Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina povišan gama GT

povišan gama GT

Pozdravljeni,

tudi s to vrednostjo AST ni problem. Sicer tek dolžine 10 km ni tako velik napor kot maraton, a vseeno lahko, če niste vešči take dolžine in dovolj trenirani, nastane mišična poškodba in s tem za nekaj dni malo porastejo encimi. Če počakate par dni, bodo že normalni.

LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pred tremi tedni sem opravil krvni test gama-gt, izvidi so pokazali vrednost 1,20. Test sem ponovil teden kasneje, vrednost game je ostala enaka, ostalo pa je bilo takole:

– AST 0,48
– ALT 0,79
– Gama GT 1,20
– CDT 2,63

Do prvega testa sem v povprečju spil 5 piv na dan (drugega alkohola ne uživam več kot 5 let), od takrat dalje pa nisem spil niti kapljice alkohola, izjema sta bili dve brezalkoholni pivi (menda največ 0,5% alkohola).

Sicer sem zdrav, prehranjevalne navade pa vključujejo tudi redne obroke mesa vseh vrst in zelenjavo. Sladkarij ne jem, ne pijem kave. Od prvega testa tudi redno jemljem kapsule pegastega badlja.

Zanima me, kolikšna je verjetnost, da se mi v enem mesecu abstinence vrednosti izvidov spustijo v dovoljeno vrednost in ali brezalkoholno pivo vpliva na izvide.

Pozdravljeni,

brealkoholno pivo ne vpliva na izvide. Encimi se včasih v par dneh normalizirajo, včasih pa dolgo ne. Kolikšna je verjetnost: več ja kot ne. Če se ne normalizirajo, je potrebno izključiti tudi druge vzroke za povišanje, kot so žolčni kamni in primarna biliarna ciroza. Narediti je treba vsaj UZ trebuha.

LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Torej če vas prav razumem, bom počakal še en teden in potem naredil teste. Če vrednosti ne bodo uredu, bom govoril s svojim zdravnikom in prosil za UZ trebuha.

Hvala za odgovor.

Tako je!

LP

Spoštovani,

Prosim vas za strokovno razlago mojih krvnih preisakv, analizo vzrokov za takšno stanje in oceno možnosti okrevanja jetr. Pred nekaj urami sem namreč prišel z urgence, kamor sem se napotil zaradi suma na mišjo mrzlico (HMRS). Visoko vročino imam že 8 dni in vsi tipični znaki za HMRS so me kar malce prestrašili. V KC so opravili analizo urina in krvi, ki kažejo na dejanski primer HMRS. Zdravnik me je še vprašal če imam težave z jetri, ki jih dosedaj nisem imel (me je malo prestrašil). Ko sem pogledal lab. Izvid mi je postalo jasno zakaj me to sprašuje.

s-ast: 2,85 ukat/L
s-alt: 4.99 ukat/L
s-gama GT: 6.14 ukat/L
S-LDH: 9.13

Res je, da sem zadnje dni zaradi vročine in glavobola pojedel ca. 4 500mg tablete Lekadola na dan (sicer ne maram tablet sploh ne paracetamola vendar bi drugače vzel konec). Spijem največ 1 pivo na MESEC (v zadnjem mescu nič). Je pa res, da imam prekomerno telesno težo 95kg glede na višino 175cm. Star sem 34 let.

Naj dodam, da sem bil pred kratkim na testiranjih za hepatitis – negativno.

Prosim če mi pomagate identificirati razloge za tako visoke vrednosti.

Hvala in lep pozdrav.

Gašper

Pozdravljeni,

od debelosti, ki jo spremlja zamaščenost jeter, in od 1 piva na mesec nimate tako povišanih encimov. Očitno so zaradi okužbe prizadeta tudi jetra. Verjetno ste naročeni na kontrolo, da se razjasni, katero bolezen imate. Vsekakor ne uživajte zdravil in hrane oz. pijače, ki dodatno obremenjuje jetra. V par dneh bo tudi izvid, ki bo potrdil ali ovrgel sum na mišjo mrzlico. Lahko gre tudi za katero drugo virozo, ki še boj kor ta prizadene tudi jetrne celice. Počivajte! Pa srečno!

LP!

Pozdravljeni,

ker sem imel povišan gama GT, me je zdravnica poslal na ultrazvok trebuha. Ultrazvok je pokazal, da je levi jetrni lobus povečan. V njem je 10 cm velika, izoehogena, formacija s patološko vaskularizacijo. Zanime me kaj točno to pomeni?

Hvala za odgovor.

Lp
Blaz

Pozdravljeni,

odgovor na vaše vprašanje bodo dale dodatne preiskave. Z UZ se samo vidi formacijo, sestavo pa je potrebno preveriti s CT, morda vzorčkom tkiva in drugimi preiskavami. Iz opisa ne morem reči, kaj to je. Zato boste diagnostiko nadaljevali.

LP!

Pozdravljeni

prosim za razlago mojih krvnih oz. jetrnih testov.
V septembru 2015 sem opravil krvne preiskave in rezultati so bili sledeči:
S-Glukoza 6,2
S-ALT(GPT) 1,67
S-Gama GT 1,20
S-HDL holesterol 1,0
S-LDL holesterol 3,4

Sedaj sem tri mesece jemal tablete Liverin (3xdnevno), popolnoma brez uživanja alkohola,
niti koščka sladkega, nič svinjskega mesa, nič gaziranih pijač (razen voda in radenska),
shujšal 7 kg. Sem nekadilec.
Sedaj v začetku leta sem spet opravil krvne teste:
S-Glukoza 5,2
S-AST(GOT) 0,58
S-ALT(GPT) 1,91
S-Gama GT 0,76

Prosim za mnenje oz. obrazložitev (moj zdravnik mi je rekel samo kontrola čez 3 mesece).
Hvala

Pozdravljeni,

nekaj boljši so vaši izvidi že sedaj, tako da nadaljujte spremembo, ki ste jo začeli. Kontrole so zato, da vidite izboljšanje in da vztrajate pri izboljšanem življenjskem slogu.

LP!

Pozdravljeni.
Včeraj sem imela kontrolni zdravniški pregled za obnovo vozniškega dovoljenja. Ker so mi vzeli tudi kri – CTD, me zanima; v soboto smo praznovali rojstni dan (štiri dni pred pregledom),kjer sem spila kakšne 4 kozarce vina, nekaj malega tudi za novo leto. Drugače alkohola ne uživam. Ali lahko v tem času ugotovijo povišan encim CDT in kako to vpliva če delaš zdravniško spričevalo za povrnitev vozniškega?
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem. Lep pozdrav.

Pozdravljeni star sem 27 let tehtam 75 kg imam pa sledeč problem, 11.januarja sem biu na zdr. pregledu in razultati so pokazali da imam previsok Gama gt 2,6 zdravnica pa mi je povedala da maximum je 1,2. Vem da nimam problemov z ledvičnimi kamni edino december je biu malo preveč vesel…. Sedaj ne pijem druzga kot limonade vodo in ostale negazirane pijače, jemlem tudi kapsule Pegasti badelj forte in me zanima če te tablete kj pomagajo?? In ali lahko grem 1.februarja na pregled da bodo rezultati dosledni za vrnitev izpita, ali je še prekmalu za bolše rezultate?? Pa ali kajenje ima kaj veze za gama gt ali moram še to prenehat. hvala za odgovor. Lep pozdrav

Pozdravljeni,
po 1 tednu abstinence se encimi normalizirajo, če gre za akutno povišanje po krajše trajajoči zlorabi alkohola. Načeloma bi 1.2. moral imeti zaradi tega izvide že normalne. Niti ledvični kamni niti kajenje na gamaGT ne vplivajo, vsaj nikjer nisem zasledila povezave. Je pa za vas, tako za vaše zdravje kot za finančno stanje, samo koristno, da kaditi prenehate čim prej.
Kako pomaga pegasti badelj, piše v navodilih. Bolj ga ne poznam, namenjen pa je samozdravljenju. Več bi vam vedeli povedati farmacevti. Lahko vprašanje zastavite gospe na našem forumu.

LP!

Pozdravljeni,

ob navedenih količinah bi morale biti vrednosti še v mejah normale.

LP!

Pozdravljeni, moj oce je star 73 let, zadnjih 40let je spil vsak dan vsaj 2piva v priponki vam posiljam 2izvida (1.je od januarja 2.pa od marca oba 2016). Od januarja ne pije niti kaplice alkohola. Gama gt vrmo da je bil januarja povisan zaradi alk.
Lani je opravil uz, jetra so zamascena, normalna velikost jeter in vranice prostata povecana do 36.
Pred 7LETI so mu odstranili zolcne kamne+zolcnik. Nse in Psa ima ok.
Zdaj pa me zanima naslednje, LEVKOCITI SO SE povisali ali je to lahko zardi zamascenosti jeter(vnetje).
V lekarni smo kupili najmocnejse tbl za jetra.
Kaj pomeni da so povisani tudi limfociti?
Zakaj so se trombociti znizali in prav tako hb?
Zelo nas skrbi cakamo konec meseca ima hematologa.
Upam da boste lahko kaj svetovali in odg.
Ze v naprej se zahvaljujem za odg.
Lep vecer
Lp Tina

K hematologu je bil napoten zaradi opredelitve teh odstopanj. Potrebna je punkcija kostnega mozga, ki pojasni, jak je vzrok. Počakajte na izvid, ker bo pojasnil stanje in postavil diagnozo. Ali bo potrebno zdravljenje, bo na podlagi tega izvida odločil hematolog.

LP!

Pozdravljeni.

V četrtek zjutraj sem imel zdravniški pregled. Ker je moja partnerica za vikend praznovala okrogli jubilej, smo se tudi pozabavali.

V petek sem spil 4 piva, v soboto pa okoli 1 litra vina, po tem pa do pregleda nič. Običajno spijem 3 piva na teden.

Ali bi me moralo glede izvidov skrbeti?

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,
zagotoviti, da se ne bo poznalo na izvidih jetrnih encimov, vam ne morem. Abstinirajte zdaj, če vas bodo naročili na kontrolo in ponovni odvzem.
LP!

Pozdravljeni, pri pregledu za vozniški izpit so mi ugotovili naslednje vrednosti
S-alt 2,30
S-ast 0,89
GamaGT 3,45
S-cdt 0,7%

Pred pregledom nisem pil 2 meseca, na teden spijem 2,3 pive. Obstaja možnost povišanih vrednosti zaradi energijskih pijač? Na dan sem namreč popil v povprečju 1l energijske pijače. Hvala za odgovor

New Report

Close