Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Povišan LDL, zelo nizki trigliceridi

Povišan LDL, zelo nizki trigliceridi

Spoštovani,

bila sem na pregledu na Medicini dela. Dobila sem naslednje izvide:

Skupni holesterol: 6 mmol/L

LDL: 3,5 mmol/L

HDL: 2,1 mmol/L

trigliceridi: 0,4 mmol/L

Ker sta bila LDL in skupni holesterol povišana, so mi dali diagnozi hiperlipidemija in mi priporočili dieto.

Jaz pa bolj kot berem, bolj se mi zdi, da moj izvid ni tako problematičen? Saj imam HDL kar lepo visok, trigliceride pa po nekateri tuji literaturi celo prenizke? Sedaj če grem na dieto, bom po možnosti še shujšala (ITM imam normalen okrog 20) in si še znižala trigliceride? Sem zelo športno aktivna (4-6x na teden), je pa res, da sem imela zadnje obdobje nadpovprečno stresno (ne vem, če je lahko to vzrok za povišan LDL).

5 let nazaj sem imela trigliceride enake (0,4 mmol/L), HDL 2,0 mmol/L, LDL 2,6 mmol/L.

Še to – stara sem 35 let.

Spoštovana,

Imate zelo ugodne vrednosti HDL holestreol, prav tako imate dobro razmerje med celotnim in HDL holesterol, ki naj bo manj kot 5, pri vas pa je 2,85 kar je dobro. LDL je po novih smernicah zvišan, kajti prej je bila meja 3,5 mmol/L, zdaj pa priporočajo pod 2,5 mmol/L. Vsekakor je boljše imeti vrednosti LDL čim nižje. Skratka, stanje pri vas še vedno ni zaskrbljujoče, priporočena dieta, pa ne pomeni stradanja in izogibanja hrani. Treba se je izogibati hrani, ki vsebuje veliko LDL holesterola, predvsem konzervirani in drugi hrani, ki ima velik transmaščobnih zdravju najbolj škodljivih maščob.

LP

Pozdravljeni,

Se bom priključila kar tej debati, upam da je to ok. Pred časom sem šla pregledati kri in po dobljenih izvidih in dopisanem mnenju sem malce zmedena. Napisali so mi namreč, da imam povišano tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni. Zavedam se, da imam prenizek HDL (prenizkga imam že vsa leta odkar hodim na preglede, nič mi ne pomaga, da bi bil višji), ampak imam pa ostali holesterol v dobrih mejah in celo premalo trigliceridov. Za CRP je referenčna vrednost manj od 3. Zakaj imam torej povišano tveganje?

Vrednosti imam naslednje:

Holesterol: 4.1

LDL: 2.2

HDL: 1.1

Trigliceridi: 0.5

CRP visoko občutljiv: 1

 

Hvala za odgovor!

 

 

Spoštovana

Ali ste mogoče kako družinsko obremenjeni? Krvni izvidi glede holesterola in triglicridov niso problematični kljub nizkim vrednostmi HDL. Kar se tiče CRP testa tukaj je pomen rezultatov: raven CRP nižja od 1,0 mg/L — nizko tveganje za KVB (srčne bolezni) Raven CRP 1,0 mg/L in 3,0 mg/L — zmerno tveganje za KVB. raven hs-CRP nad 3,0 mg/l — visoko tveganje za KVB.

Ne mislim, da ste pomembno ogroženi za KVB (kardio vaskularne bolezni).

LP

Hvala! Nisem imela nobenega pogovora glede družinskih bolezni, tako da ne vem iz kje bi to lahko sklepali.

Mi je pa čudno, ker sem imela 2 leti nazaj CRP 0.6, zdaj pa je šel na 1. Ali mgoče stres močno vpliva na nivo CRP-ja? Oziroma kaj je največji vpliv na CRP?

 

Spoštovana

Razlika CRP je minimalna in nepomembna.

Zdravo

da še jaz pristavim svoj lonček skrbi..torej, hdl- 1,35mmol/L, ldl-3,63mmol/L, trigliceridi 1,4mm/L. Diagnoza hiperholesterolemija. čudi me to ker jem zdravo, treningi 5-6x tedensko; ne telovadba ampak trening.
morda posledica vsakodnevnega uzivanja 3-4 jajc?

 

lp G

Spoštovana

Diagnoza “hiperholesterolemija” je malce pretirana oz. le delno drži. Včasih so vrednosti LDL holesterola do 3.5 mmol/l, smatrali še normalno, danes je to zmanjšano na 2.5..Res je, da imate malce nižje vrednosti dobrega HDL holesterola. Prehrana le delno vpliva na nivo holesterola, saj 80% le tega nastaja v jetrih, neodvisno od načina prehranjevanja. Vseeno bi pa priporocil, da zmanjšate vnos jajc (rumenjak), ker vsebuje večje vrednosti holesterola, ni pa potrebno v celoti izločiti jajca iz prehrane.

LP

 

Vrednosti imam naslednje:

Holesterol: 6,9

LDL: 4,6

HDL: 1,8

Trigliceridi: 0.6

 UZ in CT: blago zamascena jetra

170cm

50kg

ne jem popolnoma nic mastnega

mogoce je problem deden?

kupila sem si biostatine in pojem zvecer eno tableto ob jedi

sem pa skoz utrujena in imsm tudi tezve z ledvicami (vcasih urniram dopoldne v eni uri 3x, vcasih celo popoldne nic kljub popiti vodi 1,5l)

kaj priporocate da jem?

apetit je zelo slab. Sploh zjutaj ne morem jest par ur nic in sem sita skoz.

CT je pokazal tudi neko blago infusticenco trebusne slinavke.

Spoštovana

Začel bi z t.i. insuficienco trebušne slinavke, ki po mojem povzroča kar nekaj težav, predvsem izgubo apetita in telesne mase. Namreč pankreasna insuficienca je stanje, ki se pojavi, ko trebušna slinavka ne proizvede dovolj specifičnega encima, ki ga telo uporablja za prebavo hrane v tankem črevesu. V zvezi z motnjami prebave zaradi kroničnega pankreatitisa se običajno predpisujejo encimski dodatki. Ti dodatki so v obliki tablet, ki vsebujejo encime trebušne slinavke. Tablete se jemljejo pred in med vsakim obrokom. Obstajajo poročila o uporabi antioksidantov (selen, vitamin A, vitamin C in vitamin E) za zmanjšanje vnetja trebušne slinavke.

Odvisno od vrste dodatkov se lahko predpiše tudi antacid, saj nekatere dodatke trebušne slinavke razgradi želodčna kislina.

Priporočljive so tudi spremembe v prehrani. Ker se maščoba lahko tako močno slabo absorbira, se lahko predpišejo dodatki vitaminov, topnih v maščobi (vitamin D, A, E in K).

Kar se tiče vrednosti holesterola in krvnih maščob (trigliceridi), bi dejal, da prav zaradi pomanjkljivega delovanja trebušne slinavke in izogibanja maščobam (kar je OK), imate zelo ugodne vrednosti trigliceridov (0,6 mmol/L, normalno do 1,7 mmol/L), vrednosti LDL holesterola (slab holesterol) pa so previsoke. HDL (dober) holesterol je ugoden. Čimveč tem bolj.  Izogibanje hrani z maščobami ugodno vpliva na raven trigliceridov, ne pa vedno na raven holesterola, kajti holesterol se nahaja tudi v nemastni hrani, vključno z ribami itd.. vendar večji delež, ca 80% holesterola nastaja v jetri neodvisno od prehranjevanja, torej možno je, da ste družinsko (dedno) obremenjeni. Razmislil bi o uporabi zdravil za zvišan holesterol (statini).

 LP

antacid? 

biostatini niso ok?

statinov bi se izognila zaenkrat zaradi stranskih ucinkov.

kreon encime ze jemljem vendar ni nekega rezultata v razgradnji hrane.

 

Odgovor na objavo uporabnika
tia69, 19.10.2023 ob 16:17

antacid? 

biostatini niso ok?

statinov bi se izognila zaenkrat zaradi stranskih ucinkov.

kreon encime ze jemljem vendar ni nekega rezultata v razgradnji hrane.

 

Naj se povem da imam 38 let, brez otrok, 170/50.

in da mi ze 2 leti noro izpadajo lasje, prav tako sem brez dlak na rokah in nogah, koza pa je mastna, a ko se stusiram je suha. Ob tusiranju pa imam obcutek kot da je koza polita z oljem.
Tudi potim se pod pazduho zelo mocno in prav tako pri 25c po celem telesu kot se nisem nikoli. Opazam pa vse te tezave bolj po preboleli koroni v letu 2022.

Kaj mislite da so za vse to kriva zamascena jetra bolezensko? In da je virus samo se poslabsal vse.

Kako si lahko se pomagam?

Imam pa od letos tudi diagnozo Hasimoto vendar brez zdravil ker je TSH mes (0,5-1)

Spoštovana

Antacid je zdravilo proti pretirani proizvodnji želodčne kisline. Statinov se ni treba izogibat, ker niso vedno prisotni stranski učinki in ce so, so večinoma blagi in začasni. Koristi statinov odtehtajo morebiten škodljiv vpliv stranskih ucinkov statinov.

Lp

New Report

Close