Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Povišan srčni utrip/tesnoba

Povišan srčni utrip/tesnoba

Pozdravljeni!
Parkrat se mi je že zgodilo, da mi po telesno/psihičnem naporu vendar ne pretiranem (adrenalinski šport), srčni utrip ni padel na nivo normalnega (normalno imam srčni utrip okoli 60/minuto). Ko pa pride do tega imam srčni utrip dlje časa mnogo višje (zadnjikrat ko se mi je to zgodilo sem ga imel od 90-120 še 2-3 ure po dogodku). Zadevo spremlja tudi tesnoba in edino kar mi pomaga je da se vležem v temno sobo in imam mir. Dejansko ne gre za prevelike telesne napore v primerjavi s tem, kar sem delal v preteklosti (sedaj imam 33 let).
Dejansko sedaj dostikrat med aktivnostjo razmišljam o tem, ali se mi bo to zgodilo ali ne, saj ni prijetno, polega taga pa ne vem, ali gre za resen problem ali ne? Nazadnje sem bil na pregledu cca. 2 leti nazaj in ni bilo nobenega znaka o kakšnem problemu.

Naj poudarim še to, da se skoraj ne upam močno preznojiti, ker imam občutek, da se ne bom shladil in da mi utrip ne bo padel, zato gledam, da sem vedno v mejah pod 130/minuto.

Vseeno pa bi želel vedeti ali gre za resen problem, oz. ali ima kdo podobne težave ali informacijo o tem (razmišljam celo o tem, da ne bi sledila kakšna srčna kap…). Skratka ne zdi se mi normalo, da mi srčni utrip ne pade na nivo normalnega, sploh glede na to, da sem kar konstantno fizično aktiven (v mejah priporočenega gibanja srčnega utripa) in jem dosti zdravo.

Hvala za vse informacije.

Spoštovani!

Pri ljudeh v dobri telesni kondiciji se srčna frekvenca po zmerni obremenjenosti vrne na izhodne vrednosti v teku 3 – 4 minut. Daljše trajanje hitrega bitja srca po obremenitvi dopušča sum na prizadenost miokarda (kar je v konkretnem primeru malo verjetno), na hiperfunkcijo ščitnice, na slabokrvnost in na simpatikotonijo (ki se mi zdi v tem primeru najbolj verjetna). Daljše trajanje pospešene srečne frekvence po obremenitvi ni simptom, ki bi kazal na nevarnost srčne ali možganske kapi.

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close