povišan gama GT
Spoštovani,
danes so mati sprejeli na zdravljenje odvisnosti od alkohola v Begunje, sedaj pa me zanima pomen njenih izvidov:
hematološke preiskave:
eritrociti 3,93
MCV 94,8
RDW 18,0
trombociti 69
biokemijske raziskave:
bilirubin celokupni 39,5
bilirubin direktni 9,2
AST 3,02
ALT 1,06
gama 24,30
trigliceridi 3,67
HDL 1,12
Koagulacija:
PČ v INR 1,18
glukoza 11,0
holesteroli 3,11
Ker ob sprejemu na oddelek ni imela 0,0 promila alkohola je do nadalnjega zadržana na intenzivnem oddelku v Begunjah.
V teh težkih trenutkih se vam za odgovor najlepše zahvaljujem,
Gizma
Spoštovani!
Oprostite, prosim, za pozen odgovor.
Z abstinenco se bodo izvidi izboljšali. Trenutno najbolj verjetno kažejo na okvarjeno delovanje jeter. Višji sladkor pa na prisotnost sladkorne bolezni, ki je lahko samostojna bolezen, ali pa znak okvare trebušne slinavke. Blaga slabokrvnost je pri alkoholikih pogosto povezana s pomanjkanjem vitamina B12. Za vse te stvari bodo v času zdravljenja poskrbeli.
Najtežje bo vzdrževanje abstinence.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Zadnja tri leta povišan gama gt tam nad 2,50. Ne pijem tvegano, hepatitsa nimam, žolčnih kamnov tudi ne. Stara sem 24 let.
Sama se ugotovila, da je to od kandide. Imam vse znake kandide in to že nekaj let. Ko je je nekaj let v sistemu preveč, ko se razširi kandida na celo telo, zaradi toksinov v telesu so jetra tako kot pri meni. Moja zdravnica me ne posluša. Jaz pa vem, da vse izvira od kandide, od debelosti, želje po sladkem, bolečine v mišicah, anksioznost, utrujenost, itd.
Klasična medicina kandide ne priznava,torej se naj zdravim sama z dieto, čeprva bi mi bilo z dieto in antimikotiki lažje. Zanima me, če je sploh lahko še kakšen vzrok za povišane teste poleg tega, ka sem naštela?
Spoštovani!
Zaradi kandide, kot jo omenjate vi skoraj zagotovo ne. Gama GT se bolj izloča pri kamnih, ali vnetjih jeter, ter pri zastajanju žolča. Tu in tam pa se pri takih vrednostih ne odkrije nič konkretnega in takrat se s tem povišanjem ni potrebno ubadati, ker ne predstavlja nobene nevarnosti.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani.
Zanima me v kolikem času se zniža gama gt. imam 1,24 v dveh tednih se mi je znižal za 0,7. Nisem užival alkohola totalna abstinenca. Res pa je, da sem jedel dosti beljakovin: meso , mleko, čakolada. Zakaj se mi je pa povečal s-ast za 0,03 in s-alt za 0.03. Prej sem oba imel za 0.03 manjša. Gre se namreč zaradi vozniškega ker sem imel odvzem in moram imet mejne vrednosti. Rad bi nasvet ker sem voznik in bi rabil čimprej znižati , da dobim zdravniško spričevalo.
Hvala za odgovor
lp
Spoštovani!
Zanima me v kolikem času se , da znižat gama gt. Imel sem ga 1.31 sedaj se mi je v enem tednu znižal na 1.24 . Totalna abstinenca. Kjub temu se mi je s-ast in s-alt povečal za 0.03 . Res je da sem užival kar dosti beljakovin: meso, mleko in čakolada. Ali res vplivajo tudi beljakovine. Imate kakšen pripomoček za znižanje ker bi rabil čimprej zaradi zdravniškega. Potrebujem zaradi vozniškega. Ali bi mi pomagal Liverin forte. Bojim , da mi ne bi kontra deloval.
Hvala
lp
Spoštovani dr. Kersnik
Brat si zdravi limfom (NHL). Sedaj je prejel peto kemoterapijo. Jetrni izvidi LDH se z vsako kterapijo slabšajo (trenutno 7.26) in prav tako gama gt.
Ker je bil limfom opredeljen kot lokalni na bezgavki na vratu in v 1. fazi, nas skrbi, če ni mogoče metastaza na jetrih. Pred leti je imel operacijo žolčnih kamnov in odstranjen žolčnik.
Ali menite, da so takšni slabi jetrni izvidi lahko tudi samo posledica kemoterapije ?
Hvala za odgovor .
Pozdravljeni
Na zdravniškem pregledu so mi (ponovno) ugotovili povečane jetrne teste (AST 1.37, ALT 2.19 in GT 4.1).
Alkohola ne pijem občasno, redno jemljem tablete Alopurinol in Concor-5 po eno tableto dnevno, imam prekomerno telesno težo 107 kg pri 10 cm višine. Povišane jetrne teste sem imel že tudi v preteklosti, ugotovljena zamaščenost jeter. Star sem 45 let.
Zanima me ali lahko navedena zdravila vplivajo na stanje in prosim za nasvet o primerni dieti. Ali se vam zdi prekoračitev testov kritična.
Za odgovor v naprej hvala.
Viki