Povišan mioglobin pri 2,5leti stari deklici
Pozdravljeni.
Hčerki se je pred dnevi nenadoma zavrtelo in je padla na rit. Ko se je dvignila je bila še omotičena in ni mogla stati oziroma hoditi naravnost, ko sem jo položil v naročje se je tudi zvijala prek moje roke nazaj. Ona se je temu vsemu smejala po približno dveh minutah se je vse skupaj umirilo. Šli smo k zdravniku naslednji dan in nas je napotil v bolnico na preiskave. Kakšen mesec pred tem je imela vnetje ušes in vročino 3 dni, tudi do 40 stopinj C.
EKG izvidi so ok, kri tudi edino mioglobin ima povišan. Vrednost izmerjena pri njej je bila 117μg/L.
Kaj menite o tem, mogoče na kaj se fokusirat v bodoče in pri nadaljnih preiskavah ki jih bo imela naslednji teden?
Ko sem šel malo brskati po spletu se dosti omenja mišice in zadeve povezane z njimi.
Naj dodam še to da je imela dva dni po pregledu vročino in sedaj je mimo, je zdrava.
Rastejo ji še 5ke zobje in zaradi tega mislimo da tudi manj je, ker drugače kar rada poje dosti.
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Mioglobin je razgradni produkt mišičja – ki se seveda tudi stalno obnavlja, zato je njegova prisotnost v krvi, urinu pričakovana. Razgradnja se lahko začasno poveča ob boleznih, ki zajamejo tudi mišice (in to so praktično vse viroze), ob prekomerni fizični aktivnosti, ob poškodbah…
In res izjemoma (a so takrat vrednosti bistveno višje, vsaj 10-100x) ob boleznih (večinoma genetskih), ki vodijo v prehitro odmiranje mišičnega tkiva (tim. miopatije, nevromiopatije). Ki pa so res redke, še zlasti v tem starostnem obdobju. Omenjam jih samo zato, ker boste ob svojem brskanju po netu morda naleteli nanje in takoj (povsem po nepotrebnem) imeli črne misli.
Glede na vaš opis sicer razlog njenega “zavrtenja” in padca na rit ni čisto jasen – še najbolj verjeten pa v sklopu blage viroze ali fizikalno – ob hitrem obratu. In če se je padcu samo smejala, tudi pomeni, da ni bilo nobenih znakov za kakšno drugačno izgubo zavesti.
Čim manj viroz vam želim (letošnja zima je res “virusno” izjemno aktivna, epidemije RSV, gripe, rinoviroz, adenoviroz, metapnevmoviroz, koronaviroz …. se kar združujejo in trajajo, trajajo),
Pozdravljeni.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Bili smo pri pediatru, vzeli so ji še enkrat kri in izvidi so bili ok, mioglobin ni bil več povišan.
Kot ste napisali v vašem odgovoru je bil povišan takrat zaradi viroze.
Res je letošnja zima je kar pestra z virozami, nekaj smo jih tudi mi imeli.
Hvala enako tudi vam.
Lep pozdrav.