povišan sladkor
Pozdravljeni.
V nosečnosti so mi odkrili nosečniško sladkorno bolezen, kar sem jo s primerno dieto uspešno nadzirala. Po porodu sem si merila sladkor je je bil sprva 5,4 vsako jutro, kasneje je prešlo na 5,7 na tešče. v zadnjem času, sedaj sem 20 mesecev po porodu, pa imam jutranji sladkor povišan. običajno od 6,5 do 6,9. Če prejšnji dan res zelo pazim kaj jem, se pravi cel dan bolj diabetično hrano, ga imam okrog 5,9 -6,2. Če jem prejšnji dan normalno, se pravi ne pretiravam z maščobami ali sladkarijami je pa takoj tudi do 6,9. Malo me skrbi zakaj se je kar naenkrat tako močno povišal. Pri osebnem zdravniku sem bila in pravi, da naj ne zganjam panike, ker je to še tista siva meja pred sladkorno ter, da moj problem izvira vse od policističnih jajčnikov. Parkrat sem si zmerila sladkor tudi pred spanjem, se pravi ob 20-23h zvečer in sem ga imela vedno nižjega kot nato zjutraj na tešče.
Stara sem 34 let, za mano je prvi porod. Že od mladostnih let sem imela vedno povišno telesno težo. Nosečnost je bila IVF, imam policistične jajčnike in povišan krvni tlak. V družini je imela tudi mama NSB in so ji takrat omenili, da ima počasno presnovo ter, da ima moteno toleranco na glukozo. Za informacijo vam povem še to, da sem v zadnjim mesecih pod stresom v službi (od takrat nekako sem začela tudi meriti višji sladkor), v nosečnosti sem shujšala za 10 kg, po porodu po prenehanju dojenja (7 mesecev po porodu) pa kg nisem morala več brzdati in sem jih pridobila +18kg, čeprav imam občutek, da sploh nisem pretiravala s hrano. Zjutraj nimam apetita in ponavadi grem v službo brez zajtrka, za kosilo pojem kos kruha in kos sira, ko pridem iz službe pojem normalno kosilo in kaj malega še za večerjo (okrog 20.30h – se pravi kakšno kuhano jajce, redič ali solato, kos kruha).Ko sem začela s službo, priznam, da se tudi zelo malo gibljem. V službi imam sedeče delo,
po 17 uri, ko pridem domov nimam po temi več kam iti na sprehod z otrokom. S kilogrami sem že tri mesece na istem nivoju, ne gredo gor, dol pa tudi ne.
Prosim, če mi svetujete kaj naj naredim. Bojim se, da mi bo sčasoma sladkor kar na naenkrat narastel še čez 6,9. Kaj je temu vzrok, da se se naenkrat tako močno povišal? Po porodu bi lahko celo čokolado zmazala zvečer, da bi imela sladkor v mejah normale?
Mislite, če bi si malo uredila življenje (več gibanja, primerna hrana, da bi uspela spraviti tudi sladkor dol?
Hvala vam za odgovor.
Pozdravljeni,
vaše vrednosti krvnega sladkorja in tudi nosečnostna sladkorna bolezen govorijo za motnjo v metabolizmu glukoze in prav je, da k temu resno pristopite, tako kot ste na koncu že sami predlagali. Zelo dobro je, da vidite sebe, da se zavedate, da je telesna teža preveč narasla in da morate nekaj narediti. Zdravo prehrano že poznate iz nosečnosti. Z jedilnika črtajte sladkor in belo moko ter druge jedi z visokim glikemičnim indeksom, bodite pozorni na maščobe, predvsem nasičene, jejte čimveč zelenjave in tudi sadja. Jejte 5 krat na dan. Predvsem pa gibajte. Na sprehod greste lahko tudi zvečer, ne v gozd, ampak po kakšni stranski cesti ali pa pločniku. S hčerkico si na glavo nataknite svetilke, boste videli, kakšen užitek bo to za hčerkico, pa tudi za vas. Doma pa telovadite.
K povišanemu sladkorju sigurno prispeva tudi stres, če boste gibali, se boste sprostili in tudi zmanjšali vpliv stresa na vaše telo. Glede policističnih ovarijev se posvetujte glede jemanja metformina, ki tudi niža sladkor in ugodno vpliva na telesno težo.
Lepo se imejte, skrbite zase in za svojo družinico in uživajte v skupnih trenutkih
Forum je zaprt za komentiranje.