cause an abnormal test result. Increases can also be seen in cancers other than ovarian cancer, including malignancies of the uterine tubes, endometrium, lung, breast, pancreas, and gastrointestinal tract.

Tole sem našla na netu. Povezava:

Tako da lahko je tudi marsikaj nenevarnega, med drugim tudi kar menstruacija.


http://www.planet.slointer.net

Na zgorni strani najdeš veliko informacij piši na ponujen naslov

veliko zdravja

Planet

Take vrednosti CA 125 žal ni mogoče pripisati menstruaciji. Pri raku (jajčniki), metastazah na jetrih, pa ni nič čudnega.

Zarja, naj vas ne skrbi preveč. Bolj kot številka sama je pri vas pomembno, ali bo CA 125 v naslednjih tednih padala ali naraščala. Če bo pri naslednji kontroli razpolovljena, pomeni, da je zdravljenje uspešno. Če bo vrednost čez 2 tedna še bistveno višja, pa kar stopite do svojega onkologa ali tistega, ki ga nadomešča, če bi bilo mogoče dobro uvesti kakšno drugo terapijo.

Držim pesti, da bo vse v redu, srečno.

Bila na ginekološkem UZ. Jajčniki naj bi bili normalno veliki brez vidnih sprememb. Vse kar se mu je zdelo, da nekako odstopa od normale so povečane žile ob maternici (vsaj tako sem razumela) , ker je to zame nekaj novega, me zanima, če kdo kaj ve kaj naj bi to pomenilo. Hvala.

Pozdravljeni.

Upam, da mi bo lahko kdo kaj pomagal…sicer imam danes UZ trebuha ampak strah je tako zelo pristoen.
Dva tedna nazaj je ginekolog odkril cisto ob maternici. Rekel je da ni nič takega in da naj me ne skrbi.
Odšla sem po drugo mnenje in tam je drugi ginekolog postavil čisto drugače zadeve, da mu zgleda sumljivo, da priporča testirati markerje in laparaskopijo.
Šla sem nazaj do mojega ginekologa, ki je zadevo preučil in ponovno zatrdil, da ni nič neverarnega, da pa me bo zaradi mene, da bom mirna dal na odvzem krvi za markerje.
Na isit dan sem dala kri v dveh različnih lokacijah. Najprej v labaratoriju samoplačniško, dve uri kasneje na UKC.
Izvidi samoplačniškega odvzema krvi so pršli še isti dan, vsi markerji v mejah normale, vse ok.Marker ca 19 – 9 je imel vrednost 24.

Čez tri dni sem prejela še izvid iz UKCja, kjer je bil povišan S-Ca 19 – 9 na 79, normalno je do 37.
Ginekolog je zopet zatrdil, da to ni nič takega in da naj se k njemu oglasim na kontrolo čez en mesec.
Seveda sem se prej pozanimiala kaj pomeni marker Ca 19-9 in me je grozno strah…
Kako sta lahko izvida v istem dnevu tako zelo drugačna?
Težav nimam, razen bolečin v hrbtu..so prisotne že nekaj časa…in kolikor berem so bolečine v hrbtu pristone tudi pri rakih, katere določajo z markerjem Ca 19 9.

Ali je možno, da pride do napake v enem izmed labaratorijev? Kako je lahko rezulat tako različen?

Najlepša hvala za karkšnkoli odgovor.

Ca 19-9 se kontrolira tudi pri kontrolah bolnikov z rakom želodca, slinovke, …

Imam povišan S-CEA = 3,1 sicer je vrednost 3
in S-CA 19-9 = 41,2, sicer je vrednost 37.
Zanima me, ali ima taka majhna povišanje kakšen
pomeni in če je to lahko tudi možnost za raka na
črevesju ali na koži ali na rodilih. Imam namreč kar nekaj
težav na teh področjih in na želodcu.

Pozdravljeni!Lepo prosim če mi lahko odgovorite na par moji vprašanj .Imam kronični pankreatitis K86,1,,St.p.papilotomiji leta2008,St.p.holecistekomiji leta1989,St.p.ovarektomiji leta 1993,St.p.levi ovarektomiji leta 2011,St.p.histerektomijileta 2011 ,op karpalnega kanala 2012,Fibriomialgija ,Arterijska hiperttenzija že 10 let ,Hiperlipidemija in po vsem tem sem zbolela še za Depresijo.Imam že ves čas povečan tumorski markerS-CA 19-9 trenutno je 83,8,S Kromogranini so že bili 630 seadj so 441,8 ,Holesterol 7,7 in pa še povečane KtrombocitiH416,pa amilaza 2,63 in ostali jetrni testi.Imam zelo velike bolečine v trbuhu,stalne driske ,shujšala sem za 21 kg,trenutno tehtam 47 kg .Borim se že 5 let dr.pa pravijo da je to posledica pankreatitisa,a žal moje zdravje je vsak dan slabše,že tumorski markerji so zelo povečani meja naj bi bila 37 jaz imam pa 83,8.Prosim vas za vaše mnenje in na koga naj se še obrnem.Najlepša hvala za vaš odgovor!

Pozdravljeni,lepo prosim če mi lahko pomagate z odgovorom na moja vprašanja,katera sem vam pred nekaj časa poslala.Hvala za vaš odgovor,katerega težko pričakujem.

Draga Ana,

mislim, da ti bomo tu na forumu težko odgovorili na tvoja vprašanja.

Menim, da je najbolje, da se poskusiš še enkrat pogovorit s svojim zdravnikom in ga prosit za dodatne preiskave. Če pa boš naletela na nerazumevanje pa zamenjaj zdravnika ali pa, če ti finance dopuščajo, opravi preglede samoplačniško.
Res je težko prenašati vsakodnevne bolečine in slabo počutje. Razumem pa tudi tvoj strah in obup, ker ne veš zakaj se ti pravzaprav vse to dogaja. Imaš vso pravico zahtevat odgovore na svoja vprašanja, zato le pogumno in čimprej do zdravnika.

Sicer ne poznam tvoje bolezni, ampak kljub temu mislim, da bi bilo prav, da bi ti predpisali tudi kakšna zdravila za lajšanje bolečin ( če ti jih že slučajno niso). Nihče ne bi smel trpeti, glede na to, da obstajajo raznorazne protibolečinske terapije in zdravila.

Glede tumorskega markerja – kolikor vem povišan TM ni nujno pokazatelj raka, lahko gre tudi za kakšno vnetje.

Na žalost ti nisem mogla kaj pomagati.

Želim ti vse dobro in da razrešiš zadeve.

LP

Zelo sem vam hvaležna za vaše razumevanje in vzpodbudne besede in nasvete.Vsega tega pri mojih zdravnikih ni in velikokrat preizkušam na svoji koži da sem le števika in mojega imena in priimka sploh ne poznajo.Borim se z vsemi močmi kar mi jih je še ostalo,toda teh imam vsak dan manj.Hvala še enkrat iz srca Ana!

Pozdravljeni, Ana,

res je nujno, da zberete moč in pogum in zahtevate pojasnila in dodatne preiskave, če ne vedo, zakaj točno gre. Prav tako potrebujete čustveno oporo, zato upam, da vas vaš osebni zdravnik razume in pravilno usmerja pri tej težavi.

Pri tumorskih markerjih je pogosto težko delati zaključke samo na podlagi te preiskave, saj pogosto lahko ti markerji označujejo tudi druga stanja, ki niso nujno maligna. Tako, da je tu spet pomembno, da vam zdravnik pojasni izvide.

Morda se za začetek podrobno posvetujete o vseh težavah in strahovih z osebno zdravnico, ki celostno vidi vaše težave in po potrebi še s specialistom.

Želim vam vse dobro in veliko poguma na poti do boljšega počutja.

Lep pozdrav,

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

New Report

Close