povečano delovanje ščitnice
pozdravljeni!
približno pred mesecem dni so mi postavili diagnozo bazedovka. v izvidu navajajo ščitnico palpitorno difuzno povečano do II. stopnje, hipertirotičnost, retrakcija trepalnic, zvišana vsa protitelesa. predpisali so mi 14 dni dvakrat po dve tableti Athyrazola na dan, po tem pa le dvakrat en tableto na dan do kontrole, ki je 13.12.. ves čas jemljem tudi 1/4 Propranolola dvakrat na dan. približno po dveh treh dneh terapije se mi je pokazala manjša golša, ki občasno malo splahni pa se spet pojavi. zanima me zakaj se je golša pojavila po zdravljenju s tableti, ali je potemtakem pravilno, da sem zmanjšala dozo? Zvečer se prav tako še vedno pojavljajo palpitacije.
Sem popolnoma nova na tem področju, do sedaj zdrava kot dren, zato me zanima kako poteka zdravljenje, koliko časa je povprečno treba biti v bolniškem staležu glede na moj prvi izvid? Rekli so mi, da je bolezen neozdravljiva in vzrok neznan, pri nas v družini je nima nihče…Kako lahko sama vplivam na potek bolezni? Nekaj sem že sama raziskovala na netu, vendar so me statistike pretresle zato sem odnehala
lp in iskrena hvala za odgovor,
Katja
Spoštovani!
Bazedovka je avtoimunska bolezen ščitnice za katero so značilna protitelesa proti TSH receptorju na membrani ščitničnih celic, ki so sposoba receptor vzdražiti. Posledica je stalno povečana sinteza in sproščanje ščitničnih hormonov v krvni obtok, kar ima za posledico simptome in znake prevelikega delovanja ščitnice (hipertirozo), pojavi se povečana ščitnica ali golša, pogosto pa bolezen spremlajo tudi spremembe na očeh (endokrina oftalmopatija).
Bolezen pričnemo zdraviti z zdravili, ki zmanjšajo proizvodnjo ščitničnih hormonov v ščitnici (Athyrazol), pogosto pa dodamo blokatorje adrenergičnih receptorjev beta (propranolol), ki ublažijo simptome hipertiroze (razbijanje srca, tresenje, nemir, potenje ….). Zdravljenje navadno traja pol do enega leta. Kadar zdravljenje ni uspešno, ali se bolezen ponovi se navadno odločimo za aplikacijo radiojoda ali kirurško odstranitvijo ščitnice. V zadnjem času vse več uporabljamo radiojod.
Bolniški stalež je navadno potreben v prvih 6 do 8 tednih bolezni.
Lep pozdrav!
hvala lepa za odgovor dr. Pirnat…
če prav razumem je to zdravljenje simpotomov, se pravi obolele ščitnice in ne vzrokov bolezni, se pravi povečanih protiteles…potemtakem pomeni uspešno zaključeno zdravljenje samo začasno umiritev ščitnice (ali odstranitev) in se potem zagoni bolezni ponavljajo skozi celo življenje? ali je možno, da protitelesa napadejo tudi druge žleze, npr. trebušno slinavko (to je bojda tudi oblika Gravesove bolezni)? kako lahko sama vplivam na potek bolezni, če je to sploh možno? Začela sem z avtogenim treningom…
Pri sebi opažam zatekle veke in mešičke pod očmi, ali bodo te spremembe izginile, če bo zdravljenje uspešno? če se pojavijo izbuljene oči, ali prav tako potem ta pojav izgine, ko začne ščitnica normalno delovati?
prosim oprostite moji nevednosti in radovednosti…kot pravim, prvič se srečujem z boleznijo..
lep pozdrav in iskrena hvala za odgovore,
Katja