Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina povišan gama GT

povišan gama GT

Kaj pomeni pa povišanje teh dveh če ni prisoten alkohol?

LP Tatjana!

Povišan MCV je lahko tudi zaradi pomanjkanja folatov in pri nekaterih krvnih boleznih. Najpogostejši vzroki za povišano vrednost gamaGT so prekomerno uživanje alkohola, povišane koncentracije maščob v krvi, škodljiv vpliv zdravil (osebno poznam tak primer) in drugih kemikalij. Sicer pa je potrebno videti celotno sliko in vedeti kaj o pacinetu, ne zgolj dva osamljena parametra.

Matjaž

Spoštovani!

O pomembnem povišanju govorimo pri vrednostih, večjih od 105.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!
pred enim tednom sem bil na zdravstvenem pregledu, kjer je bilo ugotovljeno, da imam gama GT 2,40 (norma do 1,42)
predpisana mi je stroga alkoholna abstinenca
na teden ne popijem neč kot pet piv
zmožnost za delo mi je omejena na šest mesecev (delam v pisarni )
lp M

Spoštovani!

Pet piv načeloma na dvigne gama GT. Možno je, da imate žolčne kamne. Sicer pa je test preprost. En mesec brez piva ali eno pivo na teden in kontrola, ko bi morale biti vrednosti normalne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Danes sem dal kri in imam gama gt 3. Pred tem sem popil 4 pive je to vzrok za tako povišan gama gt.
Tudi vsak dan sem prej popil kakšno pivo.
V kolikšnem času bi padel na normalno vrednost saj sem se odločil da ne bom več pil.
Ali mi še kaj svetujete da bi ta vrednost padla na pregled grem čez 2 meseca.

Lep pozdrav

Spoštovani!

Modra odločitev.

V dveh mesecih bodo vrednosti normalne, če je vzrok alkohol. Če ne bodo, potem bi šlo lahko tudi za žolčne kamne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

pozdravljen
rada bi ,če mi pojasnete mojo težavo in sicer občasno imam hude bolečine na desni strani rebrnega loka kjer so jetra .bila sem v bolnici kjer so mi naredili uz trebuha ,gastroskopijo ,kolonoskopijo,rcp ”’nekekšen pregled žolčnih vodov . vse je bilo v redu samo na krvi so našli povišane gama teste 2.0 in kadar mi delajo teste je ta parameter povečan zakaj?ne pijem alkohola ne jem mastnih jedi samo ena stvar je in to bi lahko bila psiha živci je možno da to povečuje gama teste?

Spoštovani!

Napadi so podobni napdom žolčnih kamnov, in tudi zvišane vrednosti gama GT so skladne s tem, le na UZ jih ni videti. Mogoče gre za začetno – mulj – obliko. Drugega pravzaprav niti ne bi moglo biti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Imam težave kot vsi zgoraj SPG -6.6, SPgamaGT -5.50, SPA-2.75.
Star sem 30, ne pijem alkohola(nikoli ga nisem, recimo pivo v enem letu), nobene tablete, UZ vse O.K. Ni kamnov. Pred petimi leti, ko sem hodil še na fitnes, sem jedel proteine, bcaa,…… vse kar se lahko kupi v trgovini. Kakšen mesec sem užival prepovedana poživila (steroi..-tablete). Mislim da je to razlog, mogoče tudi ne (upam). Moram na pregled h gastroenterologu. Kaj lahko pričakujem???? Je kakšna možnost da se izboljša stanje, oziroma da bo vedno slabše. Hvala za Vaš odgovor.

lp

Star sem 36 let in moram opraviti krvni pregled z razlogom da mi podaljsajo vozniški izpit. Prvi test je pokazal povisanje gama gt in sicer 1,8. Naslednji teden sem pil samo vodo ker priznam da sem prej spil malo preveč coca cole. Štiri dni pred ponovnim odvzemom krvi sem spil malo manj kot 3 litre piva, pred tem pa dva tedna tudi kapjle ne pa tudi drugače ne pijem prav pogosto. Po tisti tedenski vodi in čaju( jedel sem normalno) sem se celo zredil za slabe dve kili. Drugi odvzem je pokazal 2,99. Zdaj bi vas pa prosil če mi poveste kaj od naštetega dviguje gamo:
Jajca, piščanec, sol, cigarete, špagete, ganoderma lucidum(kava), sladkan čaj, pivo( to sigurno), red bul( v zadnjem mesecu sem jih spil mislim da 6,7), Olje oziroma maščobe
Drugi rezultati so vredu razen levkociti so na 17
Hvala za vaš odgovor

Spoštovani!

Stara sem 35let, visoka sem 170cm težka pa 70kg. Včeraj sem opravila krvni pregled.S-ALT imam 1.85 in S-GAMA GT imam 2.40 kaj pomenijo te izvidi? Hvala

Spoštovani Damjan 76!

Če prav razumem, popijete prevč alkohola. Brez alkohola en mesec in ponovna kontrola.

Apošotvana 2ana!

Možno bi iblo, da imate žolčne kamne. Opravil bi UZ trebuha.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,
pravkar sem dobila izvide “službenega”pregleda in sem bila kar malo osupla. Dejstvo je, da se redno ukvarjam s športom, jem zaradi ne-časa malo kampansko zvečer pa si res potem privoščim pivo ali dve..Izvidi pa so naslednji: S-gamaGT 2.76, S-Holesteroli 5,8, K-Levkociti 11,3, K-Hemogloin 165, K-Hematokrit 0,49, K-Eric-MVC 102, K-Eric-MCH-34,4, K-Eric-RDW 11,2, Nevtrociti (seg) 77,9, Limfociti 15,3. Diagnoza je bila torej: E78.0 – Hiperholesterolemija, R94,5 – Nenormalni rezulteti testov jetrnih funkcij in R71 – Nenermalnosti eritrocitov. Kaj mi svetujete in kaj pomeni to stanje? Že v naprej hvala za odgovor.

Spoštovani!

Če je kriv alkohol, potem ga popijete več kot 3 pollitrske steklenice na teden. Potem dieta en mesec in kontrola. Izmeril bi tudi vrednosti železa, saj bi se le-to mogoče kopičilo v telesu in povzročalo okvaro jeter… Sicer pa bi to prej pripisal žolčnim kamnom. Holesterol – kakšno hrano uživate?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!
Zanima me kaj mi svetujete glede na spodnje rezultate testov:
S,K,P-GLUKOZA 4.9
S-AST(GOT) 0.77
S-ALT(GPT) 0.80
S-GAMA GT 3.04
S-HOLESTEROL 7.29
S-TRIGLICERIDI 11.08

Star sem 25 let in se dobro počutim.Zanima me kaj priporočate.
Hvala za odgovor

Spoštovani!

Kaj le naj bi priporočal izvidu, ki samo pove, da je potencilano nekaj narobe z delovanjem jeter in žolčnih izvodil in da so maščobe zalo visoke, kar vidite sami. Če bi vedel kaj več o vas, vaših problemih, navadah in razvadah ter razlogih za pregled krvi, bi se mogoče dalo kaj reči.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Kaj pomenijo vrednosti, rad jem in včasih tudi kaj slk. spijem?
S-glukoza 6,5
S-ALT 1,11
A-AST 0,56
S-holesterol 7,5
S-trigliceridi 1.1
S-HDL 1,4
S-LDH 5,7
MPV 7.7
k-Trombociti 320

Hvala

S-glukoza 6,5
S-ALT 1,11
A-AST 0,56
S-holesterol 7,5
S-trigliceridi 1.1
S-HDL 1,4
S-LDH 5,7
MPV 7.7
k-Trombociti 320

Hvala LP

S-glukoza 6,5
S-ALT 1,11
A-AST 0,56
S-holesterol 7,5
S-trigliceridi 1.1
S-HDL 1,4
S-LDH 5,7
MPV 7.7
k-Trombociti 320

Hvala

New Report

Close