Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Povecani okrogli bezgavki

Povecani okrogli bezgavki

Pozdravljeni, sem v prvi  polovici tridesetih let. V tem koledarskem letu sem prebolela dve angini v razmiku 3 mesecev. Po drugi angini sem opazila dve bunkici na levi strani vratu, ena me je spominjala na povecano bezgavko v obliki kroglice (lokacija: levo, blizu zatrdline pod celjustjo. Pod prstom preskoci. Na nasprotni strani imam ze kaki dve leti povecano bezgavko, vendar je ta stara podolgovata). Po tipanju sem zacutila se eno manjso kroglico, po otipu me spominja na cisto na dojki in pod prstom tudi preskoci.Ta se nahaja malce nizjo pod prvo opisano bunkico. Uz vratu je pokazal reaktivno bezgavko in cisto na scitnici. V zadnje pol meseca sem ugotovia, da na mojo prebavo neugodno vpliva alkohol in gazirane pijace. Dan ali dva po zauzitju (tudi manjse kolicine) alkohola/gaz. pijace, se pojavijo v crevesju krci in bolecine. Ko grem na wc, je ok. Po dveh mesecih sta bunkici se vedno tu. Po otipu ne bi rekla, da sta se spremenili. Krvna slika je pokazala minimalno povisanje levkocitov, sem bila pa v tistih dneh tudi hripava. Hripavost je po tednu dni izvenela.

Ponoci sem imela dva meseca tezave, ker sem morala po cca 5 urah spanja na vodo, opazila pa sem tudi, da sem se vedno prebudila prepotena, ne totalno premocena, ampak vseeno precej spotena. Nocne tezave so se dogajale na dnevni ravni. Danes je bilo prvic, da mi ji bilo treba sredi noci na wc in tusi prepotena nisem bila. Ne vem pa, ali je nocnih tezav konec, ali je bil le slucaj. Urin ni pokazal posebnosti, vendar je bil odvzet po tem, ko sem precej popila in pozno dopolne.

Pri govorjenju obcasno opazim, da me na levi strani vratu zaboli. Mesec dni nazaj sem imela obcutek, da me pri poziranju nekaj drazi (ne bolec obcutek kot pri angini). Takrat sem si precej tipala bezgavki, tako da sem ta zoprn obcutek pripisala posledicam tipanja. Ce se ohladi in vdihnem globoko skozi usta, me na levi strani rahlo zapece.

Tezave z nocnim potenjem sem imela ze enkrat pred leti, vendar sem bila takrat v stresni siruaciji, tokrat temu ni tako.

Zanima me, ali bi bilo potrebno opraviti dodatne preiskave oz dolocene ponoviti oz. ali je mozno po opisu izlociti nevarne zdravstvene tezave.

Zdravnica je rekla, da so lahkobezga ke povecane se mesece po okuzbi ter da ni znakov vnetja.

Hvala za odgovor!

Zaskrbljena

Pozdravljena,

glede vašega vprašanja je možno, tako kot vam je zdravnica rekla, da so po prebolelih okužbah bezgavke lahko še dolgo povečane. Pomembno je le, da ne rastejo in se ne večajo, kar je na vratu lahko preveriti, saj so dostopne prostemu pregledu. Če vas skrbi, pa se lahko po 6 mesecih ponovi UZ vratu.

Glede težav po zaužitem alkoholu/gaziranih pijačah vam težko odgovorim, vendar vam telo sporoča, da morda omenjeno ni najboljša izbira zanj. Poleg tega, če ste ob anginah imela antibiotike, je zelo pomembno ponovno vzpostaviti črevesno floro s pro- in prebiotiki in uravnoteženo prehrano.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close