Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Povišan srčni utrip

Povišan srčni utrip

Pozdravljeni,

imam vprašanje , ki se tiče srčnega utripa. Začelo se je tako, da sem pred začetkom Šole hujšanja v ZD opravila ciklotest pod nadzorom fizioterapevtke.Le-ta je glede na rezultate teste rekla, da je moj optimalni srčni utrip, pri katerem kurim maščobe pri telovadbi med 119 in 130. Nato smo začeli hoditi na telovadbo in moj pulz je bil že pred začetkom okoli 120.Ko smo potem začeli malo bolj migati(aerobna vadba), mi je poskočil tudi do 160. Res je, da sem povsem brez kondicije, druga stvar pa je , da se dejansko tudi drugače odzivam zelo intenzivno in čustveno in mi pulz zelo hitro naraste. Fizioterapevtka je rekla, da pač ne pašem v tisto Gaussovo krivuljo povprečja in da odstopam.

Sedaj pa vprašanje : kaj naj naredim, ko mi med vadbo ali pa ko kolesarim, pulz naraste preko 150 ? Ali je to že nevarno za srce ? Kako naj reagiram ? Naj opustim take vrste vadbo oz. kako naj se rekreiram ?

Havala za odgovore, Kaja

Spoštovani!

Za vas tak utrip ni nevaren. Vadite toliko, kolikor zmorete. Če se zadihate in vam srce neskončno poskakuje, nekoliko umirite tempo. Z vadbo boste hitrejši utrip laže prenašali in sčasoma boste zmogli večje napore ob istem utripu ali enake napore z manjšim utripom. Pomembno je, v kolikem času se vam utrip v mirovanju povrne na običajen utrip, da je le-ta čim nižji, saj s tem varujete srce. Seveda pa bo treba vaditi kar nekaj časa, da se bo to zgodilo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close