povišan gama GT
Spoštovani!
Če so na tešče, potem imate mejne vrednosti krvanega sladkorja, ki bi ga bilo potrebno kontrolirati v naslednje pol leta in ob višjih vrednostih izvesti diagnostiko, če ne gre za sldkorno bolezen. Trenutno je še nimate. Zvišane so vrednosti holesterola, za kar pa je potrebna dieta, ustrezna količina gibanja. Tudi jetrno delovanje je slabše – kaj je temu vzrok pa je težko reči, ker sam izvid ne more dati odgovora.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem opravil zdr. pregled zaradi službe in v biokemiji sem imel povišano:
bilirubin (cel.) 22
bilirubin (dir.) 7
AST 0,74
ALT 1,18
LDH 4,46
gama GT 1,52
Povprečno spijem okoli 5 piv tedensko, je pa res, da sem bil 3 dni pred odvzemom krvi na poroki, kjer smo spili malo več.
Zanima me, v kolikem času naj bi se vrednosti znižale? In kako lahko pomagam da hitreje padejo
(trenutno čista abstinenca) ?
L.p.
Pozdravljeni,
stara sem 31 let, visoka 170cm imam 105kg, ne uzivam alkohola ali kakrsnih koli drugih mamil, ne kadim. Zredila sem se po nosečnosti (največ kg ki sem imela je bilo okoli 130kg v nosečnosti), pred nosečnostjo max 85kg. Zdravnika nisem obiskala že 3 leta, in ob preventivnem pregledu sem opravila določene teste izpostavila bi naslednje: gama GT 3,1, trigliceridi 2,9, alt 1,11, ast o,75, lkci 10,2, crp 15. Ostalo je v mejah normale… Že 15 let imam ledvične kamne, predvidevam, da gre tukaj tudi za žolčne kamne. Ali je možno, da obstaja neka napaka v mojem organizmu, ki tvori te čudne skulpture v telesu? Kako lahko to preprečim oz. pozdravim?
L.p.
Dasy
Pozdravljeni!
Bil sem na zdravniškem pregledu. Prosil bi za komentar za naslednje vrednosti:
– S- trigliceridi…………..0,54 mmol/l
– S- holesterol…………..2,8 mmol/l
– S-LDL-holesterol……..1,5 mmol/l in
– S-gama-GT…………….2,57 (mikro)kat/l
Alkoholne pijače pijem zelo zelo redko (manj kot enkrat na mesec po pivo ali dve hkrati). Pred pregledom prbližno mesec dni nisem užival alkoholnih pijač. Redno pa jemljem glukozamin slufat tablete. Ali je možno, da se zaradi jemanja teh poveča gama GT? Drugače se počutim zdravega in nimam težav.
Hvala za odgovor
zdravo pred kratkim sem imel zdravniski pregled zaradi odvzeme vozniskega dovoljenja in potem je sledilo odvzem krvi, nakar sem mogel cez dober mesec ponovno iti na odvzem krvi, ze prej pred prvim sem zmanjsal kolicino alkohola drasticno in imel abscinenco 2 meseca ne jem tablet kar se hrane tice jem vse od do mam dober apetit
zanima me pa kaj pomenijo izvidi in katerega je prevec
prvi izvid drugi izvid
mcv.90,4 88,3
ks.5,6 5,7
ast.0,38 0,34
alt.0,53 0,39
v-gt.0,56 0,50
cdt.1,8 (1,3% ) 2,1(1,3)
za mozen odgovor se ze vnaprej zahvaljujem
Pozdravljeni!
Star sem 40 let. Leta 2008 sem imel zaprtje žolčevoda in posledično tudi razlizje, tako da sem postal rumeo oz. zelen po celem telesu. V bolnici sem prebil 14 dni. Operativnga posega ni bilo ( odstranitev žolča oz. kamnov, ker so rekli da jih nimam, da je samo gosta temna sluz). Bil je pa poseg, kako se mu reče ne vem in sicer podoben gasroskopiji samo ,da prodrejo še v žolčevod.S tem so mi sprostili žolčevod in omilili bolečine, ki so bile na momente neznosne.
Pred kratkim sem bil na zdravniškem pregledu in imam nekaj testov povišanih. Zanimam me, kaj to pomeni in če je to zakrbljujoče.
Hematološke preiskave : K-MCHC – povišan – 355 normalen 310 – 350
Biokemiske preiskave : S-Trigliceridi – povišan – 3,2 normalen 0,6 – 1,7
S-gama GT – povišan – 1.97 normalen do 0,92
Pijem dva do tri piva na teden, magče kak deci vina , žganih pijač ne pijem.
Ukvarjam se z kolesarjenjem, razgibavanjem v naravi, tek, hoja v hribe, dolgi sprehodi z psom. Nisem debel ( 179cm 81kg ).Jem zravo hrano, predvsem prpravljeno doma.
Zanima me, kaj je vzrok temu povišanju.Ali se da povišane teste spraviti v nomalno stanje in kako? Ne uživam nobenih tablet.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
lp M
Spoštovani!
Če ne bi tako podrobno napisali zaužite količine alkohola, bi rekel, da v povprčeju spijete dva dcl rdečega na dan. To prinese dodatno železo in deluje na jetra s takim odgovorom.
Seveda sta obe vrenosti lahko neodvisni in nista povezani. Nekaj višja izračunan koncentracija hemoglobina v redčih krvnih celicah zaekrat brez drugih težav ne potrebuje pozornosti. Gama GT pa je lahko tudi posledica vnetja žolčevoda ali pa kamnov. UZ bi pokazal.
Trigliceridi so praviloma posledica dobre hrane.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Čisto tako mimogrede okrog brezalkoholnega piva:
Tudi sam ga pijem in to 2-3/dan, pa so laboratorijski izvidi bp. Moraš pa paziti, katero “brezalkoholno” pivo piješ. Niso vsa brezalkoholna, tudi res brezalkoholna. Nekatera navajajo raven alkohola, druga pa to spretno zamolčijo. Pivo mora biti pridelano brezalkoholno in ne, da se mu kasneje odstrani alkohol. V Sloveniji je samo en tak, kateri pa verjetno zaradi reklame ne smem napisat …
No, naj povem, da je bila ravno v tej smeri nedolgo nazaj delana raziskava in da rezultati niso bili nič kaj vzpodbudni. Edino pivo, ki je res brezalkoholno in je dobilo najvišjo oceno je pivo Bavaria 0.0%. Nekaj si lahko preberete tudi TUKAJ
Dober večer,
se pridružujem temi. Na preventivnem zdravniškem pregledu sem imela povišan S-gama-GT 0.71 mikrokat/L in pa povišan K-MCV 95. Kolikor sem razbrala iz vaših odgovorov, naj bi bilo to povezano z uživanjem alkohola. Naj povem, da pred pregledom 1 mesec nisem uživala alkoholnih pijač, lahko pa rečem, da je bilo letošnje poletje malo bolj pestro 🙂 Sicer alkohol uživam občasno. V boljši pregled naj povem, da sem imela pred 4 leti, ko 4 leta sploh nisem uživala alkohola gama GT 0,61 (referenčne vrednosti do 0.63 mikrokat/L). Sem pa imela še pred tem (kakih 7 let nazaj) povišane gama GT (rezultata ne vem natančno, ker sem ga ob selitvi izgubila, zato tudi nisem šla na ponovni pregled). Med tem časom sem imela občasne težave z želodcem, predvsem s kislino. Kakih drugih težav nimam, počutim se zdrava. Ob nosečnostih sem bila testirana na hepatitis b, katerega nimam (sem pa cepljena proti njemu). Proti koncu 1. nosečnosti sem imela povišan AST in ALT, diagnoza je bila nosečniška hepopatija. Po porodu mi vrednosti niso več kontrolirali.
Kakšnih posebnih preiskav do zdaj nisem delala, bom pa šla na ponovno kontrolo jetrnih testov. Zanima me, ali obstaja pri meni možnost žolčnih kamnov, ali je lahko kaj drugega, tretjega?
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani!
Odstopanje je tako majhno, da se na vašem mestu na podlagi teh izvidov zaenkrat ne bi vznemirjal. Če imate žolčne kamne brez bolečin, je to zdravstveno nepomembno. Če gre za zastoj žolča za radi drugih razlogov, pa se bo slej ko prej pokazal še kakšen znak.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni,
tudi moje vprašanje je podobno, sem bral tudi že vaše odgovore. Letos so mi prvič našli povišano vrednost gama GT 1.24. Meja je na 0.9.
Sploh ne pijem alkohola.
Imam več žolčnih kamnov že več kot 5 let, a zaenkrat na srečo ni bilo s kamni težav. Kaj se svetuje v takem primeru, počakat, ali bolje odstranit kamne ?
Ali se po izkušnjah iz prakse Gama GT zniža po odstranitvio žolčnih kamnov ?
Vnaprej hvala.
Pozdravljeni
Sem stara 53 let, že 15 let jemljem zdravila proti depresiji (wellbutrin, effectin, lamictal).
Od leta 2004 do sedaj so bili vsako leto slabši krvni izvidi jeternih testov. Trenutne vrednosti so:
S- Bilirubin cel. = 18
S- BiIirubin dir. = 5
S-A. Fosfataza = 3,88
S-AST = 3,22
S- ALT = 5,17
S-gama-GT = 14,86
Sedaj mi je bil ugotovljen še povišan sladkor v krvi (8) in mi je diabetolog ravnokar izdal recept za Aglurab,
poleg tega cca.1 leto jemljem amlopin za zvišan pritisk. UZ kaže zamaščena in povečana jetra, parenhimsko okvaro. Alkohol je popolnoma izključen je pa res da imam zvišano telesno težo. Težko je izbrati primerna zdravila za depresijo, ki ne bi vplivala na jetra, ker to ni enostavno.
Kakšne preiskave (glede na rezultate) so možne/jih svetujete, kakšne bolezni jeter lahko imam in kako se to zdravi?
Glede na to, da se stanje slabša že 10 let, me je strah in se na vas obračam po nasvet.
Že v naprej se zahvaljujem za vaš izčrpen odgovor in za deljenje znanja z ljudmi,
Melita