Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Povišan kalcij

Povišan kalcij

Spoštovani!

Sem 65 letna upokojenka, doma poleg gospodinjskih del opravljam dela na vrtu in manjši njivi. Že dalj časa se zdravim zaradi hipertenzije, zadnje čase uporabljam Amlopin 10mg (1 tableto zjutraj). Moj zdravnik pravi, da mi verjetno zaradi teka otekajo noge. Enkrat letno hodim na kontrolo k internistu zaradi srca; za pravilno delovanje srca jemljem Darob mite 80 mg (2 krat pol tablete na dan).
Pred nekaj meseci (februarja) mi je v krvi bil ugotovljen zvišan kalcij, največ sem imela 2,9. Kakšnih kalcijevih tablet nikoli nisem jemala. Ker je zravnik sumil na nepravilno delovanje ščitnice me je poslal na preiskave v bolnico, vendar nobena od različnih preiskav ni pokazala vtroka za povišan kalcij. od taktat hodim na redne kontrole kalcija, vrednosti se gibljejo od 2,6-2,8. Malo sem shujšala, včasih sem utrujena, zadnje čase pa me je začelo srbeti po telesu na različnih mestih (pojavili so se mali izpuščaji, zgledajo kot majni piki komarja).
Zanima me, za kakšno bolen gre? Obstaja kakšno zdravila zoper nje. Bi morala držati dieto (moj zdravnik trdi, da ne)? Svetujte mi prosim, kaj naj naredim; kako znižati kalcij?

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!

Zaenkrat ga pustite pri miru. Po svoje je to celo ugodno, saj je dobra zaščita pred osteoporozo. Sumili so najbrž na nepraviono delovanje obščitnic, a če so te v redu, potem lahko mirno čakate na letne kontrole.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Ponovno lepo pozdravljeni!

Za prejšnji odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Ste me pomirili! V petek sem bila na kontroli kalcija- 2, 6…torej normalno.

Imam pa še zmeraj en problem, ki sem ga že prejšnjič omenila-srbenje. Pred tremi tedni so me začela srbeti roke (okrog rame in pazduho). Potem sem opazila majhne “pike” (ne vem kaj je, izgledajo kot manjši piki komarja). Danes sem jih opazila tudi na trebuhu. Srbijo…..včasih bolj včasih manj, vendar ne izginejo. Kaj je lahko razlog za moj problem? Je lahko kaj resnega (npr. levkemija ali kaj podobnega). Naj spomnim še na to, da sem shujšala (nenačrtno!) za nekaj kilogramov.

Hvala vnapraj! Lep pozdrav!

Spoštovani!

Res sem spregledal vaše srbenje. Žal vam pri tem ne bi vedel svetovati. Tudi, če bi videl, vam najbrž ne bi zanl razložiti, za kaj gre. Verjento bo treba počakati še nekaj časa, da se pokaže še kak znak, ali pa da tudi ta izpuščaj in srbež izgineta. Pri levkemiji se spremeni število levkocitov. Brez spremembe prehranjevalnih navad tudi teža ne pade, zato bodite pozorni na potenje, bolečine, spremembo prebave ipd. in se posvetujte z zdravnikom o njih, če se pojavijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close