Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija povečano in povešeno srce

povečano in povešeno srce

Pozdravljeni,

stara sem 40 let in že 20 let na terapiji zaradi previsokega pritiska, ki je ob trenutni terapiji (Lorista, Rawel in Concor COR) urejen. Danes sem opravila kontrolni internistični pregled (skupaj z RTG pljuč in srca). Internist je ob izvidu samo zamajal z glavo in povedal, da imam močno povečano srce, ki je tudi povešeno. Pravi, da bova opravila UZ srca (termin čez 3 mesece) in videla kako naprej, da pa lahko to privede do resnega srčnega popuščanja.

Sicer imam prekomerno težo, zatekam načeloma ne (razen ob res dolgotrajnem sedenju), krvni izvidi v mejah normale (nimam holesterola, nimam sladkorja… ), ledvice naj bi delovala normalno.

Bila sem kar malo v šoku, tako, da ga niti nisem vprašala, kaj pomeni povečano in povešeno srce. A mi lahko vsaj malo razložite, kaj to pomeni, ker bolj kot o tem razmišljam, bolj me skrbi. A moram kaj posebno paziti? Fizično sem verjetno lahko aktivna (sprehodi, kolesarjenje, nič ektremnega)?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Pozdravljeni,

RTG slika nikakor ni diagnostična za oceno stanja s strani srca. Povečana srčna senca je lahko vzrok marsikaterih reči, ki ne pomenijo nujno pomembne bolezni srca. Lahko gre le za nekoliko zadebeljene stene, ki – vkolikor imate krvni tlak sedaj ob terapij urejen – ne bodo vodile v srčno popuščanje.

Ključna preiskava je tako UZ srca, ki je naročen – in mirno lahko nanj počakate.

Priporočil bi, da skušate poskrbeti za prekomerno telesno težo. Žal mi je, ko slišim, da ljudje vaše starosti jemljejo več zdravil za urejanje krvnega tlaka, kar je ob normalni telesni teži neznačilno. Pogosto ob uspešnem hujšanju upade tudi potreba po urejanju krvnega tlaka z zdravili.

New Report

Close