Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Povečane pazdušne bezgavkeke

Povečane pazdušne bezgavkeke

Spoštovani,

septembra sem v obeh pazdusnih ložah zatipala nekoliko povečane bezgavke. Ker me je skrbelo, sem šla samoplačniško na pregled krvi in UZ pazduh. Izvid krvi je bil bp, nobenih odstopanj, tudiCRP v mejah normale.

UZ je res pokazal povečane bezgavke v obeh pazduhah (tudi več kot 1 cm), vendar so bile na videz reaktivne.

Zdaj, po 4 mesecih se mi zdi so bezgavke še vedno take.kot so bile. Bi bilo smiselno spet iti na UZ ali celo na punkcijo? Seveda me skrbi možnost limfoma, kakih drugih znakov za to nimam. Razen kakega prehlada ali viroze se počutim normalno, sem precej aktivna, nočno potenje je le tu in tam kdaj blago, tako kot pač se mi zdi že celo življenje.

Kako hitro pa se večajo bezgavke v primeru limfoma?

Skrbi me, ker so povečane bezgavke v obeh pazduhah. Brala sem da reaktivne bezgavke so ponavadi le na enem koncu.

Je možno da reaktivne bezgavke ostanejo stalno povečane?

Stara sem 55 let.

 

Hvala in lp,

Majda

Pozdravljeni,

bezgavke v pazduhah so lahko povečane zaradi številnih nenevarnih vzrokov. Limfa iz celotne roke se drenira (to pomeni, da gre skozi) bezgavke v pazduhah. Na rokah imamo velikokrat ranice, poškodbe, vneto kožo, itd. Naš imunski sistem se odzove tako, da v bezgavkah, ki so najbližje mestu poškodbe, postanejo imunske celice aktivirane in tako lahko branijo telo pred vsiljivci. To pomenijo reaktivne bezgavke.

Zelo pogosto pride do povečanih bezgavk v pazduhah zaradi britja ali depilacije dlak v tem področju. V tem primeru se zgodi enaka reakcija kot sem jo opisala zgoraj. Če se ta proces pogosto dogaja, ostanejo bezgavke nekoliko povečane, kar pa ni razlog za skrb, ampak naraven odziv telesa.

Če so bezgavke ves čas enake velikosti, ni razloga za skrb. Če bi se pa katera začela povečevati/rasti, takrat bi šele svetovala, da opravite enake preiskave kot ste jih tokrat. Reaktivne bezgavke so lahko obojestransko, ni pravila, da bi bile samo na eni strani.

Bezgavke pri limfomu lahko rastejo hitro ali počasi. Vendar so ob limfomu lahko prisotni tudi drugi znaki, npr utrujenost, nočno potenje, hujšanje, nenormalnosti v krvni sliki. Zaenkrat ste lahko mirna, vaše telo samo opravlja funkcije, za katere je ustvarjeno.

Vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close