Povišan CA 125
Pozdravljeni,
prosim za nasvet. Pred pol leta smo slučajno ugotovili povišane vrednosti biomarkerja 125, in sicer 152. Od takrat sem nekajkrat dala kri glede na dan ciklusa. Na začetku menstruacije je najvišji, 7. dan 130, 20. dan 90, 27. dan pa 40. Negativen ni bil nikoli, na UV se nič posebnega ne vidi, zaradi dokak bolečih menstruacij in jajčnika blizu maternice sumimo na endometriozo. Kaj vi memite, kako naprej, sem namreč kar v skrbeh.
Hvala in lep dan.
Spoštovani,
tumorsmi marker ca125 je zelo splošen marker, ki je v reproduktivnem obdobju zvišan iz premnogih povsem fizioloških razlogov (ovulacija, menstruacija, kakršnokoli draženje povrhnjice trebušne votline – vnetje?) in bi v reproduktivni dobi ne smeli “trzniti” pri vrednostih pod 65. Sicer omenjate tudi višje od teh, ampak, če se na UZ ničesar ne vidi, verjetno ničesar tudi ni oziroma, lahko bi bila tudi endometrioza, kar pa se preverja invazivno, z laparoskopijo.
Pozdravljeni,
najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Otrok ne načrtujem, je potem sploh smiselno prestajati invazivno preiskavo? Kot razumem, zdravila ni, zadeva usahne z menopavzo (ki me čaka verjetno v roku 10 let), hormonska kontracepcija me zaradi raznih stranskih učinkov ne mika. Mi ostane še kaj drugega, predpišete kdaj Dabroston, kaj tretjega?
Lep dan.
Spoštovani,
glede na to, da ca125 niha tudi navzdol in je korelacija s ciklusom jasna, bi upal reči, da gre za lažno pozitiven izvid. Če ste v skrbeh, potem ena laparoskopija ne bo odveč, da se vsaj pogleda v trebušno votlino in potem dokončno lahko reče, da ni nič narobe. Glede terapije pa ne vem. Jaz bi se glede tega odločil po laparoskopiji, ker če gre za endometriozo, se jo vseeno splača odstranit, ker stalno draženje povezujemo tudi z eno od oblik raka jajčnika, ki bi se z desetletji obstoja endometrioze lahko razvil.
Spoštovani,
2 tedna nazaj sem bila sprejeta v Bolnišnico Topolšica. Diagnoza akutni perikarditis. Zdravnik je ugotavljal vzrok te diagnoze. Tako je bila kri pregledana v LJ za morebitne revmatske bolezni, zdravnik pa je odredil tudi pregled raznih tumorskih markerjev.
Izvidi so prišli. Ni revmatskih bolezni. Povišan pa je CA 125, in sicer je vrednost 38.
Zdravnik mi je svetoval, da grem na pregled h ginekologinji. 15 let nazaj sem imela poseg Leetz zaradi CIN 2-3. Od takrat enkrat letno hodim na odvzem brisa in je bilo vse bp.
Zakaj mislite, je zdravnik odredil pregled teh tumorskih markerjev? Morda zaradi tega, ker sem mu povedala za poseg Leetz?
Jasna889, 25.10.2025 ob 15:16
Spoštovani,
2 tedna nazaj sem bila sprejeta v Bolnišnico Topolšica. Diagnoza akutni perikarditis. Zdravnik je ugotavljal vzrok te diagnoze. Tako je bila kri pregledana v LJ za morebitne revmatske bolezni, zdravnik pa je odredil tudi pregled raznih tumorskih markerjev.
Izvidi so prišli. Ni revmatskih bolezni. Povišan pa je CA 125, in sicer je vrednost 38.
Zdravnik mi je svetoval, da grem na pregled h ginekologinji. 15 let nazaj sem imela poseg Leetz zaradi CIN 2-3. Od takrat enkrat letno hodim na odvzem brisa in je bilo vse bp.
Zakaj mislite, je zdravnik odredil pregled teh tumorskih markerjev? Morda zaradi tega, ker sem mu povedala za poseg Leetz?
Pozdravljeni,
žal ne vem, zakaj se je zdravnik odločil za testiranje Ca 125. Izvid pa je blago povišan (zgornja meja je 30, vaša vrednost pa je res blago povišana). Povišana vrednost je lahko zaradi akutnega vnetja v telesu, ki je bilo ob odvzemu krvi, pomembno pa bi bilo tudi vedeti, ali je bila kri odvzeta npr med menstruacijo ter koliko ste stari.
Pregled pri ginekologu je smiseln, potreben je predvsem UZ jajčnikov. Če bo ta brez posebnosti, potem ni potrebno ponovno testiranje Ca 125.
Ca 125 ni povišan pri CIN 2-3.
Srečno, N
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Stara bom 43 let. Sem bila pri ginekologinji in je dejala, da na UZ opazi tekočino, ki bi sicer lahko bila zaradi tega, ker sem ravno pred začetkom menstruacije. Sicer sta jajčnika v redu. Mi je pa napisala napotnico, da me ponovno pregledajo v bolnišnici Celje in morda odredijo CT.
Zakaj pa sedaj kar CT? Uhh, mislim, da me že daje panika.
Tečkanosečka, 31.10.2025 ob 16:16
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Stara bom 43 let. Sem bila pri ginekologinji in je dejala, da na UZ opazi tekočino, ki bi sicer lahko bila zaradi tega, ker sem ravno pred začetkom menstruacije. Sicer sta jajčnika v redu. Mi je pa napisala napotnico, da me ponovno pregledajo v bolnišnici Celje in morda odredijo CT.
Zakaj pa sedaj kar CT? Uhh, mislim, da me že daje panika.
Ker ste stari 43 let in -kot razumem- ni bilo noč sumljivega na UZ pregledu jajčnikov, ste lahko mirni. Sploh ker je bil Ca123 minimalno povišan in je bila kri odvzeta ob vnetju v telesu.
Vaš gin vas je napotil na dodaten pregled, šele nato se bodo odločili, ali sploh potrebujete CT. Osebno mislim, da ob normalen UZ ne potrebujete CT. Res pa je, da se s CT vidi že manjše spremembe kot z UZ.
Kot rečeno – pojdite na pregled, ampak kaže dobro.
srečno, N
Pozdravljeni,
najlepša hvala za vaše odgovore. Ginekologinja je na vaginalnem UZ opazila tekočino v Douglasovem prostoru. Zato je izdala napotnico za ponovni UZ v bolnišnici. To tekočino je opazila 2 dni pred začetkom menstruacije in je menila, da je tekočina najbrž zaradi tega, ker sem tik pred menstruacijo.
Kaj pa vi menite?
SE strinjam. V mali medenici oz v Douglasovem prostoru se pogosto malo tekočine, pred M pa jo je običajno še malo več.
srečno, N