Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija POVEČANO SRCE

POVEČANO SRCE

Pozdravljeni!

Pišem v imenu matere, ki so ji 18.5.2008 na UKC Lj. postavili diagnozo-povečano srce. Vendar pa ji vse do danes nihče ni razložil za kaj pravzaprav gre, kakšne se posledice in kako le-te lahko blaži, če sploh. Živimo na Vrhniki, tako, da kot že vsi vedo so zdravniki v ZD VRHNIKA na zelo slabem glasu (celo v medijih so bili že večkrat omenjeni v slabi luči). predvsem jim manka razumevanja in emaptičnosti do pacientov oz. bolnikov. In naša mami ni nobena izjema. tako vse do danes, praktično ne ve kaj pomeni ovira s katero mora kljub vsemu živeti, najhuje pri vsem tem pa je, da ni njen edini zd. problem, saj ima tudi raynaudov fenomen, očesni pritisk, aritmijo, želodčna baketrija, povečana jetra, kilo (hiatus hernia; široki GE prehod se ne zapira, aksialna hiatusna kila), na levi strani srca je slišati kratek prtosistolični šum, refluks ter še nekaj diagnoz.
Z vsem spoštovanjem Vas prosiva, če bi ji lahko samo na kratko, pojasnili za kaj gre pri povečanem srcu, kakšne so posledice, do česa lahko pride in kako lahko posledice blažimo, če sploh.

Lp

Anja in Tatjana

Vzroki za nastanek povečanega srca so številni. Mnogo krat težko ugotovimo kateri je najbolj pomemben pri nastanku tega stanja. Najbolj pogosti vzrok je premalo dosledno zdravljen visok krvni tlak. Drugi pogosti vzroki so: ateroskleroza, sladkorna bolezen, pogoste gripe v teku življenja, prirojena šibkost srčne mišice ali zaklopk, neredno bitje srca (aritmija), kajenje, pretirano pitje alkohola, itd. Verjetno je pri vaši mami prisotnih več vzrokov. Pri ugotovitvi povečanega srca bolnika zdravimo z različnimi zdravili ( zdravila za znižanje tlaka, če je previsok, zdravljenje sladkorne bolezni in ateroskleroze, zdravila za podporo srca, zdravila za odvajanje vode, omejitev težkih fizičnih del, manj slana hrana, itd.).Lahko še vprašate.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

stara sem 48 let in s slikanjem pljuč so mi ugotovili, da se je srce v dveh letih rahlo povečalo. Kaj je lahko vzrok, nimam sladkorne, pritiska vse bp..hvala za odgovor.

Spoštovana

S slikanjem pljuč lahko samo površno ocenimo velikost srca. Najboljša metoda in relativno enostavna, za ugotavljanje velikosti srčnih votlin, je ultrazvok srca. Torej, če vas skrbi, predlagam da opravite ultrazvok srca.

    LP

New Report

Close