Povezanost bolezni
Upam, da sem sploh zajadrala na pravi forum s svojim vprašanjem.
Naj naj prej opišem vse svoje stanje.
Leta 1995 so mi slučajno odkrili hipertirozo, imela sem komplicirano situacijo,ker sem obenem nenačrtovano zanosila. V nosečnosti pa se je kar čudežno umirila (toliko za pogum vsem nosečnicam, otrok je krasen….). Potem se je hipertiroza ponovila in 1997 so mi ščitnico uničili z radioaktivnim jodom, torej sem hipotirotična. Od takrat jemljem nadomestni hormon (prej Vobenol, sedaj E….). Leta 2000 sem ob drugi nosečnosti dobila vnetje žolčnika, operacija, odstranitev žolčnika.
Aja , v mladosti sem prebolela hepatitis (bila je epidemija zaradi okužene vode).
In sedaj ob nekih brezveznih bolečinah moja zdravnica odkrije vnetje trebušne slinavke.
Počasi imam že zadosti – in me zanima, ali je možno, da so vse te bolezni kaj povezane?
Življenje sem umirila (po letih stresa), hranim se približno normalno, ne pijem in ne kadim. Zaboga, kaj naj še naredim?
Če se prav spomnim, je priporočeno eno leto počakati. Jaz sem dve leti (“zaziher””. Leta 2000 nisem imela nobenih težav, ki bi bile povezane s ščitnico. Res pa sem lepo redno jemala Vobenol in hodila na redne preglede k tireologu. V času noseččnosti bolj pogosto – mislim da vsak mesec.
Posledic pri otroku hvalabogu nobenih – razen če njena trma izhaja iz ščitnice. Ali pa iz odločne borbe za življenje v trebuhu, ko so me operirali za žolč. Od nekje mora prihajati.
Spoštovani!
Hipotiroza po zdravljenju z radioaktivnim jodom in vnetje trebušne slinavke nista povezani. Vnetje trebušne slinavke je lahko posledica zapore izvodila zaradi kamna, možni pa so seveda tudi drugi vzroki. Gre za resno bolezen zato predvidevam, da so vam opravili ustrezne priskave in predpisali zdravljenje.
Prvih šest mesecev po zdravljenju z radioaktivnim jodom nosečnost odsvetujemo. Radioaktiven jod se iz organizma popolnoma izloči že po dveh mesecih. Da se odpravi hipertiroza, ki lahko povzroči zaplete v nosečnosti, pa je navadno potrebno tri do šest mesecev. Po zdravljenju z radiojodom je bolnike potrebno spremljati, kajti skoraj vedno se kasneje pojavi zmanjšano delovanje ščitnice (hipotiroza), ki jo zdravimo s hormoni ščitnice (tiroksin) v obliki tablet (Euthyrox, Eltroxin….).
Lep pozdrav!