Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija POVIŠAN HORMON ŠČITNICE PRI NOVOROJENKI

POVIŠAN HORMON ŠČITNICE PRI NOVOROJENKI

Pozdravljeni!
Vceraj sem s svojo 3-mesecno vadila pasenje kravic. Ker je pri tem bolj lene narave, sem jo prijela na podrocju kljucnice, dvignila s trebuscka in ji skusala spodviti rokice. Pri tem sem jo ponesreci pri dvigu s prsti pritisnila na sapnik, da je zakasljala, kar me je zelo prestrasilo. Potem ni bilo tezav. Zdaj me skrbi, da ji s tem nisem kaj skodovala, sploh ker je tam scitnica. So kaksni znaki ob poskodbi sapnika ali scitnice?
Najlepsa hvala za odgovor.

Draga prezaskrbljena mama,
seveda niste naredili nobene škode, ko ste ob vaji za pasenje kravic (ki res ni nujna, saj to veščino dojenčki osvojijo z ali brez vaje 🙂 malo pritisnili v področju sapnika in sprožili refleksni odgovor kašlja. Da bi poškodovali sapnik (ali celo ščitnico, ki je odlično zaščitena), pa na ta način nikakor ni mogoče….
(Me pa “skrbi”, kakšne stiske vas čakajo, ko se bo mala pričela kobacati in pridobivati modrice ob “bližnjih srečanjih” s predmeti v okolici. Najbolj si lahko pomagate, če si malo “dvignete prag” za paniko in si dopoveste, da tudi takšni dogodki sodijo v povsem varno odraščanje in pridobivanje samostojnosti.)
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni Ga. Lili!
Se enkrat se obračam na Vas. Danes, 10 dni po rojstvu sinka, sem domov prejela pošto za ponovni presejalno testiranje, zaradi mejno povišane vrednosti TSH (12). Seveda sem zelo zaskrbljena. Sama nisem bila pozorna na svoje delovanje ščitnice, vem samo, da sem zaradi neplodnosti v preteklosti dala preveriti hormone in TSH je bil v okviru normale. Se lahko to potem tudi spremeni? In sedaj se sekiram, če imam res probleme s ščitnico in sem sinku naredila nepopravljivo škodo, saj sem brala da lahko pride do možganskih okvar.. Sem jaz v nosečnosti imela vpliv na razvoj njegove ščitnice? Stres, prehrana? Res ampak res sem čisto zaskrbljena.

Prav nič vam ni treba skrbeti, vrednost TSH 12 je mejna in kar pogosta v času, ko zaradi hitrejšega odpusta domov jemljemo novorojenčkom vzorce krvi na filter papir bolj zgodaj kot včasih (v prvih 24 urah je TSH vedno močno zvečan). Prave hipotiroze se vedno pokažejo z višjimi vrednosti, tudi nad 200. In takrat staršev nikoli ne kličemo na ponovni odvzem krvi na filter papir v porodnišnico, ampak jih usmerimo neposredno na Pediatrično kliniko.
Iščemo pa prirojene nepravilnosti ščitnice s premajhnim izločanjem ščitničnih hormonov, ki so pogosto genetsko pogojene in nimajo prav nobene povezave ne z materino prehrano ne z njenim delovanjem ščitnice.
Torej kar mirno se odpravite na ponovno testiranje (če prihajate k nam v Ljubljano, se morda še srečava “v živo”), vse dobro, ostanite zdravi,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša Vam hvala za pomiritev ga. Lili. Ja jutri, od pol 9 do 10.00 ure morava priti na ponoven odvzem v porodnišnico Lj. Je bil pa vzorec vzet 3 dan, pri odpustu iz porodnišnice in to iz glave. Ne vem zakaj, ker vem da ponavadi jemljejo iz pete. Je pa mali Oskar bil lahek za gestacijo, s porodno težo 2850g.. Če ima to kaj veze. Je možno tudi, da bo ob ponovnem testiranju vse znotraj normale? Kolikšna mora biti potem vrednost? Koliko časa pa moramo čakati na nove rezultate?

Potem se pa vidiva, sem jutri določena za kritje tega dela ambulante. Pridite kar pred 9.30, kasneje zna biti “gosto”, ker je jutri svetovni dan prezgodaj rojenih otrok in imam kar nekaj “medijskih” obveznosti.
Iz žile (vene) v koži na glavi sedaj vedno jemljemo vzorec zato, ker je z novim testom na presnovne motnje (MS-MS, uveden z letom 2019) potrebna večja količina krvi, kar je težko nabrati (brez bolečega stiskanja nogice).
Za normalno jemljemo vrednost TSH med 0 in 8 enotami.
Zelo zelo verjetno je, da bo kontrolna vrednost normalna.
Analizo sicer naredijo hitro (delajo 2x tedensko, torej so rezultati v 2-3 dneh), a vas v primeru normalnega izvida ne obveščajo/mo ponovno. Se bova pa dogovorili, da ne bo panike :-).
Na svidenje,

Zivjo ga. Lili.
Z veseljem sporočam, da sem danes klicala h Vam in izvedela, da se je TSH znižal na 4, tako da je znotraj okvirja in vse super! Vesela zelo! Najlepša hvala ker ste me tako lepo pomirili v torek. Res lepo srečati takšnega srčnega zdravnika!

New Report

Close