povišan pritisk po porodu
Spoštovani,
leta 2010 sem rodila, nosečnost je potekala bp, pritisk je bil normalen. Dva dni po porodu pa se mi je začel pojavljati visok pritisk (do 175/93). V bolnici so mi naredili preiskave, pregledal me je kardiolog in niso našli posebnosti. Pitisk se mi je sam po sebi uravnal po 6 tednih po porodu. Nato sem v začetku letošnjega leta imela umetno prekinitev nosečnosti v 13.tednu (trisometrija 18. kromosom) in se mi je spet pojavil nekaj dni po splavu povišan pritisk (do 160/90). Sedaj sem spet noseča (25 teden) in do sedaj je pritisk bp, vendar me spet skrbi povišan pritisk po porodu. Ali mogoče veste zakaj bi se lahko pri meni pojavljal povišan pritisk?
Hvala.
Spoštovani,
dokler gre za prehodne motnje, to ni zelo pomembno za zdravje. Seveda je primerna pozornost in po potrebi tudi začasno zdravljenje, kaj bi bilo točno ozadje hipertenziji po vsaki zaključeni nosečnosti pa žal ne vem. Očitno gre za neko pretirano odzivnost ožilja drobnih arteriol v periferiji na snovi, ki povzročajo njihovo krčenje, takšne snovi pa se v povečanem obsegu izločajo v času tik pred porodom, med porodom in do nekaj tednov po porodu. V fizioloških razmerah to žensko po porodu lahko reši pred prenizkim krvnim tlakom, če izgubi preveč krvi, pri vas pa ta mehanizem zaščite očitno prekoračuje svoj okvir.
Spoštovani,
hvala za odgovor. Zanima me še nekaj. Moja ginekologinja mi je v 30 tednu merila pretoke in so ok. Vendar sem tega dne na pregledu imela pritisk 140/80, minuto za tem merjenjem pa 135/79. Urin je bil bp. Seveda si sedaj merim pritisk tudi doma, ki ne presega 135/80, če počivam nekaj minutk pa pade pod 125 zgornji in spodnji pod 75. A je ok, da mi je merila pretoke tako pozno, ker berem, da se ponavadi merijo prej? A bi lahko pritisk kazal na preeklampsijo?
hvala za odgovor,
Spoštovani,
preeklampsija – eklampsija je prvenstveno bolezen prve nosečnosti z določenim partnerjem, zato mislim,da za to ni večje skrbi. Tudi krvni tlaki so kar v redu. Pretoki se sicer merijo nekje okrog 24. tedna, ampak kasnejše meritve tudi veljajo, ker v primeru, da se do 24. tedna ne normalizirajo, ostanejo spremenjeni do konca nosečnosti.
Lepo pozdravljeni,
stara sem 32 let, 5.12 sem rodila s carskim rezom. V porodnišnici nisem imela tezav s krvnim tlakom, prav tako ne tekom nosečnosti.
Doma sem vceraj začutila bolečine na zatilju, ki so segale v glavo in pa šumenje v ušesih, zato sem izmerila pritisk, ki je bil 154/126.
Odpravila sem se v porodnišnico, kjer je bil pritisk priblizno uro in pol kasneje normalen. Ostala sem na opazovanju, krvni in urinski izvidi so brez odstopanj.
Danes zjutraj je bil pritisk zopet povisan (zgornji preko 150, za spodnjega ne vem točne vrednosti).
Tekom dopoldneva se je umiril in ob 17. uri zopet narasel na 141/92. Naslednjo vrednost bodo izmerili ob 21.00 uri.
Skrbi me kaj se mi lahko zgodi ob tako povišanih vrednostih in nihanju krvnega tlaka?
Ali je mozno, da bi dobila terapijo glede na to, da vrednosti niso povisane ves dan in bi jo doma vzela po potrebi?
Zdravnika ne srečam, le medicinske sestre.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
hm? Običajno v bolnišnicah vsaj 1x dnevno do pacientov pride zdravnik, ki opravlja rutinsko vizito, zato je res nenavadno, da bi vas zdravnik ne videl vsaj takrat. Sicer pa vaši tlaki še niso ogrožujoči in zato ni nujno, da bo potrebna terapija. Ste pač po porodu in pri nekaterih v obdobju po porodu (cca. 6 tednov) lahko pride do prehodnih motenj v regulaciji krvnega tlaka.
glede na to, da ste po porodu in da pričakujemo še spontane “popravke” regulacije tlaka, vaše izmerjene vrednosti pa niso življenje ogrožujoče, poleg tega opisujete tudi nihanja navzdol, bi vašega tlaka za enkrat ne zdravil. bi pa predlagal, da si tlak merite 3x dnevno v standardnih pogojih (sede v miru in ne takoj po fizični aktivnosti ali dojenju) ter vrednosti zapisujete v tabelo ter da ste v navezi z zdravnikom, če bi tlak slučajno za več kot uro, dve prekoračil vrednosti 160/100 mmHg .
Spostovani dr. Pušenjak.
Tudi meni se je po porodu pojavil visok pritisk in sicer 4. dan po odpustu sem ga imela 170/110. Krvni izvidi in urin so bili bp, splosno pocutje v redu. Rodila sem drugic, v casu nosecnosti (zadnji tedni) je bil moj pritisk do 140/95. Iz bolnice sem sem bila odpuscena domov s terapijo Cordipin xl in sicer 2x na dan, ko bi pritisk padel pod 140/90 pa le 1x na dan. Ze skoraj deset let sem tudi na terapiji s Propranololom (v nosecnosti sem jemala 10 mg – cetrtinko tablete). Terapija mi je bila uvedena zaradi esencialnega tremorja in migren, takrat sem mi je znizal tudi krvni tlak in srcni utrip, oboje je bilo mejno povisano. Danes sem 4. tedne po porodu in po terapiji s Cordipinom se zelo slabo pocutim – hudi glavoboli, nemir, pritisk v usesih in rdecica na obrazu. Tlak je bil sicer s terapijo urejen – max. do 135/90 (jemala sem tableto 1x na dan). Ker vec nisem prenesla tako slabega pocutja, sem v zacetku tedna prenehala jemati tablete in stiri dni je bil moj pritisk cisto v redu, vceraj zvecer pa ponovno 150/100, zato sem vzela tableto Cordipin in ponoci me je napadel zelo hud glavobol. Naj omenim se, da so me med nosecnostjo in po porodu zelo prestrasili s pritiskom in da postanem anksiozna samo ob misli na pritisk, kaj sele, ko si ga merim in sem v pricakovanju vrednosti. Internist, ki mi je uvedel terapijo, je ta moj strah razumel, vendar je mnenja, da se mora pritisk urediti. Ali se lahko npr. tablete Cordipin vzamejo le “po potrebi”, ko je pritisk zelo povisan? Ali bi bilo bolje zvisati odmerek Propranolola (pred nosecnostjo 2 x 20 mg), ce je sploh odmerek dovoljen v casu dojenja?
Nameravam tudi na pogovor k osebnemu zdravniku, bi bila pa zelo hvalezna za vase mnenje.
Najlepsa hvala in lepo pozdravljeni!
Spoštovani,
pri toliko negotovostih okrog vašega krvnega tlaka (psihoza, strah ipd.), ki vsi lahko vplivajo na aktualne meritve tlaka, katere potem zelo slabo izkazujejo vaše povprečne vrednosti, bi zelo težko ugibal, katero zdravilo in koliko bi bil pri vas smiselno uporabiti, če sploh. Po mojem bi rabili vsaj 24 urno kontinuirano merjenje krvnega tlaka (holter), da bi dobili boljši vpogled v vaš konkretni problem.