Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Povišan PSA

Povišan PSA

Spoštovani,
pri pregledu krvi so mi odkrili PSA 6.8.
Ostali podatki: starost 59, višina 169, teža 72, pritisk 105/72, holestelol 3.85, sladkor 5.4.
Prosim za odgovor, ali povečan PSA avtomatsko pomeni rak prostate?
V avgustu sem naročen na UZ in nato k urologu, drugače se počutim zelo dobro in lahko trdim, da sem v dobri kondiciji. Prehranjujem se brezmesno in večinoma presno sadje in zelenjava, nekaj malega kruha in skuhanih domačih jedi. Rad imam tudi sladice, ki sem jih pa sedaj po izvidu popolnoma opustil.
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Povišan PSA ne pomeni avtomatsko raka prostate. Vendar nakazuje tveganje za to. Glede na vaše navedbe, da ste sicer v dobri kondiciji in da ste relativno (za vprašanje raka prostate) še zelo mladi, vam vsekakor priporočam, da se stvar razčisti. K povišanemu PSA lahko prispeva vnetno obolenje in še marsikaj. Vendar – stari ste 59 in zdravi. Zato se zdi zelo smiselno opraviti biopsijo prostate. Namreč, pomemben rak prostate se lahko skriva tudi pri PSA pod 1!. Pri starosti pod 60 let je vsekakor smiselno opraviti biopsijo prostate, če je PSA nad 3. Za natančnejšo oceno tveganja, da bo najden rak, pa bi potreboval vsaj še izvid prostega PSA in izvid rektalnega pregleda prostate (opravi zdravnik ali urolog). Vrednosti holesterola, pritiska in sladkorja pri tem nimajo nobene zveze.

Takole “na prvo žogo”, če predpostavimo, da v družini niste imeli raka prostate in da je pregled vaše prostate s prstom normalen, nesumljiv za raka in upoštevaje podatke o teži in višini, ki pa ste jih posredovali, bi ocenil (če je PSA res 6.8 – dajte ga pač ponoviti in določite še prostega – to opravljajo skoraj vsi laboratoriji) tveganje, da bo pri vas najti raka prostate na biopsiji na 47%, za resnega raka (Gleason 7 ali več), ki potrebuje zdravljenje, pa 13,6% ( 95% interval zaupanja 9,4%-17,8%).

Še glede prehrane – ugodno deluje paradižnik, vedno je dober brokoli, zelenjava iz družine križnic, grozdje… Koristne so ribe. Sonce škodi koži, ampak koristi prostati.

Vendar je pomembno vedeti, da, če se raka res odkrije, ga je pri vaših letih smiselno odstraniti z operacijo. To pa pomeni, da mora takrat organizem dobro celiti in za to potrebuje beljakovine, dober hemoglobin v krvi… Večkrat opozarjam bolnike – ko vam ne bomo več mogli pomagati – takrat jejte (ali ne jejte), kar hočete. Ampak za operacijo je pa potrebno, da ste fizično močni – da imate mišice – torej da jeste dovolj beljakovin – le to omogoči dobro okrevanje, če je to potrebno. Bolje “fit and fat” (torej dobro rejen, ampak v odlični kondiciji z mišicami) kot “lean and lazy” (slabo je suhec, len in brez mišic) – ampak slednje velja za okrevanje po operacijah na splošno, drugo je vprašanje srca in ožilja.

Žal raka zaenkrat s hrano ni mogoče preprečiti. Zato predlagam biopsijo prostate, potem boste pa že videli.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani g. dr Tine,
Najlepša hvala vam za ta pojasnila, sedaj bom lažje pričakoval naslednje mesece in dopustoval malo manj obremenjen.
Ko sem morda že desetič prebiral vaš tekst, sem komaj zazanal ta del: K povišanemu PSA lahko prispeva vnetno obolenje in …. Zakaj sem sploh šel k zdravnici? Pred dvema letoma me je klop okužil z borelijo in ker se mi je sedaj na prsih pokazal večji madež, sem mislil, da je to povezano, zdravnica pa mi je za vsak slučaj napravila pregled krvi še za ostale preiskave.
Test na borelijo je bil negativen.
Nekako pred 3 meseci sem se nekje na vrtu poškodoval s staro desko, oz se mi je delček zarinil v prst na roki. Sčasoma se mi je začelo gnojiti in prst je močno otekel in bil rdeč. Ker ne grem rad k zdravniku za takšno malenkost, kot sem mislil, pač nisem šel. Ta oteklost je ostala približno en mesec, potem pa je postalo dobro in sedaj je zaceljeno. Spremljal sem, ali gre zastrupitev po roki gor, pa ni šla. Morda je pa to vzrok za vnetno obolenje. Sedaj vem, da bi moral k zdravniku takrat, toda včasih ni časa, volje ali česa drugega in ko na koncu mine, smo veseli, da je tako.
Morda pa kljub vsemu ostanejo posledice, ki se jih premalo zavedamo.
V kolikor bi lahko to bil pravi vzrok za povišan PSA pa ponovno prosim za odgovor, da se lahko ponovno posvetujem s svojo zdravnico.
Hvala vam za vaš dragocen čas in trud in želim vam obilo zdravja in sreče v življenju.

Spoštovani g. dr Tine
sem se že naročil na ponoven test krvi, tako da se res lepo zahvaljujem za vsa vaša pojasnila.
Vse dobro vam želim.
lp Miran

Spoštovani!

Tveganje za resnega raka prostate je približno 1% tudi, če je PSA pod 1. Pri vrednostih med 2 in 10 pa je tveganje približno enako. Le biopsija prostate lahko nekoliko (čeprav še vedno daleč od 100%!!!) poveča verjetnost, da ni resnega raka prostate. Zato je biopsijo prostate vsekakor smiselno opraviti.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Lepo pozdravljeni,
Dopust je mimo in tudi moj pregled na UZ.
Rezultat pregleda je povečana prostata do 6 cm, skupaj 90 ccm, po praznenju ostaja do 20 ml,
v mehur štrli 3 cm, odtok urina ni moten, kamnov ni, prostata jer dobro omejena, ovojnica je debela do 4 mm, v zgornjem levem delu je napolnjena nekoliko močneje odbojno vendar homogeno tvorbo, proti ostalem tkivu je dokaj ostro razmenjena.
Pri urologu sem naročen 14. oktobra v Mariboru.
Ali je potrebno glede na UZ k urologu kaj prej in bi potreboval bolj urgentno napotnico?
Hvala za odgovor.
Miran

Spoštovani!

Glede nujnosti ukrepanja – najverjetneje se ne mudi, vendar – ta portal ni vedeževanje, pristojnost ocene nujnosti je izključno stvar osebnega zdravnika, ki vas vidi, tega nikakor ni moč presojati prek interneta.

Bolj problematično pa je, kaj narediti v vašem primeru. Gre namreč za zelo zanimiv problem, na katerega jasen odgovor v stroki ne obstaja. Čeprav niste vprašali, se bom o tem vseeno razpisal, saj osvetljuje še eno dimenzijo problema povišanega PSA. Vaša prostata je namreč, če drži, da je velika 90 ml, zelo povečana (spet pa ne toliko, da bi to samo po sebi vplivalo na način operacije nerakave, benigne prostate – recimo torej, da je 90% prostat manjših od vaše, normala je nekje do 35 ali 40 ml, 10% pa večjih, tudi precej večje, npr. 180 ml, se, resda izjemo redko, najdejo). To pomeni, da je povišan PSA pripisati velikosti. Ne moremo pa vedeti, ali je v njej rak in tudi biopsija prostate ima veliko možnosti, da ga zgreši.

Manjka mi en zelo pomemben podatek v tem primeru, to je odstotek prostega PSA. Namenjen je ravno primerom velike prostate – če je nizek, prej in večkrat biopsija, če je visok (nad 25%) pa gre bolj verjetno pripisati povišan PSA nerakavi povečani prostati.

Če bi bili stari nad 75 let, potem je odgovor na vaše vprašanje zelo enostaven – dajte si napraviti operacijo benigne prostate in potem nadaljujte s spremljanjem PSA – operacija nerakave prostate odstrani srednji del, tisti del, kjer rak nastane najpogosteje, pa pusti; PSA bistveno upade, če začne po takšni operaciji PSA naraščati, potem je z biopsijo bistveno lažje najti raka in nato ukrepati naprej.

Ker pa ste mladi, in je, če gre za raka (verjetnost ni zelo velika), bistveno lažje napraviti radikalno prostatektomijo (operacijo raka), če prej še ni bilo posega na prostati, to zadevo zakomplicira oziroma zato bi odsvetoval klasično transvezikalno prostatektomijo.

Dobro bi bilo opraviti meritev pretoka urina – uroflow. Če je ta slab, potem bi se osebno nagibal k naslednjemu vrstnemu redu:
1. biopsija prostate – predvsem periferni del prostate, npr. 20 vzorcev, v lokalni anesteziji – pri tem se prostate tudi natančneje izmeri, napake UZ meritev velikosti prostate so lahko 50% (če biopsija najde raka, seveda sledi operacija raka),
2. uvedba zdravila dutasterid za pol leta pred posegom zmanjšanja prostate,
3. TURP – transuretralna delna resekcija prostate – predvsem srednji lobus, zelo konzervativno v predelu apeksa, z mislijo na morebitno kasnejšo radikalno operacijo,
4. nadaljevanje dutasterida in redna kontrola PSA ter ponovne biopsije prostate takoj, ko bi PSA začel naraščati.

Tudi če pretok urina še ni slab (pod 15 ml/s), bi se prav tako nagibal k zgornjemu poteku, le glede TURP bi v takem primeru bilo tudi mogoče odlašati.
Če bi bila biopsija negativna, odstotek prostega PSA pa pod 18%, je mogoče pred TURP še v tujini izvedena specialno vodena biopsija prostate – te posebne metode najdejo raka v podobnih primerih kot je vaš v 50% (drugače pa je verjetnost pozitivne biopsije manjša).

Skratka – najverjetneje je pri vas povišan PSA pripisati povečani prostati, torej ni nič nevarnega, nič rakavega, le povečana prostata povečuje tveganje za oteženo uriniranje in celo zaporo urina nekoč v prihodnje in obremenjuje mehur. Ampak to je normalna posledica dejstva, da se pač vsi staramo. Problem pa nastane, ker imate verjetno pred seboj še veliko let in je treba misliti na prihodnost – vemo, da je to (potencialen) problem, ne vemo pa še zagotovo, kaj je v takem primeru najbolje.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,
najlepše se vam zahvaljujem za vaš izčrpni odgovor.
Posvetoval se bom s svojo zdravnico. Morda mi lahko določi odstotek prostega PSA.
Sam pretok urina je dober, vsaj zdi se mi, da ni otežen. Tudi na vodo grem ponoči 1 do 2x, odvisno ali več ali manj vode popijem.
Še enkrat iskrena hvala.
Miran

PSA 5.7…….prosti 0.92……mi lahko poveste kaj to pomeni…..lp

Pozdravljeni, zanima me ali je nezdravljenje kronicnega bakterijskega prostatitisa nevarno, oziroma ali se iz tega lahko razvije kej hujsega in povzroci dodatne tezave. Imam sicer obcasne bolecine v prostati, presredku, penisu. Lulam normalno brez bolecin. Te bolecine obcasno popolnoma izginejo a se nato vrnejo. Opravil sem testiranje na spb vse ok, uz, in cistoskopijo, in veckrat pregled vode kjer je bilo tudi vse ok. Pri pregledu ejakulata je bilo zaznanih vec bakterij, vecina sem z antibiotikom odpravil. Bol me pa skrbi kako do teh bakterij v ejakulatu sploh pride saj spolnih odnosov nimam odkar so se tezave zacele.  Vsakic ko sem opravil analizo ejakulata je bil drugi rezultat tako da si ne vem predstavljat kako do okuzbe pride. Ali zadostuje ze da pridem v stik s penisom in necistimi rokami, al pri cistoskopiji… Pri pregledu mi je urologinja dejala da so bakterije spet prisotne in da pac ce ni vrocine in drugih tezav da naj pac tako zivim. Zanima me vase mnenje oziroma nasvet kako naj ravnam. Hvala lepa

Pozdravljeni,

 

lepo prosim za razlago UZ izvida ledvic. Cista je velika 20.35 mm.

 

Jetra so normalne velikosti in ehogenosti parenhima.

Fokalnih patomorfoloskih sprememb v jetrih ni videti.

Zolönik je normalne velikosti,na steni in v lumnu ni patoloske vsebine.

Zolini vodi niso dilatirani

Trebusna slinavka je primerne ehomorfologije.

Vranica je normalne velikosti in ehogenosti parenhima.

Ledvici sta normalnega polozaja, oblike in velikosti.

V parenhimu zg. tretjine dese ledvice kompleksna cistina formacija, stena je iregularno

zadebeljene, v lumnu je nekaj ehogene vsebine. Amorfne kalcinacije?

Drugih atomorfoloskih sprememb v ledvicah ni videti.

V nadledvicnih lozah ni patomorfoloskih formacij.

Abdominalna aorta je aterosklerotsko spremenjena, elongirana,normalnega premera. Ob aorti ni sprememb.

Secni mehur je dobro polnjen,ni spremenjen.

V podrocju rodil ni posebnosti. Proste tekodine ni

Mnenje: Kompleksna cista v levi ledvici (sonografsko Bosniak 3) Za boli natanino oceno je

indicirana CT ali MR preiskava s kontrastom.

UZ dimelj :

Pri spontanem dihanju in izvajanju Valsalvinega manevra v desnih dimijah ni sonografskih znakov za eventuelno ingvinalno hernijo.

V levih dimijah je ze pri spont. dihanju vidna ingvinalna hernija, ki vsebuje ozkocrevesno

vijugo, ki se na prtisk s sondo reponira.

Vrat hernije preno meri okoli 2cm.

MNENJE: Ingvinalna hernija levo.

 

 

Je nujno takojšnje ukrepanje?

Lp

New Report

Close