Povišan bilirubin
Spoštovani,
kljub temu, da je o tej temi na tem forumu že dosti napisanega, se na Vas obračam s prošnjo za drugo mnenje.
Prejšnji teden sem v 39 2/7 tednu nosečnosti rodila dečka, velikega 53 cm in težkega 3560g. Drugi dan je njegova teža padla za 150 g in naslednji dan še za 50 g, hkrati pa je bilo ugotovljena povišana vrednost bilirubina, in sicer 265. Zato je pod lučko preživel 13 ur in po tem je vrednost bilirubina padla na 197. Naslednji dan je vrednost zopet porasla na 235, vendar sva bila kljub temu odpuščena, saj se je v tem času zredil.
Danes sva imela kontrolo, vrednost bilirubina je po 3 dneh od odpusta zopet narasla na 260 (tj. za 25 v treh dneh), mali pa se je ponovno zredil za 70g. Zdravnik naju je naročil na ponovno kontrolo čez nekaj dni, z navodili naj bomo pozorni na njegovo vedenje (zaspanost, razdražljivost, bruhanje ipd.).
Mene povišanje vrednosti bilirubina še vedno skrbi in sprašujem se, če ne bi bila vseeno ustreznejša terapija z lučko, sploh zato, ker se bojim, da utegnem spregledati znake povišanja. Z malim se sicer izključno dojiva, 7-8 krat na dan, popije od 35-50 ml, včasih tudi 70-80, je pa res, da ga moram za hranjenje ponavadi buditi. Sesa aktivno, med previjanjem je buden, prav tako še kakšne pol urce- urco po hranjenju radovedno opazuje okolico. Blato odvaja redno, skorajda po vsakem obroku, je zenfaste barve, tudi lula redno in obilno (včasih celo dvakrat po mizi med samih previjanjem:))
Naj povem še, da imam jaz krvno skupino A negativno, mali pa B negativno.
Menite, da bi bilo bolj pametno, da se z malim ponovno odpravim na kontrolo že prej ali naj raje počakam na ponedeljek, tj. čez 5 dni? Predvsem me skrbi to, da ga za hranjenje vedno budim.
Za odgovor sem Vam iskreno hvaležna!
Lep pozdrav,
Neja
Draga Neja,
vrednosti bilirubina, ki jih navajate, niso prav nič zaskrbljujoče – in tudi v primeru, ko bi bili v porodnišnici, ne bi bile razlog za obsevanje z modro lučjo. Najverjetneje bo koncentracija bilirubina (in s tem rumena obarvanost kože in sluznic, beločnic) ostala povečana še kar nekaj tednov – predvsem zato, ker ima mali srečo, da je povsem dojen.
Vajini krvni skupini sta sicer različni, a ta “konstelacija” ni povezana s prekomerno koncentracijo protiteles – kot npr. v primeru, ko ima mama krvno skupino 0, novorojenček pa A.
Glede na dosedanje vrednosti ni verjetno, da bi zlatenica močno naraščala – še manj pa, da bi vi to spregledali. Predvsem zato, ker bi se moral za višji porast pojaviti nov razlog za prekomerni razpad krvnički (iz katerih izvira pigment, ki je podlaga za zlatenico) – kar pa je le težja bolezen (predvsem okužba), ki bi se kazala z alarmantnimi znaki – odklanjanje pitja, zaspanost, apatičnost… Tveganje, da se kaj takega zgodi, je podobno verjetnosti, da zadenete velik dobitek na loteriji – torej ga skoraj ni.
Če je skrb prehuda, če ste rodili v ljubljanski porodnišnici in boste prebrali tole sporočilo pravočasno, pa se lahko oglasite tudi jutri (nedelja) dopoldne, na oddelku, kjer ste bili po porodu (sem namreč dežurna in me jutri čaka vizita po oddelkih). Analiza vzorčka krvi na koncentracijo bilirubina bo dokončno odgnala črne misli.
Pozdrav,