povišan direktni in celični bilirubin
Spoštovani!
Konec marca sem imela priložnost, da sem v službi opravila celoten pregled krvi. Krvni test je bil super, le bilirubin je bil kar dosti povišan. Direktnega sem imela 26, celičnega pa 7! Osebna zdravnica mi je svetovala, da dava kri ponovno pregledat čez kakšen mesec. Danes sem zopet dala kri in raven bilirubina je bila še višja! Direktni je bil 40!
Vsi ostali jeterni testi so zelo dobri, nič ne kaže na okvaro! Zdravnica je rekla, da naj ponovno pridem na pregled čez dva tedna!
Mene pa to seveda zelo skrbi, saj sem marsikaj prebrala na internetu!
Najbolj me skrbi hepatitis? Pred približno 10 leti sem dala pearcing, pred 7 leti pa tatu!Ali je mogoče imeti hepatitis pri “popolnih” “jetrnih kazalcih” in da bi se to pokazalo po tolikem času? Drugače sem zdrava, zelo redko prehlajena, nikoli nimam gripe…
Morda je omembe vredno tudi to, da že 14 let ne jem mesa, že kar nekaj časa nazaj pa sem popolnoma izločila iz jedilnika sladkor, ter mastne in polnomastne mlečne izdelke!
Spoštovani,
povišan bilirubin se lahko pokaže ne le pri okvarah jeter (kar pa je v povezavi z normalnimi preostalimi jetrnimi testi nemogoče), temveč tudi pri npr. stradanju, povečani razgradnji rdečih krvnih celic ali pa nekaterih drugih boleznih (npr. Gilbertov sindrom, kjer gre za okvaro določenega encima, ki razgrajuje bilirubin – ni pa nič nevarnega). Imate kdaj rumene oči? Ima kdo v družini kaj podobnega?
Skratka – povišan bilirubin je treba raziskati, mislim pa, da kaj hujšega ne bo. Sporočite, me zanima! Osebno se mi najbolj ponuja omenjen Gilbert…
Pozdravljeni!
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem, ste me zelo pomirili. Sem spraševala mamo, če ima kdo od nas podobno situacijo, a pravi, da se ne spomni, da bi ji kdaj kdo omenil oz. če so ji sploh naredili teste za to, tudi za očeta ne!
Nikoli nisem imela rumenih oči, tudi zdaj ne, nikoli rumenkaste kože, zato smo pravzaprav ta povišan bilirubin odkrili “po nesreči”!
Še enkrat najlepša hvala, vas obvestim, ko dobim podrobnejše rezultate!
Lp
Lep pozdrav!
Tudi sama sem imela pregledano kri. Vsi testi(hematokrit, hemoglobin, MCHC, TOTAL WBC, granulociti, lymphs+monos, platelets, S-AST, S-gama-GT ) so v mejah normale. S-ALT je 0,91 S-Bili-cel 25, S-BILI-dir pa 5. Osebna zdravnica me je napotila na ultrazvok trebuha (jeter), gastroskopijo in kasneje naj bi šla še k infektologu. Na napotnico je napisala nujno, kar me kar malo skrbi. Kaj bi bil lahko vzrok tem povišanim vrednostim in ali je to lahko kaj hudega? Drugo vprašanje se navezuje na dojenje moje 3, 5 stare hčerke. Ji te povišane vrednosti lahko kakorkoli škodijo? Res me skrbi, da ji ne bi kaj škodila.
Hvala in lp
Lep pozdrav
Trenutno sem v fazi prebolevanja akutnega hepatitisa B. Jeterni testi so že v mejah normale, razen Bilirobina dir.30umol/l in Bilirubina cel. 14umol/l. Ker sem že dalj časa na bolniški me je zdravstvena zavarovalnica ocenila da sem že primerem za delo!? Kako se da Bilirubine spraviti v normalne vrednosti????
Hvala
Pozdravljeni, dobil sem hepatogram krvi pa me kar malo skrbi kaj mi sledi in sicer: Bilirubin 19,3/8,5; AST 0,83:ALT 1,79; gama GT 2,26; AF 1,27.
Vsakodnevno prejemam terapijo in sicer zjutraj Aspirin 100 Protect, Tertensif SR, Prexanil 8mg, Lekadol 2x, Naklofen 1 x, opoldne Actonel combi, 2 x Lekadol, Zvečer pa Amyzol 10mg,Lescol XL,2 x Lekadol, Naklofen 1 x in Tramacur . Priporočilo je, pregled v gastroenterološki ambulanti.
Imel sem miokardni infarkt, (stent RCA), in pa sekundarno osteoporozo
Za Vaš cenjeni odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam. Edo Kunčič
Najbrz mislite “vneta” jetra in ne “ujeta”… kakorkoli, izvid bilirubina ni dovolj za oceno delovanja in dogajanja v jetrih. Predvidevam, da so bilo v krvi pogledani tudi drugi parametri – gamaGT, ALT, AST, ce so bili ti v mejah normale, prav gotovo ne gre za vnetje jeter. Kaj je na UZ vidna sprememba na jetrih pa vam zal ne znam razloziti, potrebne bodo kontrole.
Ce utemeljeno sumite, da bi lahko bili okuzeni z virusom hepatitisa C pa vam seveda svetujem testiranje. Lahko ga opravite na Infekcijski kliniki v Ljubljani.
Pozdravljeni,
Prosila bi vas za pomoc.. oce je jetrni bolnik, ki pa je 5mesecev nazaj dobil izvid v katerem pise da ima povišan bilirubin še enkrat toliko torej 40.
Vendar pred kaksnim mesecem in pol ga je zacelo po celem telesi srbeti.. pomislili smo, da je zaradi novih zdravil vendar je njegova osebna zdravnica rekla da je to vse zaradi jetre. Torej ali res izločanje prekomernega bilirubina povzroci srbečico? Oziroma kaj pomeni to za jetrne bolnike?
Mogoce da omenim da je imel herpes pasovec pred 7meseci.
Ze v naprej se vam zahvaljujem za odgovor. Vsaka informacija mi prav pride
Lep pozdrav, Dijana
Pozdravljeni,
povišan bilirubin res povzroča srbenje kože. Premalo pa je podatkov, da bi lahko kaj dodatnega svetovala. Srbenje je simptom in sam po sebi ne povzroča poslabšanja bolezni, ampak je relacija obratna, ko je bilirubin povišan, se pojavi srbenje kože.
Pasovec ne pušča srbenja, pogosto povzroči nevralgično bolečino.
LP!
Pozdravljeni,
prosim za razlago izvidov.
Vse je v mejah normale razen:
S-Sečnina L 2,4
S-Klorid H 106
S-Bilirubin cel H25
S-Bilirubin dir. H 9
U-Hemoglobin H 3
Eritrociti H 25
Naj povem da sem od jutra od kar sem vstala do 11h nisem pila nobene tekočine, saj sem imela veliko opravkov in sem pozabila vzeti s seboj plastenko vode, v kolikor bi to imelo kakšne vplive na rezultate. Lp
Pozdravljeni,
če nimate z odvajanjem seča nobenih težav, je več eri lahko slučajna najdba in svetujem samo kontrolo ob zadostni hidraciji.
Malo višji bilirubin lahko pomeni Gilbertov sindrom. Ni stanje, ki bi zahtevalo kakšno zdravljenje.
Ostali izvidi, čeprav malo odstopajo, so v redu.
LP!