Povišan SHBG
Pozdravljeni!
Na pregledu na endokrinologiji so mi ugotovili povišan SHBG (151). Ker sem imela tudi visok LH (41,3), so sklepali, da gre morda za stimulacijo – brala sem, da npr. Klomid lahko poviša SHBG, za kar seveda v mojem primeru ni šlo. Androgeni so v mejah normale. Pri endokrinologu sem bila zaradi povišanega prolaktina, kar sem parkrat preverila samoplačniško v laboratoriju, povišane vrednosti so se gibale nekje do 37 mikrogram/L (zgornja meja v laboratoriju je 26.53). V času obiska pri endokrinologu je bil prolaktin “normalen”, en mesec kasneje zopet ne… Samoplačniško sem parkrat preverila tudi LH (3. dan ciklusa), ki je bil visok (skoraj 3x vrednost FSH). Sumim na PCOS, zanima pa me, kaj kažejo vrednosti SHBG? Mar ni SHBG v primeru PCOS nižji? Nekje sem zasledila, da lahko SHBG poviša tudi hormonsko zdravljenje ščitnice – sama že deset let jemljem Euthyrox zaradi hipotiroze… Bi lahko bil tu vzrok za moje zmešano hormonsko stanje (seveda je moja težava, da se trudim zanositi) in kakšne so možnosti zdravljenja? Najlepša hvala za odgovor?
Spoštovani,
SHBG je sexual hormon binding globulin ali v prevodu beljakovina, ki veže spolne hormone. Tega proizvajajo jetra. Zakaj bi ta beljakovina bila zvišana, ne vem. Bi bilo treba pomeriti vse spolne hormone pri vas, pa bi se morebiti pokazala kakšna povezava. Visok FSH kaže na odpoved jajčnikov. Pri PCOs je sicer lahko nekoliko višji LH, ki je tonično zvišan, FSH pa praviloma ni nad 10 U/L. Prolaktin, ki ni stalno zvišan, praviloma ni zvišan ampak so zgolj meritve izvedene tako, da se med samim odvzemom krvi ta hormon zviša, saj gre za stresni hormon, ki se izredno hitro odziva na stres. Za zanesljivo preverjanje ravni prolaktina je torej treba opraviti tako imenovani “ritem prolaktina”.
Instant odgovora, kaj se pri vas dogaja, torej nimam, bi pa vsaj glede na vašo željo po zanositvi predlagal kompletno preverjanje vašega reproduktivnega hormonskega stanja 2. do 5. dan vsaj FSH, LH in AMH, lahko pa tudi E2 (estradiol) in 22. ali 23. dan ciklusa še progesteron.
Pozdravljeni!
FSH ni povišan – LH vrednost je 3x FSH, torej npr. FSH 6.32 in LH 17.08. Progesteron, ki sem ga tudi že merila (okrog 21. dan ciklusa) je bil 0,4, estradiol 61 – oboje nekako v mejah normale za ovulacijsko fazo… Zdi se mi, da – kadar- ovuliram, je to bolj pozno – od 18. dne ciklusa dalje… Predlagate merjenje AMH – je to potrebno – stara sem 30? Hvala za vaš odgovor!
hm?…saj res, zapisali ste, da bi naj bil LH 41,3, ne FSH…samo, če je to bilo 3. dan ciklusa, je tudi to odločo preveč. Ampak, če je FSH ob tem bil 3x nižji, kar bi bilo okrog 13, kar je tudi že malo višje, bi to bilo kompatibilno s PCOs, pa zvišan prolaktin in zdravljenje ščitnice tudi. Vseeno bi rad videl že AMH (antimuellerjev hormon), ki bi moral biti pri PCOs zvišan. Po kompletnih izvidih bo lažje določiti način zdravljenja.
razumem, ampak 20. dan se gonadotropinov ne preverja več, če že, pa le v funkciji ovulacijskega testa, torej LH vrh. OK, da se ne zapletava v neskončnost. Možno je, da imate PCOs, ampak kot rečeno, bi bilo koristno vedeti še za druge parametre PCOs, npr. AMH…ki bi potemtakem moral bit med višjimi.