Povišan hemoglobin
Pozdravljeni, lepo vas prosim za odgovor na vprašanje. Stara sem 38 let in zadnjih nekaj let opažam, da imam vedno malo povišana hemoglobin in hematokrit. Hemoglobin okrog 166, hematokrit pa zgolj malo nad mejo (0,466).
Zdravnica ni nikoli nič omenila. Vseeno pa me zanima, ali bi me moralo kaj skrbeti? Ali bi lahko povišan hemoglobin bil posledica kakšne bolezni, stanja? Sem namreč tudi zelo izčrpana, imam temne podočnjake in se vsesplošno slabo počutim. Najlepša hvala za odgovor.
Pozdravljeni, ker gre za referenčne vrednosti in ne za “normalne” vrednosti ni nujno, da je z vami karkoli narobe in prav tako ni nujno, da so vaše težave kakorkoli povezane s temi izvidi, se eda pa se je vredno o težavah in izvidih pomenito z psebnim zdravnikom
lep pozdrav
Najlepša hvala za vaš odgovor. Z mojo osebno zdravnico se žal ne morem o ničemer pogovoriti. Pozabila sem napisati, da imam poleg hemoglobina in hematokrita povišane tudi eriteocite. Vse je povišano malo, vendar je povišano vedno. Zanimalo me je, če bi morala biti na to kakorkoli pozorna? Kot sem rekla, zdravnica ni, ampak ona mi je tudi pri povišanem železu 45 rekla, da so izvidi popolnoma normalni, večkrat me je že napačno zdravila in žal ji več ne morem zaupati.
Kar zadeva železo so vrednosti prostega železa v krvi zelooo slabo uporaben podatek in ne pove kaj dosti o ničemer, veliko bolj koristen je podatek še s podatki o zalogah železa (feritin, transferin). Vrednosti HB, E in ostalo kjer navajate višje vrednosti, pa bi primerjal s starimi izvidi
lep pozdrav