Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Povišan holesterol

Povišan holesterol

Pozdravljeni,

stara sem 58 let, že nekaj let imam povišan skupni holesterol med 7.2 – 7.8 mmol/L. Zaradi slabe genetike (v ožjem in širšem sorodstvu so bile smrti predvsem zaradi srčno-žilnih bolezni / srčne in možganske kapi, infarkti), vas prosim za pojasnilo glede biokemijskih preiskav holesterola. Bojim se, da se mi LDL holesterol nabira na stene žil.

Zadnji izvid je naslednji: S-Holesterol=7,8, S-HDL holesterol=3,53, S-LDL=3,79 mmol/L. S-Trigliceridi=0,55 mmol/L. 

– Ali je visok skupni H.. posledica visokih vrednosti HDL in LDL?

– Zdravo se prehranjujem in sem fizično aktivna

Hvala in lepo pozdravljeni.

Spoštovana

Res imate povišan celotni kakor tudi LDL holesterol. Ciljne vrednosti LDL holesterola so vsaj <3 mmol/L, kar pa je pri vas fantastično dobro, so vrednosti dobrega HDL holesterola, ki ja zaščitni holesterol in v bistvu ima funkcijo, da pobira iz krvnih žil slab LDL holesterol. Zaželjeno razmerje med celotnim in HDL holesterolom je pod 4, v vašem primeru pa je 2,2 kar je fantastično dobro. Glede na družinsko obremenjenost s srčno žilnimi dogodki, mogoče vseeno ne bi bilo slabo, da bi jemali manjše odmerke statinov, ki poleg zmanjševanja LDL holesterola, sodelujejo tudi pri stabilizaciji ev. plakov (žilnih oblog) v arterijah.

LP

Join me in the lively environment of retro bowl unblocked game; It’s a globally popular game and it’s super simple to be a member of this community.

New Report

Close